A kandírozott virágok elkészítése kedves, bájos és elegáns türelemjáték. De a végeredmény annyira különleges, hogy feltétlenül megéri hozzáfogni! A kandírozott virágok csemegének számítanak régóta, akár magában elnassolgatva, vagy dísztorta, desszertek, pohárkrémek díszítőjeként. Kedves ajándék lehet dobozba csomagolva virágkedvelőknek, kertbarátoknak, virág-nevűeknek, vegetáriánusoknak. Elkészítése egyszerű, csupán kézügyességre, időre és türelemre van hozzá szükség!
Kandírozott virág készítése
Hozzávalók:
- tiszta, vegyszermentes virágok,
- egy tojás fehérje,
- 10 dkg porcukor
A tojásfehérjét villával habosra verjük. A virágok szárát letépjük úgy, hogy egy pici maradjon belőle, aminél meg tudjuk fogni. Egyenként belemártjuk, majd vékonyan bekenjük a habos tojásfehérjével, és porcukorral behintjük. Rácsra vagy zsírpapírra téve egy-két órán át szárítjuk, közben egyszer-kétszer újból porcukrot szitálunk rá.
Az elkészült virágokat máris felhasználhatjuk, vagy jól záródó dobozban, fénytől védve, zsírpapír-rétegek közt három hónapig eltarthatjuk. Bár mindig sokkal előbb elfogy…
Milyen virágokat kandírozhatunk?
Az ehető virágokról és beszerzésükről ebben a cikkben írtunk bővebben, de nem minden virág alkalmas kandírozásra azok közül, amelyek frissen ízletesek.
Érdemes viszont kandírozni:
- illatos, színes rózsaszirmokat
- apró rózsafejeket – ez esetben a tojásfehérjével gondosan „fessük be” a rózsa minden részét, alaposan forgassuk meg porcukorban. A száradási idő 3-4 nap is lehet.
- vadrózsát
- körömvirágot
- búzavirágot
- árvácskát
- kankalint
- levendulát – ehhez a frissen szedett, teljes virágzásban lévő virágszálakat használjuk fel.
- bársonyvirágot
- lángvirágot
- mályvarózsát
- zsályát – 5-6 cm-es, teljes virágzásban lévő virágfürtöt válasszunk a kedvenc zsályafajtánkból! Nálam például a mezei zsálya finom aromájú, liláskék virágzata a nyerő.
- zsályalevelet
- százszorszépet
- illatos muskátlileveleket – a citrom- vagy narancsillatú muskátli különleges formájú levelei a finom cukorbevonattal a téli kertet idézik. Csodásan mutatnak a virágok mellett!
- rozmaringot – a zsenge hajtások úgy festenek kandírozva, mint egy-egy zúzmarás fenyőág. Csokis süteményekhez isteniek!
- borágóvirágot
- orchideát – ha van saját, vegyszerek nélkül termesztett orchideánk, és nem sajnáljuk a virágait. Nem biztatok erre senkit, de tudom, nagy kedvenc a kandírozott orchidea. Nagyon extra, és talán a legelegánsabb tortadísz a cukorbevonattól ragyogó, szépséges orchidea, de készítését csak bevállalósoknak ajánlom!
Egyes, a neten található receptek gumiarábikum-oldatát vagy szintetikus ételragasztót ajánlanak a kandírozott virágok elkészítéséhez. Valójában ezeknek a mini műalkotásoknak az igazi erejük a természetességükben rejlik, azért a legegyszerűbb, a legkönnyebben hozzáférhető, hazai alapanyagokat használjuk inkább, így biztos a siker! És így természetes.
Ajánljuk még: