Egészség

Zöldségszerű gyümölcs, amit nem lehet megunni: padlizsános kedvenceink

Talán a legtöbben padlizsánkrém formájában fogyasztják, pedig grillezve, panírozva akár húsok helyett is fogyasztható laktató étel készíthető belőle. 

A padlizsán a paradicsomhoz hasonlóan rendszertanilag a gyümölcsök közé tartozik, mégis zöldségként gondolunk rá. Ázsiában már a Kr.e. III. században nagy népszerűségnek örvendett, az indiai konyha kedvelt alapanyagává vált, Japánban ma is az öt legfontosabb zöldség között tartják számon a padlizsánt.

Néhány országban azonban sokáig nagyon rossz hírnévvel bírt a tápanyagban gazdag, tápláló padlizsán: mérgezőnek titulálták, okolták az epilepsziáért és a lepráért, ezért jó ideig csak díszítésre használták.

Száz grammjában mindössze 27 kalória (113 kJ) van, de tartalmaz 1,3 gramm fehérjét, viszont mindössze 0,2 gramm zsírt és csak 4,8 gramm szénhidrátot. Igazából nem nagyon találunk olyan diétát, amelyik szigorú előírásainak ez a szebbnél szebb színekben előforduló, fényes héjú gyümölcs ne felelne meg. 

Található benne kálium, kalcium, magnézium, foszfor, folsav, réz, mangán, niacin, B3-, B6-, C- és K-vitamin és nagy mennyiségű rost is.

Nagyon fontos antioxidáns-forrásunk lehet, főleg a héjában található nasunin, ami a sejtek védelmében fejti ki hatását, és segíthet a rákos sejtek osztódási sebességének lassításában is.

A gyógyászatban terméskivonatát a máj és epefunkció javítójaként tartják számon.

Főételek padlizsánból

LAKTATÓ ZÖLDSÉGES FOGÁS: TÖLTÖTT PADLIZSÁN ÉS CUKKINI
FRÉDI SZELET AJVÁRRAL
LECSÓ BALKÁNI MÓDRA: GYUVECS

Könnyed fogások vacsorára

ERDÉLYI ZAKUSZKA SÖRKENYÉRREL
VACSORÁZZ BORBÁS MARCSIVAL – EGY TÉLI KLASSZIKUS, (NEM CSAK) DIÉTÁZÓKNAK
GÖNGYÖLT CSÁSZÁRHÚS ERDEI GOMBÁS TÖLTELÉKKEL


 

Ajánljuk még:

Könnyű, színes rakott zöldségtál

„Az a csodálatos az étkezésben hogy – az étvágy szóban is benne foglaltatik – az ízek utáni vágyódás szüli, nemcsak az evés öröme. Szorosan hozzátartoznak a vágyak, a kacérkodás az ízekkel. Ha csak azért volna szakácsművészet, hogy ehessünk, a fene megette volna az egészet. Inkább azért van, hogy kiszűrhessük a természetből ezt a sok pompás ízt” – vélekedett egykor Bessenyei Ferenc, A Nemzet Színésze az étkezés örömeiről. Az ízekkel való kacérkodás már ott kezdődik, amikor a kosarunkba tesszük a kiválogatott alapanyagokat. Keresgélünk a színek, az ízek között, és ha jól sáfárkodunk, akkor a végeredmény is színes, izgalmas, egészséges lesz. Öröm lesz megenni, akár ezt a könnyed, őszies-télies rakott zöldséget, amiben az összetevők kedvünk szerint változtathatók.