Így őrizhetjük meg a rózsa aromáját télire is

Gasztro

Így őrizhetjük meg a rózsa aromáját télire is

A rózsa mindenkit képes elvarázsolni, azonban az örök virág, a virágok királynőjének titkaihoz meg kell érnünk, hogy megismerhessük őket. Rózsanyíláskor ösztönösen is azt érezzük, hogy olyan jó lenne eltenni a nyár rózsa-üzenetéből minél többet télire! A rózsaszirmok megszárításának kívül még számtalan lehetőség kínálkozik, hogy a rózsában szegény, vagy éppen rózsátlan időkben is élvezhessük e nemes virág ízét, illatát.

A rózsaszirmokban van valami édeni, ami arra sarkall, hogy megkóstoljuk, hogy testünket belülről is kényeztessük vele és újabb érzékszervünket vonjuk be a rózsa élvezetébe. Sok ezer éve rájött már arra az ember, hogy a rózsa ízében ünnepi és felemelő aromák rejtőznek, és kihasználták szerelemre gerjesztő, afrodiziákus hatását is. Amikor a kertben a rózsák ontják virágaikat, itt az idő, hogy ha eddig nem tettük, most megkóstoljuk. Hogy mi minden készülhet rózsából, ahhoz adtunk már tippeket, sőt: a bársonyosan krémes rózsás finomságok megalkotásához is.

De hogyan tegyük el télire? A legegyszerűbb módja a szárítás.

A napsütésben szedett rózsaszirmokat terítsük szét meleg, szellős, árnyékos helyen. Ha teljesen megszáradtak, tároljuk fénytől és rovaroktól védve. Legpraktikusabb fertőtlenített, száraz befőttes üvegekben, sötét szekrényben.

 

Tovább olvasok

Készíthetünk rózsalekvárt, rózsaszörpöt, ehhez ajánlom a bevált receptjeimet.

Rózsaszörp

Hozzávalók

  • 2 marék illatos rózsaszirom vagy vadrózsavirág
  • 1 kg cukor
  • 1 citrom, egy evőkanál citromsav

Rózsaszörp – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A virágokról az esetleges szennyeződéseket, elszáradt részeket eltávolítjuk és egy ötliteres uborkás üvegbe tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, a citromsavat, a felkarikázott citromot és felöntjük 4 liter vízzel. Lefedve két napig állni hagyjuk, közben meg-megkeverjük, hogy a cukor teljesen elolvadjon. Két nap után alaposan felkeverjük, leszűrjük, a visszamaradt növényeket kinyomkodjuk. Az így kapott szörpöt kisebb üvegekbe töltjük, gondosan lezárjuk és a forrástól számított 20 percig gőzöljük. Sötét, hűvös helyen tároljuk.

Készíthetjük úgy is, hogy a vizet a cukorral felforraljuk. Ha a cukor feloldódott, beletesszük a szirmokat és kevergetve 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a citromsavat, még egyszer átforraljuk és lefedve egy napig állni hagyjuk. Másnap gondosan leszűrjük, újból felforraljuk, kis üvegekbe töltjük. Az üvegeket lezárjuk, és 20 percig gőzöljük.

Rózsalekvár

Hozzávalók

  • 10 maréknyi rózsaszirom
  • 50 dkg cukor
  • 2 citrom leve

Rózsaszirom dzsem – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

3 dl vizet felforralunk, beletesszük a rózsaszirmokat és 5 percig forraljuk. Ekkor hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet és lassú tűzön 25-30 perc alatt sűrűre főzzük.  A tűzről levéve azon forrón kisebb üvegekbe töltjük és lezárjuk. Ha van kéznél rózsalikőrünk, egy-egy evőkanálnyit öntsünk minden üvegbe!  Száraz gőzben hagyjuk kihűlni, felbontás után hűtőszekrényben tároljuk.

Készíthetjük úgy is, hogy nyári, hullott almából almapürét készítünk, és ehhez adjuk a rózsaszirmokat. Így finom, gyümölcsös-pikáns lekvárt fogunk kapni, amelyben a rózsa zamata dominál. Hasonlóan jól társítható őszibarackkal, körtével.

Rózsazselé rózsaborssal

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 10 marék rózsaszirom
  • befőzőcukor
  • 2 citrom leve
  • 1 evőkanál rózsabors

Friss rózsa – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho  

Elkészítés

A rózsaszirmokat leöblítjük, kiválogatunk belőle egy kisebb maréknyit az apróbb szirmokból és félretesszük. Egy liter vizet felforralunk, beletesszük a szirmokat, a citromlevet, és húsz-huszonöt percig forraljuk, majd lefedve hagyjuk egy éjszakán át. Másnap leszűrjük, a szirmokat kinyomkodjuk. Az így kapott rózsakivonatot megmérjük, hozzáadunk megfelelő mennyiségű befőzőcukrot, a félretett szirmokat és a rózsaborsot, majd a cukor tasakján található utasítás szerint járunk el. Azon forrón kisebb üvegekbe töltjük és lezárjuk. Ha van kéznél rózsalikőrünk, egy-egy evőkanálnyit öntsünk minden üvegbe!  Ez egy pajkos csemege: a rózsabors pikánssá teszi a rózsa izgalmas ízét. Próbáljuk ki érett, aromás sajtok mellé, vagy sült almához, diós süteményekhez.