Káposztás pompos
Olvasási idő: 1 perc

Káposztás pompos

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • kb. 3 dl víz
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dkg só
  • 1 kk. cukor

A töltelékhez:

  • 2 nagy fej káposzta
  • 1 ek. kacsazsír

 

  • só, bors

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Az élesztőt 1,5 dl langyos vízben felfuttatjuk egy pici cukorral. A liszthez hozzáadjuk a sót, a maradék vizet és a felfuttatott élesztőt is, majd kenyértésztát dagasztunk belőle. Ha már szép sima a tészta, és kezd levegősödni, letakarjuk, és szobahőmérsékleten hagyjuk duplájára kelni. Ezután öt vagy hat részre osztjuk a tésztát, és mindegyikből kis cipót formázunk, majd újra pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A káposztát apróra vágjuk, beledörzsöljük a sót, és hagyjuk, hogy levet eresszen. Kicsit kinyomkodjuk, majd zsíron aranybarnára dinszteljük. Amikor elkészült, ízesítjük sóval és borssal.

Ha a tésztáink újra megkeltek, elkezdhetjük a kalács összeállítását. A cipókat kisebb tepsi méretűre nyújtjuk. A tepsi alját kizsírozzuk, majd a sodrófa segítségével óvatosan beleemeljük az első tésztalapot. Erre ráhalmozzuk a dinsztelt káposzta egy részét, majd egyenletesen elsimítjuk rajta. Így folytatjuk, amíg el nem fogynak a tésztáink és a káposzta. A záróréteg természetesen tészta legyen.

Végül előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 40–50 perc alatt 220 fokon pirosra sütjük. Amikor kihűlt, kockára vágva tálaljuk.

 

Kapcsolódó tartalom
Resztelt mangalicamáj, kovászos uborka, kenyér, mustár, sör
| 2025. augusztus 05

Resztelt mangalicamáj, kovászos uborka, kenyér, mustár, sör

Farkas Richárd receptje