Otthon

Ötletlaboratórium, avagy kémcsövekből lehet a legjobb ajándék – mutatjuk, hogyan!

A kémcsövek a laboratóriumi üvegedények közé tartoznak, de egyre népszerűbbek a mindennapokban. Tehetünk bele meghívót, ajándékot, lehet belőle váza vagy virágtartó, akár italkínáló egy partin. Néhány frappáns ötletet hoztam, amik az ünnepi készülődésben is ütnek!

Kémcsövet kreatív boltokban, vagy patikákat ellátó kereskedésekben szerethetsz be, a hozzávaló parafa dugóval együtt. Olykor lakásfelszerelést árusító boltok is tartanak fa- vagy csavaros fémkupakkal ellátott, fűszertárolásra alkalmas kémcsöveket. Bármelyiket választhatod, lényeges különbség a méretben és a kupakban lehet. Ha élelmiszert fogsz beletenni, fontos, hogy jó előre kimosd, és teljesen megszárítsd őket!

Kémcső-nasi: édes színes finomság

Apró, kedves és jópofa ajándékokat készíthetsz egyszerű alapanyagokból, különösebb konyhai tudomány nélkül. Tölts a kémcsőbe különféle aszalványokat, csokoládéval bevont mazsolát, szép színesen rétegezve. Öt perc alatt kész, szépen mutat máris. Díszítheted szalaggal, masnival, matricával.

kemcso-dekor-ajandekotlet

 

Egy cső forró csoki

Hasonlóan készíthetsz forró csokit – vagyis egy kémcsőnyi alapanyagot egy finom forró csokoládéhoz. A kakaóport, reszelt csokoládét, cukrot – esetleg fahéjat, neszkávét – rétegezd a kémcsőbe. Egy kiskanál vagy egy papírtölcsér segítségedre lehet ebben.

Ha tüzes tekintetűnek vagy chilibe habarodottnak szánod, köss rá néhány kis szárított chilit is, ez éppen elég lesz dekorációnak egy szép szalaggal. De ha írsz mellé személyes üdvözletet, jókívánságot, akkor lesz igazi az ajándék.

kemcso-dekor-ajandekotlet

 

Virágos fűszersók kémcsőben

A vidéki romantikát, a virágokat kedvelőknek kedves ajándék lehet egy kémcsőbe töltött virágos fűszersó. Ennél különlegesebb fűszert talán nem is lehet elképzelni. Azt pedig sokan nem is gondolják, mennyiféle finom ízt rejtenek a virágos kertek! Új fuvallatot hoznak a konyhába, és mivel az orrunk vezet legtöbbször: a virágos fűszerezésnél mindig gyöngéd érzelmekkel gondolnak majd a készítőjére! Elkészítése egyszerű és gyors, nedvességtől védve egy évig is eltartható.

kemcso-dekor-ajandekotlet

 

Hozzávalók:

  • 20 dkg tengeri só
  • 2 evőkanál tarkabors
  • egy marék szárított levendulavirág rózsaszirom vagy szárított vegyes ehető virágszirom, rozmaring.

20 dkg sóhoz 1-1 evőkanálnyit vegyél mindhárom összetevőből. Ha csak van rá mód, tengerisót használj! A rozmaringot és a levendulát morzsold le, rövid ideig hagyd szikkadni, majd a tarkaborssal együtt add a sóhoz, végül jól rázogasd, keverd össze. Ha vegyes virágsziromhoz sikerült jutni, azt elég a többi alapanyaghoz vegyíteni.

Egy tiszta papírlapból tekert tölcsér segítségével tudod a keveréket kémcsőbe tölteni. Ha parafa dugót használsz, erősen nyomd be és jó, ha pecsétviasszal vagy műanyag fóliával teljesen lezárod – így biztos nem esik ki a dugó és nem lehet megdézsmálni sem a keveréket. Készíts vidám díszítést maradék szalagokból, csipkékből, és feliratot, hogy mit tartalmaz.

Kémcsődekor hasznosan: palackposta vagy titkos üzenet

Meghívót, üdvözletet adhatsz át kémcsőbe csomagolva, akár egy palackpostát. Ha csak lehet, kézzel írj – ez egy nagyon kedves gesztus a mai gép-világban. Válassz színes papírt, dekoráld szalaggal, csipkével, masnival, ami illik hozzád és a neked kedvesnek is. Ha postán küldöd, kemény kartonba csomagold, nehogy összetörjön!

kemcso-dekor-ajandekotlet

 

Csöves virág, virágos kémcsövek

A kémcsőből lehet egyszerű kis váza is. Akár ajándékba is vihetsz egy szép szál különleges virágot kémcsőbe téve. A virágüzletben kapható, színes hidrogélgolyók még attraktívabbá teszik az összhangot! Ezek a kis golyócskák víz hatására megduzzadnak, fényes gyöngyökké válnak, így megtartják a növény szárát, éltető vízzel látják el – és igen csinosan mutatnak, ha ügyelsz a színek összhangjára.

kemcso-dekor-ajandekotlet

 

+ Tartó

Aki szívesen csomóz, vagy horgol, készíthet a kémcsövekhez tartót. Nálunk anyukám a nagy kézimunkamester, ő csomózott a kémcsöveknek fehér fonalból karámot, amiben biztosan állnak. Légies, könnyű kis vázakompozíció lett az eredmény, amelyben néhány szál apró virág is nagyot mutat.

Ajánljuk még:

48 üres sörösdobozból készül a zero waste aszalógép

Sörösdobozokból, raklapokból, maradék szúnyoghálóból készül és egész nyáron nélkülözhetetlen – mi az? Már most érdemes elkészítenünk kerti aszalónkat, hiszen már nyílnak a szárítható virágok, és nemsokára itt az eperszezon is.

 

Már követem az oldalt

X