Egészség

Ne igyál kakaót demencia ellen!

Amióta a demencia nemcsak a gerontológiai kutatók körében, de a sajtóban is gyakran előkerülő téma lett, unos-untalan felmerülnek olyan „terápiák”, amelyek hamar népszerűek lesznek, de aztán – mivel valójában semmilyen hatásuk nincsen – elmerülnek a feledés homályában. Ilyen a kakaóbomba-szenzáció is, amely arról szól, hogy a rendszeres kakaóivás segít a demencia (különösen az Alzheimer-kór) elleni harcban, lassítja a folyamatokat, sőt: vissza is fordíthatja azokat. Erről a súlyos tévedésről – amely sajnos már idehaza is több cikkben megjelent – szól mostani írásunk.

Elsőként azt kell leszögezni, hogy a dementálódási folyamatokat még soha senkinek és semmilyen szernek nem sikerült megfordítani. A kutatók ezidáig csak addig jutottak, hogy gyógyszerekkel jelentősen lassítani tudják a folyamatot – ezért nagyon fontos a korai felismerés, és a kijelölt terápia pontos betartása a beteg és a környezete részéről is.

Azt is tudjuk már, hogy léteznek a dementálódás lassítását célzó tevékenységek is, ilyen a rendszeres mozgás (gyógytorna, szenior tánc, jóga, tai chi, nordic walking, séta stb.), az egészséges (zsír- és cukorszegény) táplálkozás, a megfelelő folyadékbevitel. Ezek mellett nagyon fontos a lehetőség szerinti distresszmentes (negatívstressz-mentes) életvitel, amely sajnos kevés embernek adatik meg.

Ugyanakkor – bár a táplálkozás fontossága bizonyított – egyetlen élelemről sem tudta még a tudomány bebizonyítani, hogy önmagában lassítaná a dementálódási folyamatokat. A kakaóról sem.

Arról pedig, hogy bármi is megfordítaná a dementálódási folyamatot, csak álmodni merünk.

2022 szeptemberében publikálta egy amerikai kutatócsoport az Alzheimer Egyesület Alzheimer's & Dementia szakfolyóiratában azt a tanulmányát, amely a multivitamin és a kakaó hatását vizsgálta az időskori kognitív funkciókra. A 2262 (átlagéletkorát tekintve 73 éves) emberen végzett, hároméves vizsgálat eredményeképpen kiderült, hogy a mindennap, különböző ételekkel és italokkal beadott, 500 mg/nap flavonolt tartalmazó kakaókivonat semmilyen tekintetben nem növelte az időskori kognitív képességeket, legföljebb a közérzet és a mindennapos hangulat javításában segített.

Érdekes viszont – és további kutatásokra ösztönző eredmény volt az, hogy – ott, ahol a kakaóadagot multivitaminnal egészítették ki, mérhető volt a dementálódás lassulása: mind a verbális kifejezőkészség, mind a számmemória, mind a szavak rövid- és hosszútávú felidézésének romlása lassabbodott, meglepő módon különösen azoknál, akik szív- és érrendszeri betegségekkel küzdenek. Ez azt jelenti, hogy a demencia-kutatásokat a jövőben az eddigieknél is erősebben ki kell terjeszteni a multivitamin-készítményekre is, és ezek eredményeit hasznosítva érdemes olyan készítményeket gyártani, amelyek valóban pozitív hatást tesznek az agyi funkciókra, lassítják a romlás ütemét.

Nagyon fontos azonban látni: ez még nem a demencia megfordítása: a kutatásban pusztán arról van szó, hogy egy-egy funkció romlása átmenetileg kevésbé gyors. Sajnos tudományos áttörésről nem beszélhetünk, pusztán arról, hogy a megszokott demencia-lassító eljárások köre a jövőben minden valószínűség szerint eggyel bővülni fog. Ez viszont már önmagában fontos, hiszen

a világon orvosilag diagnosztizáltan több mint ötvenöt millió demenciával küzdő ember él,

s 2030-ra ez a szám várhatóan – a WHO becslése szerint – hetvennyolc millióra fog emelkedni. Ezzel együtt pedig minden túlzás nélkül állítható, hogy körülbelül ugyanennyire tehető azok száma, akik bár szenvednek a betegségben, vagy sohasem jutnak el az orvoshoz, vagy nem is akarnak elmenni egy-egy vizsgálatra, hogy ott szembesüljenek az eredménnyel...

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X