Bársonyos-krémes finomságok rózsából

Gasztro

Bársonyos-krémes finomságok rózsából

A virágok királynője, a rózsa nem csak színével, illatával bűvöl el. Mennyei finomságokat készíthetünk belőle, amivel megkoronázhatjuk az ünnepi étkezéseket. Most a legfinomabb krémes, habos, bársonyosan simogató finomságokból nyújtok át egy csokorra valót. Fontos, hogy csak tiszta, vegyszermentes, permetezetlen rózsákat szabad felhasználni étkezési célra!

Mascarponés rózsakrém

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 5 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 maréknyi rózsaszirom
  • 20 dkg mascarpone

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A tejből egy dl-t elveszünk, a többit az egészen apróra vágott rózsaszirmokkal meg a cukor egy részével felforraljuk. A maradék tejben simára keverjük a pudingport, majd folyamatos kevergetés mellett a rózsás tejbe csorgatjuk.  A tűzről levéve langyosra hűtjük, majd a többi cukorral meg a mascarponéval összedolgozzuk. Üveghelyhekbe porciózzuk, lehűtjük és friss, vagy kandírozott rózsaszirmokkal kínáljuk.

Ha még intenzívebben szeretnénk élvezni a rózsa zamatát, a tej egy részét helyettesítsük rózsaszörppel. A cukor mennyiségét ebben az esetben csökkentsük!

Rózsás málnahab

Hozzávalók

  • 4 tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • 2 evőkanál rózsaszörp
  • 20 dkg friss (vagy fagyasztott) málna
  • a díszítéshez friss, vagy kandírozott rózsaszirmok

Rózsás málnahab – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A tojásfehérjékből gőz felett kemény habot verünk, közben apránként hozzáadjuk a porcukrot, a rózsaszörpöt. Ha a hab megáll a habverőn, óvatosan beleforgatjuk a málna kétharmad részét. Üvegkelyhekbe töltjük, a tetejére tesszük a félretett málnát és friss, vagy kandírozott rózsaszirmokkal kicsinosítjuk.

Hasonló módon készíthetünk habot tejszínből is. Málna helyett pedig kipróbálhatjuk másféle gyümölccsel is: az azonos időben érő gyümölcsök és nyíló virágok kitűnő ízharmóniát alkotnak, válasszunk hát a rózsánkhoz olyan gyümölcsöt a kertből, ami színben is passzol hozzá! Az ízek majd úgyis magukért beszélnek.

Rózsaliget desszert – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Rózsaliget desszert

A lágy tejszínes rizs és a bájos rózsa aromáinak találkozása egy mesés desszertben. Egyszerű és fenséges. Előnye, hogy nem csak rózsa-idényben készíthetjük el, télidőn is tavaszt varázsol körénk!

Hozzávalók

Elkészítés

A rizst megmossuk és a cukros tejben, lassú tűzön tejberizst főzünk belőle. Kihűtjük, majd a habbá vert tejszínnel összeforgatjuk. A habos rizst üvegpoharakba vagy kis desszertes csészékbe porciózzuk a rózsalekvárral rétegezve. A tetejére egy-egy evőkanálnyi rózsalikőrt locsolunk, majd a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt kandírozott rózsaszirmokkal koronázzuk meg.

Rózsamousse eperrel – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Rózsamousse eperrel

A könnyed, légies textúrájú hab, azaz a – franciául sokkal elegánsabban hangzó – mousse a 18. században kezdte meg azóta is töretlen karrierjét. Kihagyhatatlan habos gyönyörűség, melynek hallatán az ember bonyolult folyamatokra és finom végeredményre asszociál. Mousse, amit muszáj megkóstolni!

Hozzávalók

  • 3 dl rózsaszörp
  • 2 evőkanál citromlé
  • 3 kiskanál cukor
  • 4 levél zselatin
  • 2 dl tejszín
  • 2 tojásfehérje
  • 1 csipetnyi só
  • 25 dkg eper

Elkészítés

A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, ha megpuhultak, kinyomkodjuk, és a rózsaszörphöz adjuk. Ha a rózsaszörp túl halvány volna, néhány csöpp szeder- vagy bodzalével megszínezhetjük. Hűtőbe tesszük addig, amíg dermedni kezd. Ekkor a habbá vert tejszínt, majd a tojásfehérjékből vert kemény habot is belefogatjuk. A masszát 4 és 5 órára behűtjük. Eközben az epret felszeleteljük, rózsacukorral megszórjuk. A megdermedt masszát két evőkanál segítségével vagy fagylaltos kanállal tányérokra porciózzuk, a felszeletelt eperrel tálaljuk.

A rózsacukor készítéséhez szárított rózsaszirmokra és cukorra van szükség, egyforma térfogatban. Aprítógépben vagy kávédarálóban finomra daráljuk. Az aromás, erős rózsaillatú cukorral süteményeket, kávét, gyümölcslevest, krémeket ízesíthetünk.