Hozzávalók:
Tészta:
- 500 g liszt
- 10 g só
- 30 g cukor
- 2 tojássárgája
- 25 g élesztő
- 225 g tej
- 50 g puha vaj
Töltelékek:
- 135 g mandulaliszt
- 12 g méz
- 70 g cukor
- 27 g víz
- 1 kk fahéj
- reszelt citromhéj
- reszelt narancshéj
- 2 db alma
- 20 g cukor
- 2 db körte
- 30 g cukor
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne az élesztőt, a tojássárgáját és a cukrot. A liszthez hozzáadjuk a sót és a tejes keveréket, majd elkezdjük dagasztani a tésztát. Amikor már majdnem összeállt, akkor beledagasztjuk a puha vajat is. Ezután teljesen kidolgozzuk, majd egy fedett edényben 15 percig hagyjuk pihenni. Ezután újra átgyúrjuk, ekkor a felülete is tökéletesen simává válik. Ezután hagyjuk teljesen megkelni, majd elkezdjük a formázást. Fontos, hogy ne legyen túlságosan lágy a tésztánk, hiszen formáznunk kell majd.
Amíg pihen a tésztánk, elkészítjük a töltelékeket is.
A mandulás töltelékhez a vízből, a cukorból és a mézből szirupot főzünk. Amikor elkezd forrni, elszámolunk 25-ig, akkor van készen. A mandulához hozzáadjuk a narancs- és citromhéjat, illetve a fahéjat, majd ráöntjük a szirupot, és jól átkeverjük. Ebből a keverékből egy ragacsos állagú töltelék lesz, ezt nyugodtan elkészíthetjük akár 2-3 órával felhasználás előtt is.
Mindkét gyümölcsös tölteléket ugyanúgy készítjük el. Az almát vagy körtét meghámozzuk, felkockázzuk, majd megszórjuk a cukorral. 10 percig hagyjuk állni, majd a saját levében rövid ideig pároljuk. Végül kihűtjük.
Ha mindennel elkészültünk, kezdhetjük a formázást. Három egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd adagonként, egy nyújtófa segítségével hosszúkásra kinyújtjuk. Ilyenkor már minél kevesebb lisztet használjunk a nyújtáshoz. Ha készen vagyunk, akkor hosszúkásan, egy csíkban elrendezzük a tésztán az első tölteléket. A töltelék kb. a tészta egyharmadát foglalja el, úgy tudjuk majd tökéletesen megformálni a szálat.
Ezután a tésztát ráhajtjuk a töltelékre, és szépen lenyomkodjuk. Ezután még egyet hajtunk a tésztaszálon, hogy tökéletes hengeralakot kapjunk. Figyeljünk oda, hogy ahol a hajtás van, az a rész mindig alul maradjon majd a fonásnál is. Így megtöltjük mindhárom kalácsszálat, majd hármas fonással megfonjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, majd lekenjük 2 egész tojás és egy tojássárgája keverékével. Ezután hagyjuk teljesen megszáradni. Végül újra lekenjük, betesszük 170-180 fokos sütőbe, és 30 perc alatt gyönyörű aranybarna színűre sütjük.
Még több kalácsreceptet itt találtok – klasszikustól az egészen különlegesig!
Ajánljuk még: