Egészség

Vannak olyan házi gyógymódok, amelyek hatékonyabbak, mint a gyógyszer!

A házi praktikák, népi gyógymódok sokszor nem érik el a gyógyszer erejét, de van rá példa, hogy túlszárnyalják: olyan alternatívákat mutatunk, amelyek valóban beváltak nekünk és a modern orvostudomány is igazolta a hatásukat.

Számos házi praktikát olvashatunk, amelyek tényleg segíthetnek, azonban a gyógyszerek hatékonyságával nem vetekszenek. A kamillás borogatás segít ugyan a kötőhártyagyulladáson, a hársfatea a köhögésen, de azért egy szemkenőcs vagy egy köhögéscsillapító erejét nem éri el. Van azonban néhány eset, amikor a házi gyógymód hatásosabb, mint az orvosi szerek.

Egy durva torokfájás így múlt el már estére

Egyik ünnepi hétvégén ébredtem úgy, hogy azt mondtam: ilyen erősen még sosem fájt a torkom, mintha ezer penge lenne benne. Gyógyszertár, orvos hiányában egy internetes tanácsra a következő keveréket kutyultam: három gerezd tört fokhagyma, egy evőkanál méz, egy evőkanál olívaolaj. Ebből kellett napi három kiskanállal bevenni. Már az első után óriási volt a javulás, a déli adag olyan volt, mint egy jókora csapás a fájdalomra, az estit pedig már úgy vettem be, hogy alig-alig éreztem a torkomat. 

Persze, nem csoda, hiszen a méz gyakorlatilag egy koncentrált, különleges gyógytea: növényi hatóanyagok mellett a méhek anyagcseretermékei, speciális enzimjei és hormonjai vannak benne. Hatása a gyógynövényekéhez hasonló, tartalmaz kalciumot, rezet, vasat, magnéziumot, mangánt, foszfort, káliumot, nátriumot, cinket, továbbá B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, C-vitamint. A sötétebb színű fenyőméz még gazdagabb ásványi elemekben, és mindez erősíti az immunrendszert. Ezenfelül a méz antibakteriális hatású a méhek által termelt enzimek, a káliumtartalom és a savassága okán, évezredek óta használják sebek fertőtlenítésére, illetve fájdalomcsillapítóként és köptetőként. Ezeket az antiszeptikus összetevőket a mai orvostudomány is vizsgálja, miután különféle, antibiotikumoknak ellenálló baktériumokkal szemben is segítséget nyújthatnak. Éppen magyar kutatók bizonyították, hogy az enyhén savas kémhatás és az antibakteriális összetevők meggátolják a romlását kiváltó mikroorganizmusok megtelepedését és felszaporodását is: ezért kerülnek elő ehető állapotban az ókori fáraósírokban talált mézek is.

A fokhagymában is olyan anyagok találhatóak, amelyek kifejezetten jótékonyak megfázások esetén: szeléntartalma antivirális hatású, a A-, B- C- és E-vitamin pedig az immunrendszert segíti, illetve számos ásványi anyag is megtalálható benne, továbbá antioxidáns hatású. Erős antibakteriális és gombaellenes hatását Louis Pasteur már 1858-ban leírta, továbbá a modern orvostudomány is igazolta. A két remek természetes szert a keverék még megtoldja az olívaolajjal is, amelynek antioxidánsai és a benne lévő oleinsav csökkenti a gyulladást.

A fülcseppnél hatékonyabb volt a meleg só

A gyerek fülfájására kaptunk fülcseppet, ám egyrészt nagyon félt magától a cseppentéstől, másrészt már megkapta a maximális adagot, mégis sírással telt az éjszaka. Gyerekkorom gyógymódjához folyamodtam, és sót melegítettem. Sokkal jobban tűrte az eljárást, és a sírdogálás is abbamaradt. Ezután ha ilyen probléma volt, már csak a sót használtam, mindig eredményesen. 

Ugyanis a sókristályok hosszú időn át megőrzik a hőmérsékletet, s ez serkenti a vérkeringést, aminek erőteljesebbé válásával enyhül a fülben lévő nyomás, így a fájdalom is. Fájdalomcsillapításra kifejezetten javasolják az orvosok is – egyéb melegítő praktikákkal együtt –, viszont fontos, hogyha a tünetek másnapra nem enyhülnek, forduljunk orvoshoz, ugyanis vannak olyan típusú fülgyulladások, amelyek esetében éppen ellenjavallt ez a megoldás, vagy nem elég hatékony, és erőteljesebb kezelésre van szükség.

 

Nagymamám arckréme

Na jó, ez nem gyógyszer, de nagymamámnak gyönyörű bőre volt, csodájára jártunk, hogy egyszerűen nem is ráncosodik. Ez persze nyilván genetika, és gömbölyded kis arca is volt, de gondoskodott is rendszeresen a szépségéről. Élesztőt, joghurtot és tojást kevert össze. Minden áldott este bekente vele az arcát, majd még tett-vett egy kicsit, és leöblítette. Nemrég követni kezdtem én is ezt a családi hagyományt – olyan szép bőröm sosem lesz, mint neki, de tény, hogy érezhetően hatásos a kence!

Ez minden bizonnyal az élesztő magas, bőrmegújító és bőrfeszesítő hatással bíró B1-, B2- és B6-vitamin-tartalmának, illetve a méz, valamint a joghurt jótékony összetevőinek köszönhető. A méz vitamintartalma mellett az antioxidánsai megkötik az öregedésért felelős szabadgyököket, sőt, az UV-sugarak ellen is védelmet nyújtanak. A joghurt is remek kis kozmetikum: a benne lévő cink és tejsav helyreállítja a bőr egészséges PH-értékét, enyhén hámlasztó hatása eltávolítja az elhalt bőrsejteket, probiotikum-, protein- és kalciumtartalma pedig táplálja és simítja a bőrt. Nagyi persze mindezt így nem tudta pontosan, csak azt, hogy szemmel láthatóan szép lesz a bőre a ki tudja, honnan ellesett keveréktől. Az őt követő generációk pedig tovább tanulják: hiszen én is estéről estére bevetem a kencét, és a lányomat is megtanítom rá. 

Ajánljuk még:

Alma Alzheimer-kór ellen, avagy a nagy flavonoid-mese

Terjedő népbetegség a demencia, ezért egyre több információ, és téves információ kering róla a közbeszédben. Az egyik legújabb az, hogy ha rendszeresen almát fogyasztunk, nem leszünk Alzheimer-kórosok, s ha demens eszik rendszeresen almát, akkor lassabb a betegség lefolyása az almában található flavonoid nevű anyag miatt. Ez az elgondolás ebben a formában semmiképpen sem igaz, de abban van igazság, hogy a táplálkozás reformja lassíthatja a dementálódási folyamatot.

 

Már követem az oldalt

X