Ha unod a csirkemellet, avagy sertéshúst minden diétába!

Gasztro

Ha unod a csirkemellet, avagy sertéshúst minden diétába!

A diéta egyik rákfenéje lehet, ha csak egyféle ételt eszel. Legyen az bármi is, meg lehet unni, pláne, ha egyféleképpen készíted el újra és újra. Sokan gondolják, hogy a sertéshús nem fér bele a diétába, holott ez nem igaz! Mutatjuk, hogy lehet egészséges, tápanyagban gazdag, alakbarát ételeket készíteni sertésalapból!

Megfelelő módon elkészítve a sertéshúsok egy része, különösképpen a karaj, kiválóan beleillenek egy diétába. 100 gramm sertéshús átlagosan 242 kalóriát tartalmaz, illetve magas fehérjetartalommal bír (27 g). Vitaminokban is gazdag, 100 grammban van például 423 mg kálium, 62 mg nátrium, 19 mg kalcium és 28 mg magnézium, de B-vitamin tartalma is kiemelkedő, ami különösen jót tesz idegrendszerünknek, agyunknak.

Mint minden diétában, természetesen itt is az a fontos, miként készítjük el a húst, illetve milyen körettel tálaljuk azt. Ha alakbarát megoldásra törekszünk, kerüljük a bő zsiradékban sütést, próbálkozzunk inkább füstölt, főtt változatokkal, illetve a szénhidrátdús krumpli-rizs-kenyér kombinációt helyettesítsük például zöldségekkel.

És hogy miképp készülnek ilyen szabályok mentén is ízletes, látványos és nem utolsó sorban laktató ételek?

Például ilyen recepteket követve:

Hajdinakása zöldséges gombakompóttal és főtt-füstölt tarjával

Hozzávalók:

  • 20 dkg hajdina
  • 25 dkg gomba
  • 2 fej vöröshagyma
  • 20 dkg zeller
  • 10 dkg sárgarépa
  • 10 dkg petrezselyemgyökér
  • 1 dl fehérbor
  • 1-2 ek tejföl
  • szárított vargánya
  • babérlevél
  • rozmaring
  • bors, só
  • főtt-füstölt tarja
  • zöldségalaplé vagy víz

Elkészítés:

A hajdinát a rizshez hasonlatos módon megpároljuk, egy fej vöröshagymával, babérlevéllel, rozmaringgal és sóval ízesítjük. A másik fej vöröshagymát felaprítjuk, és egy kevéske olajon megfuttatjuk, közben a zöldségeket is kis kockákra vágjuk és a hagymához adjuk, majd egy pici alaplével megöntözve roppanós puhára pároljuk. Ez idő alatt felszeleteljük a gombát, és ezt is az alaphoz adjuk, majd annyi alaplével öntjük fel, ami épp ellepi, és 15-20 percig főzzük. Sóval, borssal és a szárított vargányával (amit legalább egy órára vízben áztatunk) ízesítjük. Amikor elfőtte a levét, hozzáöntjük a bort, és jól kiforraljuk. Tálalás előtt, befejezésként 1-2 evőkanál tejölt keverünk bele, de már nem forraljuk nagyon. A zöldséges gombakompótot a hajdinával tálaljuk. Önálló, húsmentes ételként is megállja a helyét, de jelen esetben főtt-füstölt tarjával kínáljuk, amit leszeletelve, egy lazább pecsenyelében visszamelegítünk.

Hagymás, sült sertésmáj

Hozzávalók:

  • 1 kg sertésmáj
  • 1/2 kg vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • bors
  • őrölt pirospaprika
  • zsír vagy olaj

Elkészítés:

A sertésmájat és a vöröshagymát is vékonyra szeleteljük. Süthetjük öntöttvas sütőlapon vagy serpenyőben is. Felhevített sütőlapra egymás mellé tesszük a májat és a hagymát is, és kevés zsiradékon elkezdjük sütni. Amikor a máj és hagyma is megsült, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és megszórjuk a fűszerpaprikával. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. Miután megfűszereztük, csak akkor keverjük egybe a májat és hagymát, majd egy-két percet még hagyjuk együtt sülni, végül tálaljuk.

Marcsi legutóbb ebben a videóban főzött májjal.

Töltött cukkini és padlizsán

Hozzávalók:

Az alap:

  • 40 dkg darált dagadó (de bármilyen más darált sertéshús jó)
  • bors

A cukkinihez:

  • 1 db tölteni való cukkini
  • 1 fej vöröshagyma
  • krémsajt
  • friss petrezselyem

A padlizsánhoz:

  • 1 db tölteni való padlizsán
  • fokhagyma
  • paradicsomszósz
  • friss bazsalikom

Hozzávalók: A cukkinit és a padlizsánt különböző töltelékkel készítjük, ezért a darálthúst kezdésnek megfelezzük, majd a cukkinit és a padlizsánt is félbevágjuk, a közepüket egy kis kanállal kitisztítjuk.

Ezután a cukkini elkészítéséhez egy kevés olajon felrakjuk az apró kockára vágott vöröshagymát párolódni. A darált dagadót hozzáadjuk a dinsztelődő hagymához, majd kicsit megborsozva sütjük, de nem kell teljesen kiszárítani. Ha megpuhult, levesszük a tűzről, és egy tálba félretesszük hűlni. A kihűlt töltelékhez hozzáadunk egy kis krémsajtot és felaprított petrezselymet. Jó alaposan összekeverjük, majd a félbevágott cukkinibe töltjük.

A padlizsán töltelékéhez vékonyra vágott fokhagymakarikákat felrakunk egy kis olajon pirulni, majd hozzáadjuk a darált húst. Paradicsomszószt és bazsalikomot keverünk hozzá, majd összepároljuk az egészet. Amikor kihűlt, hasonlóan a cukkinihez, ezt is betöltjük a félbevágott padlizsánba.

A tölteléket nyugodtan, ízlésünk szerint variálhatjuk.

Mindkettőt megszórjuk reszelt sajttal, és 180 fokon addig sütjük, amíg a zöldségek megpuhulnak.

Ezt a receptet Borbás Marcsi ebben a videóban készítette el.

***

A cikket az Agrárminisztérium és az Agrár Marketing Centrum támogatta.

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.