Hozzávalók:
- 1, 75 kg máléliszt
- 0,75 kg búzaliszt
- 5 dkg élesztő
- 1 kk cukor
- 2 ek só
- langyos víz (amennyit a tészta felvesz)
- 2 ek zsír a kenéshez
Hagymatokány:
- 10 dkg füstölt szalonna
- 4 nagyobb fej vörös- vagy lilahagyma
- 2 ek zsír
- 1 kk őrölt bors
- 1 kk fűszerpaprika
- ízlés szerint ecet
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
Először kovászt készítünk. Langyos, cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt, majd összedolgozzuk a búzaliszttel. Legalább két-három órát hagyjuk állni, ezután keverjük hozzá a málélisztet és a sót. Annyi langyos vizet dolgozunk bele, hogy inkább kalácstészta állagú legyen. Jól kidagasztjuk, és ha elkészült, zsírral megkenjük a tetejét, és hagyjuk bő fél órát még kelni. Zsírozzuk ki az edényt is, amiben sütjük, majd kemencében vagy előmelegített sütőben kb. egy óra alatt süssük készre.
A hagymatokányhoz szalonnát feldaraboljuk, majd lassú tűznél kiolvasztjuk a zsírját. Egy kicsi zsírt teszünk alá az elején, hogy ne égjen meg. A hagymákat négybe vágjuk, majd szirmaira szedjük, és a kisült szalonnára rakjuk. Ha megpuhult, adunk hozzá egy nagy csokor felaprított petrezselymet, fűszerpaprikát és sót. Kevés ecettel és durvára őrölt borssal is ízesítjük.
Ajánljuk még: