Tejlevesekről a régi szakácskönyvekben sokfélét olvashatunk. Van, ahol például a kisgyerekek nélkülözhetetlen táplálékaként jegyzik. A jó házikonyha című könyvben rögtön két recept is akad rá. Egyik sósan, házi, gyúrt tésztával javasolja, különösen a metélt, a kiskocka, vagy a csigatészta való bele a szerző szerint. A másik változata rizzsel és tojássárgájával készül.
A Modern háziasszony 1967-ben világos rántással javasolta indítani, és azt tejjel felöntve, sózva, pirított zsemlekockával ajánlotta. Gyerekkoromban nálunk édesen készült, tojássárgájával, vaníliával, olykor mazsolával, máskor pedig tojáshab-bóbitával, akár egy hígabb madártej. Egy lengyelországi jutalomtáborban ismerkedtem meg a sós, tésztás változattal, ami igen szokatlannak tűnt. Később tudtam meg, hogy hazánk egyes vidékein, főként az Alföldön, szintén megszokott a sós tejleves. Reszelt tésztával, betűtésztával a gyerekek kedvence volt egykor.
Tejleves édesen, csigatésztával – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Dédnagyanyám bodzás tejleveséért egyenesen rajongtam. Ugyan minden évben egyszer készült, a legderekasabb bodza-időben, lehet, hogy ezért is volt oly vágyott? Fel is került a mi étlapunkra, és legtöbbször valamilyen növényi tejből készül, hogy a laktózra érzékenyek is élvezhessék. Tökéletes bevezetője egy késő tavaszi ebédnek!
Bodzás tejleves
(nyitóképünkön)
Hozzávalók
- 10 tenyérnyi bodzavirág
- 1 liter tej – növényi tejjel is elkészíthető
- 1 citrom
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál búzakeményítő
- 5 dkg cukor
- 1 dl tejszín – a növényi tejszín vagy kókuszkrém tökéletes hozzá
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A bodzavirágokat leöblítjük, a virágocskákat lecsipkedjük. Egy maréknyit félreteszünk, a többit a tejjel leöntjük és egy fél órán át áztatjuk. Leszűrjük, a virágocskákat kinyomkodjuk, és az így kapott illatos tejet a cukorral, a vaníliás cukorral és a búzakeményítővel elkeverve fölforraljuk. A tűzről levéve reszelt citromhéjjal ízesítjük és behűtjük. Tálalás előtt beleöntjük a tejszínt és a félretett virágocskákkal meghintve adjuk asztalra.
Ajánljuk még: