Medvehagymás pogácsa

Gasztro

Medvehagymás pogácsa

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 1 egész tojás + 1 tojássárgája kenéshez
  • kb. 2,5-3 dl tej
  • 0,5 dl étolaj
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 csapott kávéskanál cukor

  • aprított medvehagyma levél
  • 15 dkg olvasztott vaj vagy mangalicazsír

Tovább olvasok

Elkészítés:

Egy dl langyos tejben a cukorral és kevés liszttel felfuttatjuk az élesztőt néhány perc alatt. Míg elkészül, a lisztbe beleteszünk egy egész tojást, hozzákeverjük a tejfölt, egy teáskanál sót, a maradék tejet, majd ehhez keverjük a felfutott élesztőt. Ezután elkezdjük dagasztani. Puha, ruganyos tésztát kell kapnunk. Ha túlságosan keménynek tűnik, akkor adjunk még hozzá egy kis tejet. Ha a tésztánk majdnem teljesen egynemű, akkor dagasszuk bele az olajat is. Ettől gyönyörűen kisimul majd, és az állaga is puhább lesz.

Ha elkészültünk, letakarva egy órán át langyos helyen kelesztjük a tésztát. 

Ha jól megkelt, egy lisztezett felületen nagyjából ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztát, téglalap alakúra. Bőségesen megkenjük az olvasztott zsiradékkal, rászórjuk az aprított medvehagymát, és feltekerjük az egészet a hosszabbik oldaltól indulva. Ezután összehajtjuk a tekercs két végét felhajtjuk egymásra.

Rövid pihentetés után újra kinyújtjuk a tésztát. Nem lesz könnyű művelet, óvatosan végezzük, nehogy elszakítsuk a tésztát. Nem kell túlságosan vékonyra nyújtani, legyen szép magas a pogácsánk. Az sem baj, ha nem teljesen szabályosak, a lényeg, hogy minél kevesebb tésztánk vesszen kárba.

Ezután a pogácsákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, a tetejüket megkenjük villával felvert tojássárgájával, majd rövid pihentetés után betesszük 180-190 fokra. Ha aranybarnára sültek a pogácsák, ki is vehetjük őket.

Marcsi ezt a receptet így készítette el: