Erdélyi zakuszka sörkenyérrel

Gasztro

Erdélyi zakuszka sörkenyérrel

Móricz Kitti, a Tiltott Csíki Söröző és Étterem séfjének receptje.

Zakuszka hozzávalók: 

  • 10 db kápia paprika 
  • 5 db padlizsán 
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 3 db paradicsom 
  • 200 g nagy szemű fehér bab 
  • Ízlés szerint só, bors 

A sörkenyér hozzávalói: 

 
Móricz Kitti

Elkészítés:

A babot pár órára beáztatjuk, majd sós vízben puhára főzzük. A padlizsánt megszurkáljuk, majd a paprikával együtt tűzhelyen a héját feketére sütjük, ezután 10 percre 180 fokos sütőbe tesszük. Miután megsült, pár percig alufóliával letakarva pihentetjük, majd megpucoljuk és összevágjuk. A hagymát finomra vágjuk, lepirítjuk, majd hozzáadjuk a paprikát, padlizsánt és kockázva a paradicsomot. Összefőzzük az egészet, végül hozzáadjuk a puhára főtt babot, és sóval, borssal ízesítjük a krémet.

Aztán hozzálátunk a sörkenyérhez. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A száraz alapanyagokat kimérjük egy keverőtálban és hozzáadjuk a sört, majd összedolgozzuk. Egy 32 cm-es tortaformát olajjal kikenünk, majd beletesszük  a kenyértésztát. 30 percig sütjük, majd a tetejét meglocsoljuk az olvasztott vajjal és újabb 20 percre visszatesszük. 

Sülés után hűlni hagyjuk, majd a zakuszkával találjuk.

A cikket a Tiltott Csíki Sör támogatta.