Persze, csak akkor működnek együtt, ha megvan a helyes arány: legyen annyira csokis, annyira kesernyés és csípős, hogy egyik se harsogja túl a másikat. Ehhez kell a biztos tudás és a gyakorlat, a chilik biztos ismerete, hogy ne lehessen tévedni.
Jómagam sok-sok évvel ezelőtt egy jóhírű cukrászdában kóstoltam először chilis csokit, fagylalt formájában. Kerekedett a szemem, amikor megláttam a feliratot, és a tégely tetején virító apró chiliket. Akkor kis hazánkban még nemigen lehetett effélébe botlani. Jó szívvel adtak belőle falatnyi kóstolót, hogy ne fusson lyukra, aki bizonytalan. Engem elsőre megvett.
Telitalálat volt: először a csoki édessége olvadt szét a nyelven, aztán kúszott hátrafelé a keserű, a jóféle keserű.
És a nyalat végén érkezett a chili, selymesen bújt elő a csípős a csokoládéízből, és váltott át a tűzre. Nyár volt akkor, igazi nyár, jólesett a hideg, az utána érkező tűz annál kevésbé. Rá kellett jönnöm: a chilis csokoládé onnantól nyerő, amikor már pulóvert kell húzni.
Onnan viszont nagyon! Forró csokoládé formájában a legjobb átmelengető ital, meglepő és szenvedélyes. Akár ajándékba is adhatjuk, hogy más is részesülhessen otthon az tüzes örömökből! Kevert süteményeket, a nagyi hagyományos bögrés csokisát is chilisre hangoltam, és bevált az ötlet, ahogyan a lágy kuglóf is ellenállhatatlan ebben a formában.
Az italhoz közel áll a chilis csokoládéleves, ami nálunk szívesen látott vendég az asztalon, a téli családi ünnepek során. Plusz varázslat benne a rozmaring, ami lágyan simul mind a két karakteres alkotóelemhez.
A chilis-csokis csirke pedig szakács fiam költeménye, aki szeret játszani az ízekkel, összehangolni olyan összetevőket a serpenyőben, amelyekről nem gondolnánk, hogy jók lehetnek együtt. És mégis! Ínyenceknek tuti fogás, gyümölcskompóttal és steakburgonyával elképesztően jó. Arra viszont minden esetben ügyelni kell, hogy jó minőségű, magas kakaótartalmú csokival kezdjük a kísérletet, ne a bevonómasszából készült összetört nyusziból. És szenvedély lesz belőle, az biztos.
Chilis csokoládéleves
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Hozzávalók
- 3 dl tejszín
- 3 dl tej
- 3 ágacska rozmaring
- 1 kis chilipaprika
- 15 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál búzakeményítő
Elkészítés
A tejszínt a tej felével a rozmaring-ággal és a félbehasított chilivel felforraljuk. A többi tejet a búzakeményítővel simára eldolgozzuk, majd szüntelen kevergetés mellett a zamatos tejbe csorgatjuk. Beletördeljük a csokoládét, és addig kevergetjük, míg teljesen elolvad benne. A tűzről levéve átszűrjük, azon melegében vagy jégbe hűtve kínáljuk. Növényi tejjel is elkészíthető!
Chilis-csokis csirke
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Hozzávalók
- 4 szép nagy csirke comb
- só
- őrölt bors
- 4 evőkanál olaj
- 2 kisebb chilipaprika
- 2 evőkanál szójaszósz
- 2 dl száraz vörösbor
A mártáshoz:
- 20 dkg étcsokoládé
- 1 kiskanál chilipehely
Elkészítés
A csirkecombokat félbevágjuk, sóval, őrölt borssal meghintjük, szójaszósszal meglocsoljuk. Olajjal kikent tepsibe fektetjük, rákarikázzuk a chilipaprikát, ráöntjük a bort és forró sütőben 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük, miközben saját levével öntözgetjük. Ha a combok megsültek, a csokoládét gőz felett megolvasztjuk, rászűrjük a pecsenyelevet, chilipehellyel ízesítjük és átforraljuk. A csirkecombokat a chilis-csokis mártással tálaljuk. Pirított burgonyát, esetleg vegyes gyümölcskompótot kínálunk mellé.
Ajánljuk még: