Abszint, gin és a többiek – italok nyáresti beszélgetésekhez, gyógynövényekből

Gasztro

Abszint, gin és a többiek – italok nyáresti beszélgetésekhez, gyógynövényekből

A jó pálinkának nincsen párja – mondják, s valóban, ünnep és borongás idején magam is inkább nyúlok egy ritka gyümölcsökből gondosan készített, hordóban-üvegben féltve őrzött pálinka felé, mintsem egyéb tömény italokhoz. A természet törvényei szerint azonban a kizárólagos fogyasztók (táplálkozásuk, szaporodásuk egyetlen növény- vagy állatfajhoz kötődik) könnyen a kihalás szélére sodródhatnak, de legalábbis fokozott védelemre szorulnak, így aztán én időnként könnyű szívvel töltök egyéb italokból is. A hosszúra nyúlt tavasz után beköszöntött a nyár, vele együtt az olykor éjszakákba nyúló családi, baráti találkozásokkal, amik óhatatlanul együtt járnak különféle ételek és italok fogyasztásával. A pálinka mellett/helyett leggyakrabban fogyasztott tömény italok szinte mindegyikében van valamilyen meghatározó növényi alapanyag, nem árt ha tudjuk, mivel is állunk szemben!

A nyári esték egyik legnépszerűbb koktélja a gintonic, ami elsőre nem tűnik túl bonyolultnak, azonban ha igazán jót szeretnénk kóstolni, mégis kizárólag a legjobb minőségű italokkal dolgozzunk! A gin manapság reneszánszát éli, amit szerencsére több hazai gyártó is felismert, így nem feltétlenül kell külföldi termékekhez nyúlnunk, ha első osztályú italt szeretnénk fogyasztani. Az újkori gin receptekben az amúgy semleges ízű gabonapárlatban fűszerként számtalan ízes, illatos, karcos vagy éppen polgárpukkasztó összetevőt találhatunk, az ízek alapját azonban a legtöbb esetben a boróka adja.

A hazánkban is több helyen őshonos cserje a néphit szerint már önmagában is távol tartja a gonoszt, de friss vagy szárított bogyóját különféle gyógyászati készítményekben is évszázadok óta használják. Érett, sötétkék bogyója az illóolaj mellett relatív sok C-vitamint is tartalmaz, teája, kivonatai serkentik a vese működését, vízhajtó hatású. Bedörzsölve lokálisan serkenti a vérkeringést, ezért különféle bőrproblémák, visszér esetén is sikerrel alkalmazhatjuk.

Tovább olvasok

A boróka és a gin többi összetevőjének fűszeres íze mellett egy valóban jó gintonicban enyhe kesernyés ízt is érezhetünk, amely többnyire a tonicban található kininnek köszönhető. A rendkívül keserű kinint eredetileg a Dél-Amerikában őshonos cinchona fa kérgéből nyerték ki, gyulladáscsökkentő, láz- és fájdalomcsillapító hatásai okán a malária ellenszereként használták. A koktél története szerint a brit gyarmatosítók a kinint éppen keserűsége miatt kezdték ginnel keverni, öntudatlanul is megalkotva ezzel korunk egyik legnépszerűbb koktéljának ősatyját.

Közismert, hogy a gintonic UV fényben rendkívül látványos, kékes színnel világít.

Azt azonban kevesen tudják azonban, hogy ez a jelenség is a tonicban található kininnek köszönhető, amely az UV sugarakat még kis mennyiségben is látványosan veri vissza. 

Erősségét tekintve jóval keményebb ital az abszint, amelynek ízét az ánizs – édeskömény – fehérüröm hármassága határozza meg.

Az akár 80-90% alkoholtartalmú italt az összetevők gazdagsága miatt sokan tévesen a likőrök közé sorolják,

de mivel nem tartalmaz cukrot vagy mézet, így egyértelműen a párlatok közé sorolandó. Az abszint ízében szinte mindig domináns ánizst a gyógyászatban emésztési panaszokra, idegnyugtatóként, valamint köptetőként is használják. Az édeskömény szintén az emésztési rendszer gyógynövénye, kiválóan puffadáscsökkentő. A magyar táltoshagyományokból is ismert fehér üröm keserűanyagainak köszönhetően étvágyjavító, de lázcsillapító, görcsoldó hatása is ismert.

A Csehországból származó Becherovka ízét az ánizs mellett a fahéj határozza meg, a végső ízvilágot azonban 30-nál is több gyógynövény összhatása adja. A jellegzetes ízű és színű gyomorkeserű pontos receptúrája a mai napig féltve őrzött titok,

melynek megőrzése érdekében a gyártáshoz szükséges gyógynövényeket a kivonatolás során is kizárólag zsákokba töltve áztatják az ital alapját jelentő alkoholban.

Tonikkal kevert egyszerű koktélját hozzánk hasonlóan a csehek is „betonnak” nevezik!

Egészségünkre!

 

 

 

 

 

 

Már követem az oldalt

X