Hozzávalók
- 3-4 nagyobb póréhagyma
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- fél liter tej
- 10 dkg trappista sajt
- egy kanál mustár
- friss kakukkfű
- só
- 3 szelet bacon
- két evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés
A póréhagymát alaposan megmossuk, a végét levágjuk, majd kétcentis szeletekre aprítjuk. Nagyjából tíz percig pároljuk vízgőz felett.
Közben mártást készítünk. Ehhez a vajat felolvasztjuk, szalmasárgára pirítjuk rajta a lisztet, beleszórjuk a kakukkfüvet és a sót, majd folyamatos kevergetés mellett felöntjük tejjel. Csomómentesre kikeverjük, és addig főzzük, míg sűrű és krémes nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről, majd hozzáadjuk a lereszelt sajtot és addig keverjük, míg teljesen felolvad. Végül hozzáadunk egy kanál mustárt is.
A megpárolt póréhagymát összekeverjük a mártással, és egy közepes méretű, magasabb falú sütőedénybe öntjük.
Ezután elkészítjük a ropogós réteget. A csíkokra vágott szalonnát kissé megpirítjuk, majd megszórjuk zsemlemorzsával és rövid ideig együtt is pirítjuk. Ha elkészült, rászórjuk a póréhagymára és 180 fokos sütőben húsz perc alatt pirosra sütjük.
Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el: