Hozzávalók:
- 4 db M-es tojás
- 40 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 20 dkg szalonna
- 5-6 kanálnyi sűrű szilvalekvár
- 1 ek sertészsír
A tálaláshoz:
- cukros darált dió
Elkészítés:
A tésztához a lisztet simára kigyúrjuk a tojásokkal és a sóval. Ezután egy zacskóba rakjuk, és szobahőmérsékleten pihentetjük legalább egy órát. Közben szépen bepuhul, és így ki tudjuk majd nyújtani. Ha letelt a pihentetés ideje, lisztezett deszkán kinyújtjuk, és szélesmetéltre vágjuk.
Ezután a tésztát lobogva forró, sós vízben kifőzzük. Az apró kockákra vágott szalonnát zsírjára sütjük egy olyan serpenyőben, öntöttvas lábasban vagy zománcos lábasban, melyet be tudunk majd tenni a sütőbe. Ezután a kisült zsírt és a pörcöt összekeverjük a tésztával és a szilvalekvárral.
180 fokos sütőbe rakjuk be. Addig kell közepes lángon sütnünk, amíg alul aranybarna, ropogós kéreg keletkezik és egyben meg tudjuk fordítani az egészet. Amikor a tészta alja már szépen megpirult, egy tálat szorítunk a lábas tetejére, és átfordítjuk rá a tésztát. Most a sületlen felével tesszük vissza, és így sütjük tovább, amíg az az oldala is megpirul.
Végül kiborítjuk egy tálra, megszórjuk cukros darált dióval, és máris tálaljuk.
Ajánljuk még: