A százszorszép tavasszal egész virágszőnyeget alkot, az ekkor nyíló százszorszépek érnek a legtöbbet, noha aztán egész nyáron át virágzik. Messze földön legendás arról, hogy a nappali fényben kinyílik, aztán szürkületkor ismét becsukódik. A százszorszép a nap, a fény jelképe, minden kultúrában legendák fűződnek hozzá. Salátát, főzeléket készíthetünk belőle, tölteléket gazdagíthatunk vele, vagy főzhetünk belőle teát. Teakeverékek alkotórészeként is találkozhatunk vele – például palástfűvel keverve az egyik legjobb női problémákra.
Vannak vidékek, ahol főzeléket készítettek belőle, néhol medvehagymával, máshol mezei sóskával vegyítették a százszorszépet. Felénk a tyúkhúr volt a szokásos, és nagyanyám mindig bőven szórt rá apró virágocskákat – így lett belőle virágfőzelék. Ausztriában az óvodákban százszorszépes palacsintát sütnek a gyerekekkel együtt.
Most egy üde tortácskát ajánlok: egyszerű az elkészítése, egyszerűek az ízei. Az almát egészen más oldaláról ismerjük meg benne!
Hozzávalók:
- 15 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
- kevés reszelt citromhéj
- csipetnyi só
a töltelékhez:
- 2 közepes alma
- 2-3 rebarbaraszár
- 5 dkg cukor
- 8 dkg őrölt sós mogyoró
- 2 marék friss százszorszép
Elkészítés:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját, kevés reszelt citromhéjjal és csipetnyi sóval ízesítjük. Összegyúrjuk, és fóliába csomagolva behűtjük.
A töltelékhez a rebarbara héját lehúzzuk, a húsát 1 cm-es darabokra vágjuk, és annyi, enyhén cukros vízben megfőzzük, amennyi éppen ellepi. Leszűrjük – a levét üdítőitalként elfogyaszthatjuk.
A rebarbarához hozzáadjuk a reszelt almát, picit megédesítjük, és a 10-15 százszorszép szirmával ízesítjük.
A tésztát lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és kibélelünk vele 4 db, kb. 10 cm átmérőjű kis tortaformát. A tésztára egy réteg őrölt, sós mogyorót terítünk, erre elegyengetjük a tölteléket. A leeső tésztadarabokról mintát készíthetünk a tetejére, majd előmelegített sütőbe tesszük.
180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, százszorszépekkel kirakosgatjuk a tetejét.
Mert ezer okunk van százszorszépet enni!
Ajánljuk még: