Sajtos sült póréhagyma ropogós morzsával

Gasztro

Sajtos sült póréhagyma ropogós morzsával

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 3-4 nagyobb póréhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • fél liter tej
  • 10 dkg trappista sajt
  • egy kanál mustár
  • friss kakukkfű
  • 3 szelet bacon
  • két evőkanál zsemlemorzsa

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A póréhagymát alaposan megmossuk, a végét levágjuk, majd kétcentis szeletekre aprítjuk. Nagyjából tíz percig pároljuk vízgőz felett. 

Közben mártást készítünk. Ehhez a vajat felolvasztjuk, szalmasárgára pirítjuk rajta a lisztet, beleszórjuk a kakukkfüvet és a sót, majd folyamatos kevergetés mellett felöntjük tejjel. Csomómentesre kikeverjük, és addig főzzük, míg sűrű és krémes nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről, majd hozzáadjuk a lereszelt sajtot és addig keverjük, míg teljesen felolvad. Végül hozzáadunk egy kanál mustárt is. 

A megpárolt póréhagymát összekeverjük a mártással, és egy közepes méretű, magasabb falú sütőedénybe öntjük.

Ezután elkészítjük a ropogós réteget. A csíkokra vágott szalonnát kissé megpirítjuk, majd megszórjuk zsemlemorzsával és rövid ideig együtt is pirítjuk. Ha elkészült, rászórjuk a póréhagymára és 180 fokos sütőben húsz perc alatt pirosra sütjük.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el: