Százszor értékesebb, mint hinnéd – mindent a százszorszépről

Kert

Százszor értékesebb, mint hinnéd – mindent a százszorszépről

Olyan kicsi, olyan kis egyszerű – talán ebben rejlik nagyszerűsége. Dísznövény, gyomnövény, ehető virág, írók és költők ihletője, és ha virágot rajzolunk, legtöbbször ő kerül a papírra. Tavasszal virágszőnyegként terül el a parkban, kár rátiporni, de néha egyenesen ellenállhatatlan, hogy mezítláb beleszaladjunk, vagy bolond módon egyenesen belehemperedjünk. Mit mond nekünk ez a szerény virág? Most van idő lehajolni hozzá, megismerkedni vele közelebbről is, hogy megértsük a szirmok közé rejtett üzenetet.

A százszorszép áprilistól novemberig szinte állandóan virágzik, de ha enyhe a tél, védett helyen akkor is akadhatunk egy-két megkésett kis virágra. A napsütötte-félárnyékos helyeket kedveli, örömmel díszlik kiöregedett gyepen. Tavasszal egész virágszőnyeget terít aprócska virágaival, az ekkor nyíló százszorszépek érnek a legtöbbet.

A százszorszép virág a nap, a fény jelképe, szinte minden kultúrában legendák fűződnek hozzá. Legtöbbször titkokkal, titokban tartandó dolgokkal hozzák összefüggésbe, de jelképe az igazságnak és egyben a titokban tartott, rejtett igazságnak is.

Százszorszépet adni virágnyelven annyit jelent: rád bízom a titkomat.

Más olvasatban ez az egyszerű kis szépség az ártatlanság tökéletes szimbóluma.

Fotó: Halmos Monika – @rozsakunyho

Beethoven kedves kis dalocskájából kisiskolásként megismerhettük, ha nem felejtettük el, akkor magunkban máris dúdolhatjuk: egy kis virág a völgy ölén oly boldog csendben él… és innen tudhatjuk azt is, hogy drágább, mint a színarany. A költői képben valószínűleg éppen a szimbolikus jelentésére utal a művész, amikor a tavaszi réten a százszorszépek bűvereje kerítette hatalmába.

Ha kicsit prózaibb módon tekintünk a százszorszépre, akkor konyhai alapanyagot is láthatunk benne. Zsenge leveleiből salátát, főzeléket készíthetünk, tölteléket gazdagíthatunk velük.

Fotó: Halmos Monika – @rozsakunyho 

A százszorszépes főzelék meglepő, de többféle hagyományos változata is ismert. Vannak vidékek, ahol a medvehagymával, máshol mezei sóskával vegyítették a százszorszépet. Felénk a tyúkhúr volt a szokásos, és nagyanyám mindig bőven szórt rá apró virágocskákat – így lett belőle virágfőzelék.

A virágokat palacsintába süthetjük – a palacsinta, amelyben sok-sok apró kis virágfejecske mosolyog, az osztrák „zöld” óvodák aprónépének kedvencei. A még ki nem nyílt bimbókat ecettel felöntve a kapribogyóhoz hasonlóan használhatjuk fel. A virágokból kandírozott virágokat is készíthetünk sütemények díszítéséhez.

Az őshonos flórából települt be a százszorszép a kertekbe, azután a kertészek nemesítésbe vonták, így már vannak dísznövényként termesztett változati. Ezek természetesen színesebbek, virágai feltűnőbbek, a tömöttebbek.

Fotó: Halmos Monika – @rozsakunyho 

A virág neve sokakat megihletett. Gondoljunk csak a sok évtizede kedvelt Százszorszép desszertre, amelynek szépséges doboza ma is szívesen adott ajándék. A nyújtott, nyolcszögletű, kemény kartondoboz olyan, mint egy kis ékszerdoboz, benne több fajta finom csokikülönlegesség rejlik. A dobozt szinte mindenki megőrizte, senki nem dobta ki, a lányok, asszonyok gyakran varrókészletet tartottak, tartanak benne a mai napig is.

Szintén a százszorszép nevét viseli egy termékcsalád, amely gyümölcsök és virágok, illatos fűszernövények házasságából született lekvárokat és szörpöket foglal magában, véletlenül sem százszorszépből készülteket, csak „családnév”-ként jegyzik a százszorszépet.

A százszorszép egy dolgot biztosan megtanít nekünk: néha az egészen egyszerű dolgok teszik a világot nagyszerűvé. Ha lehajoltunk hozzá, emeljük fel magunkhoz, ez a virág is képes rá. A gőgös kerti virágok közt ő az örök. Az örök szép.

Ajánljuk még:

Fenyő, orgona, galagonya – Az első gyűjteni- és befőznivalókról

A befőzés szezonja, a téli élelmiszertartalékok és csemegék elkészítésének dandárja ugyan még várat magára, azonban aki szakítani szeretne az alma-körte-cseresznyekompót szentháromságával, már most, a tavasz második felében is számtalan holmit tehet a kamra polcaira. 

 

Már követem az oldalt

X