Töltődjünk fel a mai telihold erejével! Eljött a megtisztulás és az elengedés rituáléinak ideje

Egészség

Töltődjünk fel a mai telihold erejével! Eljött a megtisztulás és az elengedés rituáléinak ideje

Számos hiedelem és babona fűződik a teliholdhoz: a különböző kultúrákban egyaránt úgy tekintettek a teliholdas időszakra, mint a mágiára, jóslásra és mindenféle spirituális gyakorlatra legalkalmasabb periódusra.

Gyerekkoromban többször kiszöktem éjszaka az udvarra, amikor mindenki aludt, hogy legalább csak egy pillanatra láthassam a fényes teliholdat. Nem ismertem az erejét, legalábbis nem tudatosan: úgy vonzott, mintha megigéztek volna. A mai napig izgatottan nézek fel az égre, amikor tudom, éjszaka telihold várható – szinte érzem a közöttünk lévő energiák rezgését. Sokféle elképzelés létezik, ami a teliholdnak az emberek fizikai és mentális állapotára való hatásáról szól. Ezek szerint a telihold az alvás minőségétől kezdve a mentális egészségünkön keresztül még a szívünk működését is befolyásolhatja.

A telihold fénye

A Holdnak nincs saját fénye, a Nap fényét veri vissza. A Föld körüli keringése során a megvilágítása folyamatosan változik a Nap–Föld–Hold rendszer pozícióinak változása miatt. A köznyelv szerint a Hold rendszeresen megtelik, majd elfogy. A holdfázisok újholddal kezdődnek, ekkor a Hold a Nap és a Föld között helyezkedik el, és pontosan a túloldalát világítja meg a Nap. Az „új” holdat nem látjuk, mert a Nap irányában van, és a napfényes ég lehetetlenné teszi az észlelését. Nagyjából egy hét alatt egyre növekedve éri el az első negyedet, amikor a Föld–Hold–Nap rendszer pontosan derékszöget zár be egymással. Újabb egy hét elteltével következik a telihold.

Fotó: Unsplash

Teliholdkor a Föld kerül a Nap és a Hold közé: a felénk eső oldalt éri a napsugár, így a holdkorong teljessé válik.

Ezután a Hold elkezd fogyni, egy hét múlva bekövetkezik az utolsó negyed, végül a negyedik hét végén teljesen elfogy a Hold, és eljut az újhold állapotba, ahol a ciklus újra kezdődik. Ez a ciklus átlagosan 29 nap 12 óra 44 perc alatt megy végbe.

A Hold a tudományon innen és túl

A Hold az emberiség története során fontos szerepet töltött be a különböző kultúrákban. A korai időkben istenségként is tisztelték, a későbbi időszakokban már tudományos kutatások alapjául szolgált.

A Hold az alapja például az ókorban keletkezett legtöbb naptárnak és ünnepnek.

Az ókoriak a Holdat a halál és újjászületés, a termékenység és teremtés istenének tekintették. A Hold fázisait az ókori egyiptomiak az újjászületéssel magyarázták. Az ember a természeti jelenségeket hosszú időn keresztül természetfeletti erők érzékszervileg megragadható megnyilvánulásának tekintette és istenként tisztelte. Így a Nap mellett a Hold is istenséggé vált. A Hold az asztrológia világában is fontos szerepet tölt be, az egyén érző természetét, érzelemvilágát, habitusát testesíti meg, valamint az asztrológia szerint a női erő, a női(es)ség, az anyaság, az anyai ösztönök is a Holdtól erednek.

Fotó: Unsplash

A telihold varázsereje

Amikor beköszönt a telihold, előtérbe kerülnek a (le)tisztulási folyamatok, amelyek lehetővé teszik a régi barátok, gondolati minták, szokások, rendetlenség és egyebek felszabadítását és elengedését. S mivel ebből a szempontból a telihold a dolgok végét jelentheti, az ilyenkor elvégzett rituálék a legalkalmasabbak arra, hogy felerősítsék az energiát, és ösztönözzék az elengedést és a lezárást.​ telihold idejét a mágiára, a jóslásra és mindenféle spirituális gyakorlatra alkalmas időszaknak tekintették a különböző civilizációkban, és ennek megfelelően egyetemes jelentéstartalmakat hordoz a Föld nagyon távoli kultúráiban is. 

telihold utáni fogyó holdfázisok segítenek az elengedésben. Ahogy a Hold fénye két hét alatt visszavonul a sötétségbe, úgy húzódik vissza, úgy csökken a megelőző telihold hatása. Ez az időszak támogathatja, hogy elengedjük a régi, nem működő dolgainkat, kapcsolatainkat, vagy leadjunk valamennyit a testsúlyunkból. Az Újhold utáni növő hold fázisai segíthetnek abban, hogy valami újat hozzunk be az életünkbe. Ahogy a fény napról napra visszatér a Holdra, úgy jelenik meg egyre erősebben az új energia, az új szándék és az új teremtő erő az életünkben is.

