Egészség

Ne igyál kakaót demencia ellen!

Amióta a demencia nemcsak a gerontológiai kutatók körében, de a sajtóban is gyakran előkerülő téma lett, unos-untalan felmerülnek olyan „terápiák”, amelyek hamar népszerűek lesznek, de aztán – mivel valójában semmilyen hatásuk nincsen – elmerülnek a feledés homályában. Ilyen a kakaóbomba-szenzáció is, amely arról szól, hogy a rendszeres kakaóivás segít a demencia (különösen az Alzheimer-kór) elleni harcban, lassítja a folyamatokat, sőt: vissza is fordíthatja azokat. Erről a súlyos tévedésről – amely sajnos már idehaza is több cikkben megjelent – szól mostani írásunk.

Elsőként azt kell leszögezni, hogy a dementálódási folyamatokat még soha senkinek és semmilyen szernek nem sikerült megfordítani. A kutatók ezidáig csak addig jutottak, hogy gyógyszerekkel jelentősen lassítani tudják a folyamatot – ezért nagyon fontos a korai felismerés, és a kijelölt terápia pontos betartása a beteg és a környezete részéről is.

Azt is tudjuk már, hogy léteznek a dementálódás lassítását célzó tevékenységek is, ilyen a rendszeres mozgás (gyógytorna, szenior tánc, jóga, tai chi, nordic walking, séta stb.), az egészséges (zsír- és cukorszegény) táplálkozás, a megfelelő folyadékbevitel. Ezek mellett nagyon fontos a lehetőség szerinti distresszmentes (negatívstressz-mentes) életvitel, amely sajnos kevés embernek adatik meg.

Ugyanakkor – bár a táplálkozás fontossága bizonyított – egyetlen élelemről sem tudta még a tudomány bebizonyítani, hogy önmagában lassítaná a dementálódási folyamatokat. A kakaóról sem.

Arról pedig, hogy bármi is megfordítaná a dementálódási folyamatot, csak álmodni merünk.

2022 szeptemberében publikálta egy amerikai kutatócsoport az Alzheimer Egyesület Alzheimer's & Dementia szakfolyóiratában azt a tanulmányát, amely a multivitamin és a kakaó hatását vizsgálta az időskori kognitív funkciókra. A 2262 (átlagéletkorát tekintve 73 éves) emberen végzett, hároméves vizsgálat eredményeképpen kiderült, hogy a mindennap, különböző ételekkel és italokkal beadott, 500 mg/nap flavonolt tartalmazó kakaókivonat semmilyen tekintetben nem növelte az időskori kognitív képességeket, legföljebb a közérzet és a mindennapos hangulat javításában segített.

Érdekes viszont – és további kutatásokra ösztönző eredmény volt az, hogy – ott, ahol a kakaóadagot multivitaminnal egészítették ki, mérhető volt a dementálódás lassulása: mind a verbális kifejezőkészség, mind a számmemória, mind a szavak rövid- és hosszútávú felidézésének romlása lassabbodott, meglepő módon különösen azoknál, akik szív- és érrendszeri betegségekkel küzdenek. Ez azt jelenti, hogy a demencia-kutatásokat a jövőben az eddigieknél is erősebben ki kell terjeszteni a multivitamin-készítményekre is, és ezek eredményeit hasznosítva érdemes olyan készítményeket gyártani, amelyek valóban pozitív hatást tesznek az agyi funkciókra, lassítják a romlás ütemét.

Nagyon fontos azonban látni: ez még nem a demencia megfordítása: a kutatásban pusztán arról van szó, hogy egy-egy funkció romlása átmenetileg kevésbé gyors. Sajnos tudományos áttörésről nem beszélhetünk, pusztán arról, hogy a megszokott demencia-lassító eljárások köre a jövőben minden valószínűség szerint eggyel bővülni fog. Ez viszont már önmagában fontos, hiszen

a világon orvosilag diagnosztizáltan több mint ötvenöt millió demenciával küzdő ember él,

s 2030-ra ez a szám várhatóan – a WHO becslése szerint – hetvennyolc millióra fog emelkedni. Ezzel együtt pedig minden túlzás nélkül állítható, hogy körülbelül ugyanennyire tehető azok száma, akik bár szenvednek a betegségben, vagy sohasem jutnak el az orvoshoz, vagy nem is akarnak elmenni egy-egy vizsgálatra, hogy ott szembesüljenek az eredménnyel...

Ajánljuk még:

„Csak egy falatot egyél már, na. Ebben nincs cukor!”

„Ja, hogy nem csak a cukrot kerülöd? A tejet se bírod? Jaj szegény! Akkor egyél húst. Na nehogy azt mondd, hogy azt se eszel, mert mindjárt elájulok. Hát akkor mivel kínáljalak most? Nem vagyok felkészülve ilyen flancos ízlésre.”

 

Már követem az oldalt

X