Málékenyér

Gasztro

Málékenyér

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 1, 75 kg máléliszt
  • 0,75 kg búzaliszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1 kk cukor
  • 2 ek só
  • langyos víz (amennyit a tészta felvesz)
  • 2 ek zsír a kenéshez

Hagymatokány:

  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 4 nagyobb fej vörös- vagy lilahagyma
  • 2 ek zsír
  • 1 kk őrölt bors
  • 1 kk fűszerpaprika
  • ízlés szerint ecet
  • 1 csokor petrezselyem

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Először kovászt készítünk. Langyos, cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt, majd összedolgozzuk a búzaliszttel. Legalább két-három órát hagyjuk állni, ezután keverjük hozzá a málélisztet és a sót. Annyi langyos vizet dolgozunk bele, hogy inkább kalácstészta állagú legyen. Jól kidagasztjuk, és ha elkészült, zsírral megkenjük a tetejét, és hagyjuk bő fél órát még kelni. Zsírozzuk ki az edényt is, amiben sütjük, majd kemencében vagy előmelegített sütőben kb. egy óra alatt süssük készre.

A hagymatokányhoz szalonnát feldaraboljuk, majd lassú tűznél kiolvasztjuk a zsírját. Egy kicsi zsírt teszünk alá az elején, hogy ne égjen meg. A hagymákat négybe vágjuk, majd szirmaira szedjük, és a kisült szalonnára rakjuk. Ha megpuhult, adunk hozzá egy nagy csokor felaprított petrezselymet, fűszerpaprikát és sót. Kevés ecettel és durvára őrölt borssal is ízesítjük.

 

Ajánljuk még:

Ahány ház, annyi szokás – ázsiai leveskalauz, a pho -tól a tom yum-ig

Leveses nemzet vagyunk: előételként és fő fogásként is szeretjük a szerényebb és gazdagabb leveket. Ázsiában sincs ez másként: Kínától Thaiföldig isszák, szürcsölik, kanalazzák, pálcikával eszik a könnyű és akár reggelire fogyasztható, valamint a fajsúlyosabb, egész étkezést kitöltő, tésztás-húsos variációkat. Amióta a ‘90-es években megismerkedtünk az első „csípős-savanyúval”, van egyféle vonzódás és több divathullámot is megéltünk már – vegyük csak a pho-t vagy éppen a ramen trendjét.