Gyerekkoromban a téli estéken édesanyám almát tisztított, és gerezdekre vágva osztogatta mindnyájunknak. Közben forró teát szürcsölgettünk. Édesapánk mindig öntött egy leheletnyi bort vagy pálinkát is a cukros, citromos fűszeres teájába. Nagyon finom volt az illata. Most már tudom, hogy ez a puncsok egy leegyszerűsített változata, és valószínűleg ezért kedvelem én is ezeket a forró, illatos italokat.
A puncs Indiából indult világhódító útjára, a panch (jelentése: öt) szóból ered, hiszen hagyományosan öt összetevőből áll. Ez az alkohol, a víz, vagy tea, a fűszerek, a citrom és a cukor.
Rengeteg változata alakult ki a világban, de az egyik legizgalmasabb variánsa a krampampuli. Egy igazán látványos és ünnepi forró ital, amit ti is elkészíthettek:
Hozzávalók:
- 2 liter forralt bor a szokásos módon ízesítve (szegfűszeg, fahéj)
- 1 liter erős tea
- 1 süvegcukor
- 1 dl 80 %-os rum
- ½ kg aszalt gyümölcs (sárgabarack, szilva)
- 1 nagyobb narancs
- 1 citrom
Elkészítés:
A forralt bort összeöntjük a teával. A süvegcukrot tányérba állítjuk, és alaposan átitatjuk a rummal. Az aszalt gyümölcsöket nagyobb darabokra vágjuk, és fazékba tesszük. Erre aprítjuk héjastól a narancsot, és vágunk bele 2-3 citromkarikát is. Ízesítjük a megmaradt citrom kifacsart levével. A fazékra teszünk egy rácsot, és ráhelyezzük a rummal átitatott süvegcukrot, majd meggyújtjuk. Miután a cukor elolvadt, a gyümölcsökre öntjük a forralt boros teát.
Ajánljuk még: