Vászonfazékban főtt bárány

Gasztro

Vászonfazékban főtt bárány

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók: 

  • 5 db báránycsülök
  • 1 ek sertészsír
  • 3 fej vöröshagyma
  • 5-6 szelet húsos szalonna
  • 15 dkg bab előfőzve
  • 30 dkg friss gomba vagy 10 dkg szárított
  • 2,5 dl száraz vörösbor
  • 2 marék zsemlemorzsa
  • 2 fej fokhagyma
  • só, bors

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Egy nagyobb lábast felforrósítunk, és egy kevés zsiradékon körbepirítjuk benne a báránycsülköket. Ha a húsok minden oldala kissé megpirult, akkor kiszedjük őket egy tálra. A maradék zsírra rádobjuk a felaprított hagymát és a karikára vágott fokhagymát. Rövid ideig dinszteltjük, majd hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott gombát is. Az egészet átpirítjuk, a végén sózzuk, borsozzuk.

Közben a babot is előfőzzük sós vízben.

Ha mindennel elkészültünk, akkor egy tűzálló edény alját kibéleljük a szalonnaszeletekkel, majd beleöntjük a gombás-hagymás keveréket. Erre az ágyra fektetjük rá a megsózott báránycsülköket.

Ezután a csülkök alá öntjük a vörösbort, köré halmozzuk a babot és az egészet megszórjuk zsemlemorzsával. Végül az ételt lefedjük, és 200 fokos sütőbe toljuk. Kb. 50 perc alatt fő puhára, de természetesen ellenőrizni kell, hogy a hús valóban átsült-e.

További receptjeinket itt, húsvéthoz kapcsolódó cikkeinket itt találjátok.

 

Ajánljuk még:

„Magikat az Isten sok jóval megáldja!” – karácsonyi áldáshozó köszöntések a múltból

Középkori liturgikus hagyományok, újkori keresztény népi szokásréteg és a profán ünneplés tájegységenként változó formái határozzák meg a karácsonyi ünnepkört a magyar nyelvterületen. Hagyományosan a húsvét számított nagyobb ünnepnek, azonban a XIX. század vége táján – a magyar nyelvterület keleti részén ez a XX. század első felében, a világháború után következett be – ez megfordult: nagyobb figyelmet kapott a karácsony. Gazdag szokásvilágának egyik központi motívuma az áldáshozó köszöntés, ami a teljes karácsonyi időszakra jellemző – te ismered őket?