Málnás képviselő

Gasztro

Málnás képviselő

Juhos József receptje

Hozzávalók

Az égetett tésztához:

  • 50 g tej
  • 200 g víz
  • 75 g vaj
  • 35 g olaj
  • 6 g só
  • 12 g vaníliás cukor
  • 140 g liszt
  • 220 g tojás

A málnahabhoz:

  • 150 g tejszín
  • 50 g málnapüré
  • 50 g fehér csokoládé
  • 60 g zselatinmassza

A cukrászkrémhez:

  • 250 g tej
  • 50 g tojássárgája
  • 35 g cukor
  • 25 g keményítő
  • 25 g vaj

A málnakrémhez:

  • 100 g málnapüré
  • 15 g cukor
  • 2 g porzselatin

 

Tovább olvasok

Elkészítés 

A málnahabhoz a tejszínt és a málnapürét összeforraljuk. A fehércsokoládét és a zselatint egy tálba rakjuk, és ráöntjük a felforralt keveréket. Kézi habverővel alaposan összedolgozzuk, majd hűtőbe rakjuk. Legalább két órát pihentetjük, majd óvatosan habbá verjük. Figyeljünk, hogy ne verjük túl, mert kicsapódik.

A málnakrémhez a porzselatint elkeverjük a cukorral. A málnavelőt felmelegítjük, hozzáadjuk a cukros zselatint, és folyamatos kevergetés mellett felmelegítjük 60 fokig. Ezután lehúzzuk a tűzről, és teljesen kihűtjük.  

A cukrászkrémhez a tejet, a cukrot és a tojássárgáját a vaníliával, illetve a keményítővel elkezdjük melegíteni. Közben kevergetjük.  Ha behúz, és elkezd bugyogni, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a hideg vajat, fényesre kikeverjük, és ezt is kihűtjük.

A tésztához a vizet a tejjel, a sóval, a cukorral, a vajjal és az olajjal elkeverjük. Forrásig melegítjük, majd hozzáadjuk a lisztet, és kikeverjük. Amíg el nem válik az edény falától, addig keverjük. Amikor az edény alján keletkezik egy vékony bevonat a tésztából, akkor lesz jó. Ekkor azonnal robotgépbe rakjuk, és a tojásokat fokozatosan hozzáadva kikeverjük. Nem szabad nagy fordulaton keverni. Ha szép fényes és krémes a massza, sütőformákba töltjük. Ezután teszünk a kis formák tetejére egy másik tepsit, amit téglával lesúlyozunk. 180 fokos sütőbe rakjuk 63 percre.

Hagyományosan is megsüthetjük a tésztát, ez esetben habzsákkal kiadagoljuk egy sütőpapírral bélelt tepsire. 180 fokos sütőbe rakjuk, és 35-40 perc alatt készre sütjük. Ezután lekapcsoljuk a sütőt, résnyire kinyitjuk az ajtaját, hogy távozzon a gőz, majd bent hagyjuk még a fánkokat rövid ideig száradni.

Ha elkészültünk a sütéssel, kihűltek a fánkok és a krémek is, akkor összeállítjuk a süteményt. A tészták tetejét levágjuk, a közepébe belenyomjuk a cukrászkrémet. Nem rakjuk teljesen tele, mert a közepébe még teszünk egy adagot a málnakrémből is. Ezután visszarakjuk a fánkok tetejét, majd nyomunk mindegyikre egy adagot a málnahabból. Liofilizált málnával díszítjük.

Ajánljuk még:

Legősibb főfoglalkozásunkból ered a karácsonyi menü egyik főszereplője, a halászlé

A magyar konyha háromféle halászlécsoportot különböztet meg: a dunai, a tiszai és a balatoni halászlét – legnagyobb vizeink szerinti értelemszerű csoportosításban. Mindhárom ételfajta közös jellemzője, hogy három fő alapanyagból készülnek: halhúsból, hagymából és pirospaprikából. A különbség az elkészítés módjában és a tálalás jellegzetességeiben rejlik.