Míg az újhold jellemzően a szándékok kitűzésének és az új kezdet elfogadásának ideje, a telihold a befejezés, az elengedés és a megújulás időszakát jelenti. 

A Hold hatással van az élet ciklusaira és természetes ritmusára, az óceánok mozgására – és sokan úgy hiszik, hogy ezáltal a testnedveinkre és érzelmeinkre is hatással lehet. Eszerint mindent, ami a Földön mozog, bizonyos fokig a Hold is mozgat. A nők számára különösen fontos szerepet játszik a Hold, mivel az egészséges ciklus természetesen szinkronizálódik a teli- vagy éppen az újholddal. Állítólag telihold idején érdemes a leginkább gyógynövényeket gyűjteni, mert a leveleik ekkor telnek meg a legjobb vízzel, ekkor vannak gyógyhatásuk teljében. A különböző kristályokat is érdemes ilyenkor a telihold fényében megmosdatni, hogy még hatékonyabb legyen az erejük.

Fotó: Unsplash

Így használhatjuk ki az telihold erejét

Vegyünk egy telihold-fürdőt! Telihold idején érdemes előbb az elménket megtisztítani, de egy illatos fürdővel a testünk megtisztítása is rituális jellegű lehet. Meditálhatunk közben, vagy hallgassunk nyugtató zenét és gondoljuk végig, hogy mi az, amit szeretnénk elengedni az életünkből.

Végezhetünk tisztító szertartást. A misztikus tevékenységek közepébe vágva telihold idején tölthetjük az időt egyedül, s közben felírhatjuk magunknak mindazt, amit készen állunk elengedni. Ha elkészült ez a lista, hajtsuk össze többször a lapot, majd keressünk egy tűzbiztos edényt (üveg, vas és kerámia) és helyet, amelybe beletehetjük a listát. Biztonságosan gyújtsuk meg és égessük el a papírlapot, miközben koncentráljunk az elengedésre. Mondogathatjuk közben magunkban például, hogy „szeretettel elengedem azt, ami már nem szolgál engem”.

Tisztítsuk meg az otthonunkat is, és vigyünk be új energiát! Otthonunk energiaterének és életterének füsttel való tisztítása ugyancsak hatásos rituálé lehet telihold idején. Égethetünk  hagyományos vagy saját készítésű, zsályából készült füstölőt, esetleg egy palo santo (füstölőfa) segítségével is megtisztíthatjuk a teret. Közben ügyeljünk arra, hogy otthonunk hátuljából induljunk kifelé, és menjünk el a tér minden sarkába azzal az energiával, amelyet szeretnénk bevinni már megtisztított otthonunkba.

Vizualizációs meditáció. A teliholdas rituálék közül választhatjuk a jövőnkre vonatkozó vizualizációs meditációt is. Helyezkedjünk el kényelmesen, csukjuk be a szemünket, és képzeljük el magunkat egy vágyott jövőbeni helyzetben minél részletesebben. Koncentráljunk a megvalósulására, higgyük, hogy a képzeletünkkel együtt meg is valósítjuk azt!

Énekeljünk, táncoljunk és játsszunk! Élvezzük a varázslatot! Miután az elménket, a testünket és az otthonunkat is megtisztítottuk, itt az ideje, hogy örömöt vigyünk az életünkbe! Hallgassuk a kedvenc zenénket és táncoljunk közben – nagyszerű módja annak, hogy lerázzuk magunkról a régi, stagnáló energiákat, és felszabadultnak érezzük magunkat! Ne feledjük, hogy a telihold egy gyönyörű emlékeztető az élet ciklikusságára. Amikor igazodunk az élet természetes ritmusához, megengedjük magunknak, hogy megérezzük az úgynevezett „örök egységet”, tudatosan megalapozzuk magunkat a jelen pillanatban, és valóban élvezzük az élet varázslatát.

Ajánljuk még:

Eléggé figyelsz kerted jelzéseire? A fák állapotukról is mesélnek, csak észre kell vennünk!

A gyümölcsész kertjében nem klónok sorakoznak katonás rendben, hanem a kertnek otthon adó táj különféle fajtáit találjuk látszólagos összevisszaságban ültetve. A kert-ember saját gyermekeiként szereti, óvja és gondozza a rá bízott fákat, melyeket ismer, szeretget, sőt igen gyakran beszél is hozzájuk. Ismeri őket, és ahogy a szülő a gyermekre nézve azonnal látja, ha az kibillen egyensúlyából és valami betegség, szomorúság, vagy éppenhogy öröm közelít, úgy a kert-ember is figyeli és látja fáinak állapotát. A fák állapotára az általuk mutatott jelzések alapján tud következtetni, hogy aztán tettekkel segítse a rá bízott növényeket.

 

Már követem az oldalt

X