Tejfölös-gombás sós kalács

Gasztro

Tejfölös-gombás sós kalács

 Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • kb 2,5 dl tej
  • 3 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 púpos tk só

A töltelékhez:

  • 30 dkg barna csiperke
  • ½ szál póréhagyma
  • 3 dkg vaj
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • bors

A tetejére:

  • 5 dkg sajt
  • 1 db tojás
Tovább olvasok

Elkészítés:

Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a liszthez. Belerakjuk a tojássárgáját, és a maradék tejjel bedagasztjuk a tésztát.  Ha már összeállt, hozzáadjuk a vajat és a sót. Addig dolgozzunk vele, míg be nem fogadja az összes vajat, és a felülete pedig teljesen ki nem simul. Ha megjelennek rajta az első buborékok, félretesszük, hogy duplájára keljen.

Közben elkészítjük a tölteléket. Felaprítjuk a gombát és a póréhagymát, majd vajon ledinszteljük. Sózzuk, borsozzuk, és adunk hozzá apróra vágott petrezselymet és fokhagymát is. Addig sütjük, míg el nem fogy az összes víz, amit kieresztett a gomba. Ezután hozzáadjuk a tejfölt. 

A kelt tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a tölteléket, majd feltekerjük, mint a kakaós csigát. A tekercset megcsavarjuk, félbehajtjuk, és a két szárát is összecsavarjuk (lásd a videón). Kivajazott, hosszúkás kenyérsütő formába tesszük, és hagyjuk tovább kelni.

Ezután megkenjük tojásfehérjével, megszórjuk reszelt sajttal, majd előmelegített, 180 fokos sütőbe tesszük 35-40 percre.

Marcsi ezt a receptet így készítette el: