A kerti sütögetés hangulata semmihez sem hasonlítható, és bár szinte mindannyiunknak vannak saját, jól bejáratott technikáink, receptjeink – ahogy az alapanyagok beszerzésében is igyekszünk saját forrásokat találni. Ahhoz, hogy jól sikerüljön a grillezés, nem árt azonban néhány alapvető tudnivalóval tisztában lennünk, többek között az eszközök minőségére vonatkozóan. Korábbi cikkünkben összefoglaltuk a grillezés alapjait, érdemes ezeket feleleveníteni a grillszezon kezdetén:
Grilles alapok: eszközök, amiket érdemes beszerezni a kerti sütögetésekhez
Millió grillkiegészítőt vásárolhatunk, és sokan szeretnék, ha azt hinnénk: lehetetlen ezek nélkül boldogulni. De ez nem így van – ha jó alapokkal rendelkezünk, a sütögetés igazi öröm lesz, Reszkető Tamás grillmester segítségével igyekeztünk összeszedni, pontosan melyek ezek az alapdarabok!
Aki most vásárolna grillsütőt, annak szakértői segítségül szolgálhat Reszkető Tamás néhány tanácsa alábbi cikkünkből:
Milyen grillsütőt válasszak? – A szakértő tippjei kezdőknek és haladóknak
A grillezett ételek hamisítatlan zamattal bírnak, hiszen ez a technika egyedülálló ízt ad minden alapanyagnak. De nem mindegy, milyen eszközön és hogyan sütjük a választott termékeket. Reszkető Tamás kreatív séfet kérdeztük a grillsütők fajtáiról, egyes típusok előnyeiről és hátrányairól.
Ha azonban szeretnénk izgalmasabbá tenni a szenen sütést, a pácolt, előkészített húsok borral, sörrel locsolása mellett érdemes kipróbálnunk rendhagyó fűszervajakat is, amelyekkel a húsokat és zöldségeket megkenhetjük, érdekes aromákkal gazdagítva a készülő falatokat:
Finom fűszervajak – némi furfanggal
A fűszervajak rengeteg lehetőséget kínálnak arra, hogy különleges ízeket hozzunk létre. Friss kenyérre kenve is finomak reggelire vagy vacsorára, de a grillételeknek, a húsnak és a zöldségeknek is pompás ízt adnak. Az édes, virágos változatokkal a kalácsokat gazdagíthatjuk, de a sós vajakkal bor- és sörkorcsolyákat is készíthetünk! Végtelen variációkat kínálnak növényeink a színes-ízes kenegetésre egész évben, és nem mellesleg gyógyhatású hozzávalókat is csempészhetünk az összeállításokba.
Ha mindent előkészítettünk, jöhetnek a receptek!
- Grillezett zöldség
Grillezett töltött paprika
Borbás Marcsi receptje
- Grillezett gyümölcsök
Túl a húson és a zöldségen: gyümölcsöt és desszertet is grillezzünk magunknak!
Grillezni nem nehéz, mégis érdemes odafigyelni egy-két dologra, hogy biztosan ízletes ételek kerüljenek az asztalunkra. Tippeket kértünk Reszkető Tamás kreatív séftől, akitől azt is megtudtuk, hogy a húsok, zöldségek és sajtok mellett gyümölcsöket, még desszertet is könnyen grillezhetünk magunknak!
- Grillezett sajtok
Zöldséges kuszkusszal töltött paprika grillezett kecskesajttal
Gottwald Szilárd receptje igazi vegetáriánus csemege!
Grillezett camembert
Borbás Marcsi receptje
- Grillezett halak
- Grillezett húsok
Csirkesaslik
Borbás Marcsi receptje
Tenkes hegyi kacsamáj grillen
Borbás Marcsi receptje
Rosé kacsamell grillen
Borbás Marcsi receptje
Pikáns grillcsirke
Borbás Marcsi receptje
Grillezett sertésszűz újhagymával
Borbás Marcsi receptje
Vitaminsaláta grillezett csirkével
Borbás Marcsi receptje.
Ha már minden falat elfogyott és a grillsütő is kihűlt, ne felejtsük el jól letakarítani, hogy bármikor újra elővehessük:
A grillező tisztán tartásának alapszabályai: 8 lépés, amit ne hagyj ki
Szuper nyári program a grillezés, aki csak teheti, igyekszik a szabadban sütögetni családi, baráti társaságban. Viszont állandó nyűg a rács és a grillhez való eszközök tisztítása. Sokan azt hiszik, nincs is szükség erre, mert a magas hőfokon úgyis leég minden szennyeződés. Van egy rossz hírünk: ez sajnos nem igaz. Mutatunk néhány ötletet a grilleszközök megfelelő tisztításához!
Jó étvágyat és jó szórakozást kívánunk a grillpartihoz!