Kandírozott virágot készítettünk, ezért tudjuk: neked is menne!

Gasztro

Kandírozott virágot készítettünk, ezért tudjuk: neked is menne!

Az ibolya-idő elmúltával is készíthetünk illatos és szépséges kandírozott virágokat. Mutatjuk, hogyan.

A kandírozott virágok elkészítése kedves, bájos és elegáns türelemjáték. De a végeredmény annyira különleges, hogy feltétlenül megéri hozzáfogni! A kandírozott virágok csemegének számítanak régóta, akár magában elnassolgatva, vagy dísztorta, desszertek, pohárkrémek díszítőjeként. Kedves ajándék lehet dobozba csomagolva virágkedvelőknek, kertbarátoknak, virág-nevűeknek, vegetáriánusoknak. Elkészítése egyszerű, csupán kézügyességre, időre és türelemre van hozzá szükség!

Kandírozott virág készítése

Hozzávalók:

  • tiszta, vegyszermentes virágok,
  • egy tojás fehérje,
  • 10 dkg porcukor

A tojásfehérjét villával habosra verjük. A virágok szárát letépjük úgy, hogy egy pici maradjon belőle, aminél meg tudjuk fogni. Egyenként belemártjuk, majd vékonyan bekenjük a habos tojásfehérjével, és porcukorral behintjük. Rácsra vagy zsírpapírra téve egy-két órán át szárítjuk, közben egyszer-kétszer újból porcukrot szitálunk rá.

Az elkészült virágokat máris felhasználhatjuk, vagy jól záródó dobozban, fénytől védve, zsírpapír-rétegek közt három hónapig eltarthatjuk. Bár mindig sokkal előbb elfogy…

Milyen virágokat kandírozhatunk?

Az ehető virágokról és beszerzésükről ebben a cikkben írtunk bővebben, de nem minden virág alkalmas kandírozásra azok közül, amelyek frissen ízletesek.

Érdemes viszont kandírozni:

  • illatos, színes rózsaszirmokat
  • apró rózsafejeket – ez esetben a tojásfehérjével gondosan „fessük be” a rózsa minden részét, alaposan forgassuk meg porcukorban. A száradási idő 3-4 nap is lehet.
  • vadrózsát
  • körömvirágot
  • búzavirágot
  • árvácskát
  • kankalint
  • levendulát – ehhez a frissen szedett, teljes virágzásban lévő virágszálakat használjuk fel.
  • bársonyvirágot
  • lángvirágot
  • mályvarózsát
  • zsályát – 5-6 cm-es, teljes virágzásban lévő virágfürtöt válasszunk a kedvenc zsályafajtánkból! Nálam például a mezei zsálya finom aromájú, liláskék virágzata a nyerő.
  • zsályalevelet
  • százszorszépet
  • illatos muskátlileveleket – a citrom- vagy narancsillatú muskátli különleges formájú levelei a finom cukorbevonattal a téli kertet idézik. Csodásan mutatnak a virágok mellett!
  • rozmaringot – a zsenge hajtások úgy festenek kandírozva, mint egy-egy zúzmarás fenyőág. Csokis süteményekhez isteniek!
  • borágóvirágot
  • orchideát – ha van saját, vegyszerek nélkül termesztett orchideánk, és nem sajnáljuk a virágait. Nem biztatok erre senkit, de tudom, nagy kedvenc a kandírozott orchidea. Nagyon extra, és talán a legelegánsabb tortadísz a cukorbevonattól ragyogó, szépséges orchidea, de készítését csak bevállalósoknak ajánlom!

Egyes, a neten található receptek gumiarábikum-oldatát vagy szintetikus ételragasztót ajánlanak a kandírozott virágok elkészítéséhez. Valójában ezeknek a mini műalkotásoknak az igazi erejük a természetességükben rejlik, azért a legegyszerűbb, a legkönnyebben hozzáférhető, hazai alapanyagokat használjuk inkább, így biztos a siker! És így természetes.

Ajánljuk még:

Mágikus erejű étkek a karácsonyi asztalon: hagyj helyet nekik!

Az adventi böjt szimbolikus feloldása a karácsonyi asztal megterítése különböző „kötelező” és mágikus erejű ételekkel. Népi kultúránk archaikus hagyományrétegeiben a szentesti vacsora elfogyasztása a családok egyik legfontosabb közösségi alkalma volt, amelyre „hivatalosak voltak” a már nem élő családtagok is. Mindennek, ami helyet kapott a karácsonyi asztalon, különleges jelentősége és ereje volt, katolikus vidékeken a karácsonyi asztalt ugyanis az oltár kicsinyített másként értelmezték.