Akácvirág bundában (gluténmentesen is!)

Gasztro

Akácvirág bundában (gluténmentesen is!)

Gyerekkoromban akácvirágzás idején rendszeresen került az asztalra, és így azt hittem, ez a világ rendje: májusban mindenki bundában sült akácvirágot eszik. A felismerés, hogy nem így van, talán ez indított el az ehető virágok színes és élvezetes világának kutatásában. Aki még nem kóstolta e mézillatú finomságot, itt az idő, hogy bepótolja!

Az akác hazája Észak-Amerika, ahonnan a XVI. században került az öreg kontinensre. Mióta Tessedik Sámuel meghonosította hazánkban is e szívós fát, elválaszthatatlan lett a magyar földtől. Virágai 10-15 cm hosszú, lógó, fehér fürtöket alkotnak. Május közepétől, június közepéig virágzik, illata megédesíti a májusi éjszakákat, s talán nincs is senki, aki legalább gyermekkorában meg ne kóstolta volna ezeket az édes virágokat! A leginkább ismert belőle készült étel, amelyet hazánk minden részén régóta ismernek: a köntösben sült akácvirág.

Hozzávalók:

  • 16 fürt akácvirág
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 20 dkg liszt
  • csipetnyi sütőpor
  • 2,5 dl tej
  • sütéshez: olaj
  • a tálaláshoz: porcukor

Elkészítés: 

A tojásokat a cukorral habosra keverjük. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet meg a tejet, egy csipetnyi sütőport. Az akácvirágfürtöket a sűrű masszába mártjuk, majd bő, forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük.

Az olajból kiemelve lecsepegtetjük, és porcukorral meghintve kínáljuk.

Mentes változatban:

Hozzávalók:

  • 1 kiskanál útifűmaghéj
  • 30 dkg gluténmentes lisztkeverék
  • csipetnyi só
  • 1 evőkanál datolyapép
  • 1,5 dl kókuszital

Elkészítés:

Az útifűmaghéjat egy deci vízbe áztatjuk legalább 6 órára. Ha jól meghízott, a többi hozzávalókat alaposan összedolgozzuk és néhány órán át (de legjobb egy éjszakán át) pihenni hagyjuk. Átkeverjük, ha túl sűrű lenne, pici szódavízzel lazítjuk. Majd a fentiekhez hasonlóan járunk el.

Sós változatban is készülhet, a cukrot (datolyapépet) elhagyjuk belőle, és helyette 5 dkg forrázott, pépesített csalánt adunk hozzá. Az így elkészített, zöld bundás akácvirág szaftos pecsenyék, raguk mellé kitűnő köret lehet.

Kóstoltad már a vadvirágos palacsintát? Gluténmentes verzióban is megtalálod ebben a receptben! 

Ajánljuk még:

Fahasábos dekoráció – az egyszerűségből áradó melegség

Tél vége felé már ott lebeg a levegőben a tavasz ígérete – a kínaiak szerint a nyár a téli napfordulóval kezdődik, hiszen ekkortól már egyre hosszabbak lesznek a nappalok. Napról napra több a madárdal, simogatóbb a napsütés, és mindig nagyobb vágyat érzek, hogy az örökzöldes és mohás dekorációkat felváltsák a tavaszi virágosok. Íme, néhány ötlet ahhoz, hogyan használhatjuk fel a fadarabokat, hasábokat az egyszerű lakásdíszekhez!