Vacsorázz Borbás Marcsival - A nagyi vitaminbombája, nem csak gyerekeknek

Gasztro

Vacsorázz Borbás Marcsival - A nagyi vitaminbombája, nem csak gyerekeknek

Borbás Marcsi receptje.

Gyerekkoromban a nagymamám minden hétvégén vágott egy csirkét, esetleg kacsát, ebből készült a szombati vagy a vasárnapi ebéd. De hangsúlyozom, hogy csak egy baromfit áldozott be hetente. Ennek aztán be kellett osztani a húsát, hogy mindenkinek jusson elég belőle. Ki is alakult a rutin, hogy melyik rész kié. És ebből soha nem is volt vita. A gyerekeké volt egy-egy comb, apué a mell (pedig felnőtt fejjel tudtam meg, hogy nem is szerette), anyué a fara és a nyaka, mamáé a szárnya. No és ott voltak még a belsőségek, amik mindig a gyerekek tányérjában landoltak: a zúzát, a szívet, az eszét és a máját kettéosztották a két gyerek között. Ezek számítottak a legfinomabb falatoknak, de nem csak az ízük miatt jutalmaztak meg minket velük, hanem, mert tele voltak fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Fogalmazhatunk úgy is, hogy akkoriban ez volt a multivitamin-tabletta. Emlékszem, hogy egy apró darab májat mindig félretettem a tányérom szélére, hogy maradjon belőle az utolsó falathoz is. Mit nem adtam volna akkoriban egy szép, nagy tál csirkemájért!

 

Zöldborsós csirkemájragu

Hozzávalók (2 főre):

  • 50 dkg csirkemáj
  • 1 bögre zöldborsó
  • 20 dkg csiperkegomba
  • 1 cs petrezselyem
  • Zöldbors
  • 1 ek olívaolaj
  • Bazsalikom
  • Fokhagyma
  • 2 marék cukorborsó vagy zöldbab, esetleg mungóbab csíra

Elkészítés:

Felforrósítunk két evőkanálnyi olívaolajat, erre rádobjuk a megtisztított csirkemájat. Amikor már minden oldala szépen megpirult, akkor jöhet bele a felkarikázott gomba és fokhagyma, majd amikor a gomba jól kieresztette a levét, akkor hozzáöntjük az egy bögrényi zöldborsót és a felaprított petrezselymet. Addig főzzük a ragut, amíg el nem fő a leve. Amikor elkészült, megszórjuk őrölt zöldborssal, bazsalikommal és sóval. Eközben, forrásban lévő sós vízben néhány percig forraljuk a cukorborsót vagy zöldbabot, kb. 5 perc főzés után lecsepegtetjük, és forró fokhagymás olívaolajon átforgatjuk. 

Természetesen tálalhatjuk a csirkemájragut bármilyen pirított zöldséggel vagy zöldségpürével is. Én most egy kis mungóbab csírát választottam hozzá.

Miért a csirkemáj?

A választ ITT olvashatod!

Borbás Marcsi korábbi vacsorareceptjeit ide kattintva nyithatod meg.

Ha unod a csirkemellet, avagy sertéshúst minden diétába!
A diéta egyik rákfenéje lehet, ha csak egyféle ételt eszel. Legyen az bármi is, meg lehet unni, pláne, ha egyféleképpen készíted el újra és újra. Sokan gondolják, hogy a sertéshús nem fér bele a diétába, holott ez nem igaz! Mutatjuk, hogy lehet egészséges, tápanyagban gazdag, alakbarát ételeket készíteni sertésalapból!