Mascarponés rózsakrém
(nyitóképünkön)
Hozzávalók
- 5 dl tej
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2 maréknyi rózsaszirom
- 20 dkg mascarpone
Elkészítés
A tejből egy dl-t elveszünk, a többit az egészen apróra vágott rózsaszirmokkal meg a cukor egy részével felforraljuk. A maradék tejben simára keverjük a pudingport, majd folyamatos kevergetés mellett a rózsás tejbe csorgatjuk. A tűzről levéve langyosra hűtjük, majd a többi cukorral meg a mascarponéval összedolgozzuk. Üveghelyhekbe porciózzuk, lehűtjük és friss, vagy kandírozott rózsaszirmokkal kínáljuk.
Ha még intenzívebben szeretnénk élvezni a rózsa zamatát, a tej egy részét helyettesítsük rózsaszörppel. A cukor mennyiségét ebben az esetben csökkentsük!
Rózsás málnahab
Hozzávalók
- 4 tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
- 2 evőkanál rózsaszörp
- 20 dkg friss (vagy fagyasztott) málna
- a díszítéshez friss, vagy kandírozott rózsaszirmok
Rózsás málnahab – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A tojásfehérjékből gőz felett kemény habot verünk, közben apránként hozzáadjuk a porcukrot, a rózsaszörpöt. Ha a hab megáll a habverőn, óvatosan beleforgatjuk a málna kétharmad részét. Üvegkelyhekbe töltjük, a tetejére tesszük a félretett málnát és friss, vagy kandírozott rózsaszirmokkal kicsinosítjuk.
Hasonló módon készíthetünk habot tejszínből is. Málna helyett pedig kipróbálhatjuk másféle gyümölccsel is: az azonos időben érő gyümölcsök és nyíló virágok kitűnő ízharmóniát alkotnak, válasszunk hát a rózsánkhoz olyan gyümölcsöt a kertből, ami színben is passzol hozzá! Az ízek majd úgyis magukért beszélnek.
Rózsaliget desszert – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Rózsaliget desszert
A lágy tejszínes rizs és a bájos rózsa aromáinak találkozása egy mesés desszertben. Egyszerű és fenséges. Előnye, hogy nem csak rózsa-idényben készíthetjük el, télidőn is tavaszt varázsol körénk!
Hozzávalók
- 10 dkg rizs
- 4 dl tej
- 8 dkg cukor
- 1 dl tejszín
- 15 dkg rózsalekvár
- 4 evőkanál rózsalikőr
- kandírozott rózsaszirmok
Elkészítés
A rizst megmossuk és a cukros tejben, lassú tűzön tejberizst főzünk belőle. Kihűtjük, majd a habbá vert tejszínnel összeforgatjuk. A habos rizst üvegpoharakba vagy kis desszertes csészékbe porciózzuk a rózsalekvárral rétegezve. A tetejére egy-egy evőkanálnyi rózsalikőrt locsolunk, majd a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt kandírozott rózsaszirmokkal koronázzuk meg.
Rózsamousse eperrel – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Rózsamousse eperrel
A könnyed, légies textúrájú hab, azaz a – franciául sokkal elegánsabban hangzó – mousse a 18. században kezdte meg azóta is töretlen karrierjét. Kihagyhatatlan habos gyönyörűség, melynek hallatán az ember bonyolult folyamatokra és finom végeredményre asszociál. Mousse, amit muszáj megkóstolni!
Hozzávalók
- 3 dl rózsaszörp
- 2 evőkanál citromlé
- 3 kiskanál cukor
- 4 levél zselatin
- 2 dl tejszín
- 2 tojásfehérje
- 1 csipetnyi só
- 25 dkg eper
Elkészítés
A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, ha megpuhultak, kinyomkodjuk, és a rózsaszörphöz adjuk. Ha a rózsaszörp túl halvány volna, néhány csöpp szeder- vagy bodzalével megszínezhetjük. Hűtőbe tesszük addig, amíg dermedni kezd. Ekkor a habbá vert tejszínt, majd a tojásfehérjékből vert kemény habot is belefogatjuk. A masszát 4 és 5 órára behűtjük. Eközben az epret felszeleteljük, rózsacukorral megszórjuk. A megdermedt masszát két evőkanál segítségével vagy fagylaltos kanállal tányérokra porciózzuk, a felszeletelt eperrel tálaljuk.
A rózsacukor készítéséhez szárított rózsaszirmokra és cukorra van szükség, egyforma térfogatban. Aprítógépben vagy kávédarálóban finomra daráljuk. Az aromás, erős rózsaillatú cukorral süteményeket, kávét, gyümölcslevest, krémeket ízesíthetünk.
Ajánljuk még: