Kert

A legérzékibb virág, ami nemcsak a szem, de akár az ízlelőbimbók gyönyöre is lehet

Kevesen tudják, hogy a rózsa amilyen szép, olyan finom is lehet. Sőt, akár a bőrünket is megszépítheti!

A rózsa, „a virágok királynője”, az emberiség megjelenésével egyidejű, jelen van a mindennapjainkban, a költészetben, a művészetekben. A rózsa mindig a jót, a szépet, a nemeset jelképezte, és éppúgy ott a helye a paraszti kertekben, ahogyan a kastélyok parkjaiban. Végigkíséri életünket a születéstől a hitvilágon át a végső búcsúig, velünk van az enteriőrökben, a kozmetikumokban, motívumokban, jelképekben.

A virágok virága, a rózsa étkeinkbe komponálva megszépíti a lelket, gyönyörűséget ad a szemnek, és egy csodálatos ízélménnyel gazdagít.

Gasztrotörténete évezredes, de a ma embere új dimenziókat találhat benne. Ha van a kertünkben rózsa, és eddig még nem jutott eszünkbe megkóstolni, most vágjunk bele! Érdemes megkóstolni a virágokat tiszta, egyszerű valóságukban, azaz a nyers szirmokat is. Meg fogjuk látni, hogy minden rózsa – ahogyan más-más illatú – más és más ízű is.

Egyes rózsák kellemesek gyümölcssalátába, tortadíszítésnek, vannak, amelyeket kandírozhatunk, mások inkább szörpnek valók. A nyárelejei tearózsák szinte kínálják, hogy sok-sok illatos virágukból lekvárrá lényegüljenek. Ha nincs nagyon sok virág, házasítsuk a rózsát gyümölccsel: eperrel, nyári almával, őszibarackkal. Így üde, gyümölcsös-virágos végeredményben lesz részünk. A rózsa a legsimulékonyabb, legszélesebb körben felhasználható ehető virág, és egészen hosszú ideig hozzáférhető. Májustól, az első lebbenő szirmú csipkerózsa virágoktól kezdve beköltözhet a konyhába, hogy azután a nyár folyamán, az egyre melegedő napsütéssel szépen kiteljesedjen az aromája. Engedjük, hogy a rózsa zamata magával ragadjon, ringassuk magunkat a virágos élvezetekben: szebb és kerekebb lesz tőle a világ!

 
Fotó: Rózsakunyhó

Rózsás limonádé, rózsaszörp, rózsabólé – izgalmas és látványos nyári italok. Szörpreceptek garmadája cserél gazdát, ki a mézesre, ki a levendulával bolondítottra esküszik. Érdemes az italkészítésnél leszűrt, visszamaradt rózsaszirmokat megőrizni.

Eldobni vétek: a kinyomkodott szirmokból készítsünk kényeztető pakolást az arcunkra!

A rózsa megszépíti a bőrt, felfrissíti, élettel tölti meg a szemkörnyékét, így mire a szörp elkészül, szinte megfiatalodunk a virágszirmoktól!

A rózsa könnyed csábító, a legerotikusabb virág a konyhában. Bájos ízvilág, megunhatatlan variációs lehetőség, kreativitásra sarkalló színek és illatok, szépséges afrodiziákum – ez mind ennek az egyetlen virágnak az ajándéka számunkra.

Természetesen csakis tiszta, vegyszermentes rózsákat fogyaszthatunk, a virágüzleti rózsát sohasem! A kerti rózsákat viszont bátran, ha szeretettel és kímélettel neveltük őket.

Ajánljuk még:

A LEGJOBB GYÓGYVIRÁG AGGODALOM ELLEN, ÉS MÉG FINOM IS – MINDENT A SÁSLILIOMRÓL

SOKKAL TÖBB MINT GYÓGYTEA – MINDENT A KAMILLÁRÓL

NÉGY ÉVSZAKOS KINCSÜNK: A FINOM ÉS SZÉP AKÁC

Levendula a szelfin túl: így használd főzéskor, sütéskor
Itt a nyár, egyre több helyen lilák a domboldalak – aki teheti, levendulaszüretre indul – vagy legalább egy szelfi erejéig elmerül a levendulásban. Joggal tart igényt e jeles növény a népszerűségre, hiszen szépséges, látványa is megnyugtató, gyógyhatása bizonyított, és a szépségápolásban, a kozmetikában is „jeleskedik”. Vannak, akik csupán „molyirtónak” tartják, mások a fűszerek közé, a konyhába is beviszik.

Borítókép: Rózsakunyhó

 

 

Már követem az oldalt

X