Levendulás bársonyos
Levendulás keksszel a legromantikusabb, lágyan bársonyos ital hideg délutánokra.
Hozzávalók:
- 4 dl félédes fehérbor
- fél citrom
- kb. 8 dkg cukor
- 8-10 szál friss, vagy egy csapott evőkanál szárított levendula
- 2 tojássárgája
- 1 dkg búzakeményítő
A bort a cukor felével, néhány csepp citromlével, a levendulával felforraljuk, kevés reszelt citromhéjjal ízesítjük. A tojássárgákat a maradék cukorral meg a búzakeményítővel elkeverjük, majd rászűrjük a forró bort, miközben habverővel folyamatosan keverjük. Néhány másodpercre visszatesszük a tűzre, közben tovább habosítjuk, majd azon forró tűzálló poharakba vagy csészékbe töltjük. Ha nem találjuk elég édesnek, kevés mézet csorgassunk bele.
Gyümölcsös puncs
Vörösborral és gyümölcsökkel, karakteres fűszerekkel készül, egy kicsit mediterrán hangulatot áraszt.
Hozzávalók:
- 7 dl testes vörösbor
- 10 szem kardamom
- néhány szegfűbors
- darabka fahéj
- 1 liter erős fekete tea
- 20 dkg aszalt gyümölcs
- 2 narancs
- 4 evőkanál cukor
- 2 dl rum
A fűszereket és az aszalt gyümölcsöt a borba szórjuk és felforraljuk. Hozzáadjuk a teát, a cukrot, az alaposan megmosott és héjastul felkarikázott narancsot. Egy pillanatig forraljuk, majd a tűzről levéve beleöntjük a rumot, és azon melegében tűzálló poharakba merjük. Ki-ki kedve szerint barna cukorral vagy mézzel tovább édesítheti.
Zöldtea-puncs
Alkohol nélkül készül, zöld teával, a citromfű és a gyömbér zamatával, végül még egy kis almalé adja meg a végső zamatát.
Hozzávalók:
- 1 csokornyi friss citromfű
- mogyorónyi friss gyömbér
- 1 liter almalé
- 1 liter zöld tea
- 3 evőkanál méz
- 1 citrom (vagy lime)
- 1 zöld alma
A zöld teát felforraljuk, beledobjuk a citromfüvet, a darabokra vágott gyömbért, a felkarikázott citromot, és a cikkekre szelt almát. Egy-két percig főzzük, majd belecsorgatjuk a mézet, felöntjük az almalével és most már csak éppen felforrósítjuk. Mézzel tovább ízesíthető.
Illatos csokoládé
Nosztalgikus uzsonnaital, talán még a Dédi idejéből. Ám most reneszánszát éli, így még csábítóbb íz-egyveleggel varázsolhat el…
Hozzávalók:
- 8 dl tej
- 2 evőkanál kakaópor
- 3-4 szem kardamom és szegfűbors
- darabka fahéj
A tálaláshoz:
- tejszínhab
- őrölt fahéj
- ízlés szerint barnacukor
A tejből fél pohárnyit elveszünk, a kakaóval és a barnacukorral simára keverjük. A többi tejet a fűszerekkel felforraljuk. Belecsorgatjuk a kakaós tejet, és újból felfőzzük. Néhány percnyi pihentetés után átszűrjük, majd csészékben porciózva, tejszínhab-sapkával és csipetnyi őrölt fahéjjal megkoronázva kínáljuk. Ki-ki barna cukorral tovább ízesítheti!
Csipkebogyótea
A csipkebogyóból készült tea gyógyhatásáról ismert, de olyan kellemes ízű, hogy érdemes csak úgy, az élvezetéért fogyasztani! Többféle módon is elkészíthetjük: a legjobb, ha felforralt, lehűtött vízbe dobjuk az összetört bogyókat, és lefedve hagyjuk 6-8 órán át. Magában vagy mézzel ízesítve fogyaszthatjuk. Hidegen üdítőitalként színesítheti meg a hűvös napokat, s ha szeretnénk, hogy még aromásabb legyen, tegyünk hozzá „ízfokozókat”: kevés vékony csíkokra metélt gyömbért, néhány galagonyabogyót, vagy friss citromfüvet.