Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 tojássárgája
- kb 2,5 dl tej
- 3 dkg vaj
- 2,5 dkg élesztő
- 1 púpos tk só
A töltelékhez:
- 30 dkg barna csiperke
- ½ szál póréhagyma
- 3 dkg vaj
- 1,5 dl tejföl
- 1 csokor petrezselyem
- 1-2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
A tetejére:
- 5 dkg sajt
- 1 db tojás
Elkészítés:
Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a liszthez. Belerakjuk a tojássárgáját, és a maradék tejjel bedagasztjuk a tésztát. Ha már összeállt, hozzáadjuk a vajat és a sót. Addig dolgozzunk vele, míg be nem fogadja az összes vajat, és a felülete pedig teljesen ki nem simul. Ha megjelennek rajta az első buborékok, félretesszük, hogy duplájára keljen.
Közben elkészítjük a tölteléket. Felaprítjuk a gombát és a póréhagymát, majd vajon ledinszteljük. Sózzuk, borsozzuk, és adunk hozzá apróra vágott petrezselymet és fokhagymát is. Addig sütjük, míg el nem fogy az összes víz, amit kieresztett a gomba. Ezután hozzáadjuk a tejfölt.
A kelt tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a tölteléket, majd feltekerjük, mint a kakaós csigát. A tekercset megcsavarjuk, félbehajtjuk, és a két szárát is összecsavarjuk (lásd a videón). Kivajazott, hosszúkás kenyérsütő formába tesszük, és hagyjuk tovább kelni.
Ezután megkenjük tojásfehérjével, megszórjuk reszelt sajttal, majd előmelegített, 180 fokos sütőbe tesszük 35-40 percre.
Marcsi ezt a receptet így készítette el:
Ajánljuk még: