Frédi szelet ajvárral

Gasztro

Frédi szelet ajvárral

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók: 

  • 2 db Frédi szelet
  • 3-4 nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 kk barna cukor
  • ½ lime leve
  • 2 kk só
  • 1 tk bors
  • chili ízlés szerint
  • 15 dkg vaj
  • 5-6 ág kakukkfű
  • 1 dl fehérbor
  • ½ lime karikázva

Elkészítés:

A vöröshagymákat vastag karikára vágjuk, majd egy nagy tepsi alját kibéleljük a szeletekkel. A hús így nem fog megégni alulról. Ráadásul a hagyma szépen karamellizálódik majd, és az illóolajai jól átjárják a húst. A húshoz elkészítjük a fűszerkeveréket. A cukrot a fokhagymával, a sóval, a borssal mozsárban összezúzzuk, a lime levét is hozzákeverjük. Ezután a pácot jó alaposan beledörzsöljük a húsba, és mindegyik szeletet a hagymaágyra helyezzük. Ízlés szerint chilivel is megszórjuk. A vajat felkockázzuk, és a kockákat is a húsra tesszük, hogy rá tudjon majd olvadni. Aláöntjük a fehérbort, és dobunk mellé néhány ág kakukkfüvet is. A húsra néhány karika lime-ot is teszünk. Ezután 180 fokon puhára sütjük. Ha a hús fiatal állatból származik, akkor nem kell lefednünk sem.

Ajvár

  • 1 kg padlizsán
  • 1 kg kápia paprika
  • 3,5-4 dl napraforgó étolaj
  • 1 kk barna cukor
  • 1 tk ecet
  • fokhagyma ízlés szerint só

Elkészítés:

A padlizsánt és a paprikát a sütő rácsán vagy grillen, faszénen megsütjük. Ha sütőben készül, érdemes egy tepsit is betenni a rács alá, hogy a kisülő lé abba tudjon csepegni. Ha a paprika és a padlizsán külseje is szépen megsült, és mindkettő puha, akkor kivesszük őket a sütőből, és rögtön betesszük egy fagyasztózacskóba. Néhány percig hagyjuk benne őket, így könnyen le tudjuk majd húzni a héjukat. Miután meghámoztuk őket, ízesítjük sóval, barna cukorral, fokhagymával, majd pedig az egészet krémesre turmixoljuk. A paprikamagokat is nyugodtan hagyjuk benne, hiszen abban vannak a finom olajok. Ha leturmixoltuk, feltesszük főni. Ha már sűrű, lekvárszerű az állaga, folyamatos kevergetés közben belecsurgatjuk az olajat. Ne spóroljunk vele, ettől lesz igazán krémes és habos az ajvár! Ezután még egyet forralunk rajta, és az ecetet is hozzáadjuk. A még forró krémet csírátlanított üvegekbe töltjük, lezárjuk és szárazdunsztba tesszük kihűlni.

 

 

 

 

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.