Gasztro

Mocskos tészta

 Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 4 db M-es tojás
  • 40 dkg finomliszt
  • 1 csipet só
  • 20 dkg szalonna
  • 5-6 kanálnyi sűrű szilvalekvár
  • 1 ek sertészsír

A tálaláshoz:

  • cukros darált dió

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A tésztához a lisztet simára kigyúrjuk a tojásokkal és a sóval. Ezután egy zacskóba rakjuk, és szobahőmérsékleten pihentetjük legalább egy órát. Közben szépen bepuhul, és így ki tudjuk majd nyújtani. Ha letelt a pihentetés ideje, lisztezett deszkán kinyújtjuk, és szélesmetéltre vágjuk.

Ezután a tésztát lobogva forró, sós vízben kifőzzük. Az apró kockákra vágott szalonnát zsírjára sütjük egy olyan serpenyőben, öntöttvas lábasban vagy zománcos lábasban, melyet be tudunk majd tenni a sütőbe. Ezután a kisült zsírt és a pörcöt összekeverjük a tésztával és a szilvalekvárral.

180 fokos sütőbe rakjuk be. Addig kell közepes lángon sütnünk, amíg alul aranybarna, ropogós kéreg keletkezik és egyben meg tudjuk fordítani az egészet. Amikor a tészta alja már szépen megpirult, egy tálat szorítunk a lábas tetejére, és átfordítjuk rá a tésztát. Most a sületlen felével tesszük vissza, és így sütjük tovább, amíg az az oldala is megpirul.

Végül kiborítjuk egy tálra, megszórjuk cukros darált dióval, és máris tálaljuk.

 

Ajánljuk még:

Húsos táskával búcsúzunk a sárkánytól, köszöntjük a kígyót

A holdnaptár szerinti újév, vagy más néven a tavaszünnep, a kínaiak számára a legfontosabb ünnep, melyet a világ népességének egynegyede ünnepel. December 6-án felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének listájára a „kínai emberek tradicionális újévi ünnepléséhez kapcsolódó társadalmi szokásai”, ami nem csak dicsőség, hanem egy lehetőség, hogy minél többen megismerjék és átélhessék ezeket a hagyományokat. Az ünnep szerencsét, gazdagságot és boldogságot hozó szimbolikus jelentésű ételeinek nyomába eredtünk a budapesti kínai negyedbe, hogy hiteles forrásból ismerjük meg kínai újév finomságait.