Balkáni lecsó

Gasztro

Balkáni lecsó

Egy étel, amit bárki el tud készíteni, és mindenkinek ízlik.

Hozzávalók:

  • 8 szelet karaj vagy tarja
  • 1 kg paradicsom
  • 1 kg paprika
  • 2 nagyobb padlizsán
  • 2 fej vöröshagyma
  • 20 dkg rizs
  • 1/2  l tejföl
  • őrölt fehér bors
  • zsír
  • 10 dkg szalonna

Elkészítés:

A húst enyhén sózzuk és forró zsírban mindkét oldalát hirtelen kisütjük. Ekkor még nem kell teljesen átsülnie, hiszen a zöldségekkel és a rizzsel is össze fogjuk majd sütni. Miután megpirult a külseje, kiszedjük a zsiradékból. A zöldségeket és a hagymát is karikára vágjuk, majd készítünk belőle egy lecsót. Ezután elkezdjük rétegezni egy tepsibe a hozzávalókat. Legalulra kerül a csíkokra vágott szalonna, arra négy szelet hús, egy réteg lecsó, majd egy sor rizs. Ezt még egyszer megismételjük, közben fűszerezzük az ételt sóval és őrölt borssal. A tetejét bőven meglocsoljuk a  sózott tejföllel, úgy, hogy a húsok közé is befolyjon. 170 fokon 45-50 perc alatt készre sütjük. Sütés közben végig figyeljünk, hogy a tejföl nehogy megégjen. Akkor van készen, ha a teteje szépen megpirult.

 

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.