Édes, töltött kalács

Gasztro

Édes, töltött kalács

Juhos József receptje

Hozzávalók:

Tészta:

  • 500 g liszt
  • 10 g só
  • 30 g cukor
  • 2 tojássárgája
  • 25 g élesztő
  • 225 g tej
  • 50 g puha vaj

Töltelékek:

  • 135 g mandulaliszt
  • 12 g méz
  • 70 g cukor
  • 27 g víz
  • 1 kk fahéj
  • reszelt citromhéj
  • reszelt narancshéj

  • 2 db alma
  • 20 g cukor

  • 2 db körte
  • 30 g cukor

 

Tovább olvasok

Elkészítés: 

A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne az élesztőt, a tojássárgáját és a cukrot. A liszthez hozzáadjuk a sót és a tejes keveréket, majd elkezdjük dagasztani a tésztát. Amikor már majdnem összeállt, akkor beledagasztjuk a puha vajat is. Ezután teljesen kidolgozzuk, majd egy fedett edényben 15 percig hagyjuk pihenni. Ezután újra átgyúrjuk, ekkor a felülete is tökéletesen simává válik. Ezután hagyjuk teljesen megkelni, majd elkezdjük a formázást. Fontos, hogy ne legyen túlságosan lágy a tésztánk, hiszen formáznunk kell majd.

Amíg pihen a tésztánk, elkészítjük a töltelékeket is.

A mandulás töltelékhez a vízből, a cukorból és a mézből szirupot főzünk. Amikor elkezd forrni, elszámolunk 25-ig, akkor van készen. A mandulához hozzáadjuk a narancs- és citromhéjat, illetve a fahéjat, majd ráöntjük a szirupot, és jól átkeverjük.  Ebből a keverékből egy ragacsos állagú töltelék lesz, ezt nyugodtan elkészíthetjük akár 2-3 órával felhasználás előtt is.

Mindkét gyümölcsös tölteléket ugyanúgy készítjük el. Az almát vagy körtét meghámozzuk, felkockázzuk, majd megszórjuk a cukorral. 10 percig hagyjuk állni, majd a saját levében rövid ideig pároljuk. Végül kihűtjük.

Ha mindennel elkészültünk, kezdhetjük a formázást. Három egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd adagonként, egy nyújtófa segítségével hosszúkásra kinyújtjuk. Ilyenkor már minél kevesebb lisztet használjunk a nyújtáshoz. Ha készen vagyunk, akkor hosszúkásan, egy csíkban elrendezzük a tésztán az első tölteléket. A töltelék kb. a tészta egyharmadát foglalja el, úgy tudjuk majd tökéletesen megformálni a szálat.

Ezután a tésztát ráhajtjuk a töltelékre, és szépen lenyomkodjuk. Ezután még egyet hajtunk a tésztaszálon, hogy tökéletes hengeralakot kapjunk. Figyeljünk oda, hogy ahol a hajtás van, az a rész mindig alul maradjon majd a fonásnál is. Így megtöltjük mindhárom kalácsszálat, majd hármas fonással megfonjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, majd lekenjük 2 egész tojás és egy tojássárgája keverékével. Ezután hagyjuk teljesen megszáradni. Végül újra lekenjük, betesszük 170-180 fokos sütőbe, és 30 perc alatt gyönyörű aranybarna színűre sütjük.

Még több kalácsreceptet itt találtok – klasszikustól az egészen különlegesig!

Ajánljuk még:

A töltött káposztát többféleképpen is készítheted! 6 receptet hoztunk

A töltött káposzta olyan klasszikus, amelyet sokféle recept szerint tudunk elkészíteni. Mutatjuk a recepteket, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt: van exkluzív, hagyományos, diétás, és olyan is, ami földhöz vág, pedig vegetáriánus. A savanyú káposztát régen a „magyarok címere” névvel illették, hiszen rengeteg olyan receptünk volt, amelynek ez a fő alapanyaga. Mindenütt közkedvelt, még sincs belőle két egyforma.