Egészség

Mi legyen otthon, hogy ne kelljen a lázmérő?

Felmérések alapján a hazai lakosság kb. 15-20%-a táplálkozik egészségtudatosan. Állítólag ha egy kicsit odafigyelnénk és több természetes eredetű antioxidánst is fogyasztanánk, az csökkenthetné az úgynevezett oxidatív károsodásokat, és különféle betegségeket is megelőzhetnénk vele. Nem bonyolult, mutatom, hogy csináld!

Kezdjük az elején: mit takar az antioxidáns és az oxidatív károsodás fogalma? 

Az antioxidánsok olyan anyagoknak a gyűjtőneve, amelyeknek nagyon fontos szerepük van a szervezet egészséges egyensúlyának a megtartásában. Igaz, hogy egy részüket a szervezet is képes megtermelni, de bizonyos csoportjukat csak külsőleg lehet a szervezetbe juttatni. Az A-, a C-, az E-vitamin és a béta-karotin például a védelmi mechanizmus szereplői közé sorolhatók, így kiemelten fontos, hogy megfelelő szinten legyenek ahhoz, hogy egészséges maradj.

Ha a szervezet például folyamatosan nagy dózisú oxidatív stressz hatásának van kitéve (ilyen a légszennyezettség, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, különféle káros sugárzások), és közben finomított szénhidrátokat tömsz magadba (sütemény, pizza, csokoládé és cukrozott italok) friss zöldségek és gyümölcsök helyett, akkor hatványozottan nő az oxidatív károsodás esélye.  Egy felmérés alapján

a nők jóval nagyobb mértékben érintettek ebben, mint a férfiak,

és narancsbőr kialakulásának is sok köze van a fentebb felsorolt tényezőkhöz. 

Az antioxidáns vitaminok forrásai ezer helyen lehetnek. Például

  • Karotinoidok vannak a sárgarépában, sütőtökben, paradicsomban, narancssárgás és sötétzöld gyümölcsökben illetve zöldségekben
  • A-vitamin a húsokban, belsőségekben, tejtermékekben
  • C-vitamin a citrusfélékben, csipkebogyóban, savanyított káposztában, paradicsomban és paprikában
  • E-vitamin az olajos magvakban, különféle növényi olajokban, baromfiban, halban, marhahúsban

Akár frissen fogyasztva, akár teaként megfőzve a következő növények rendelkeznek nagyon magas antioxidáns-tartalommal: bodza, körömvirág, zöld tea, ginkgo biloba, csipkebogyó, avokádó, répa, zsálya, paprika, meggy és szőlő.

Teakészítésnél arra azért vigyázzunk, hogy a citromot ne azonnal facsarjuk a forró vízbe, mert a C-vitamin úgy sokkal hamarabb bomlásnak indul. 

Az ételekkel is sokat tehetünk, például az őszi/téli időszakban legyen otthon:

  • alma: magas flavonoid tartalmú, a héja antoxidánsokat tartalmaz, az emésztést segíti és A-, B-, C-vitaminokat is tartalmaz bőségesen
  • burgonya: B1- és B6-vitamin és folsavforrás, mindezek mellett nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, magnéziumot és vasat 
  • padlizsán: rendkívül alacsony a kalóriatartalma, C-vitaminban, folsavban, niacinban, patoténsavban is gazdag. Jelentős kálium-, foszfor-, magnézium-, kalciumforrás 
  • szőlő: B1-, B2- és K-vitamin, valamint a folsav és a biotin kiemelkedően értékes forrása, jótékony hatással van az idegrendszerre is 

Antioxidánsban gazdag natúrkozmetikumokat se felejtsük el! A természet alkotta hatóanyagbombákból szerencsére bőven lehet válogatni, de fontos, hogy ökogazdálkodásból származzanak a termékek, hiszen csak így garantálható a tiszta és vegyszermentes minőség. Növényi vitaminok és olajok tekintetében például kiváló hatású az: 

  • argánolaj: érett bőrre kiváló, karotinoidban, a-tokoferolban is gazdag 
  • avokádóolaj: E-vitamin, karotinoid és lecitin forrás, csakúgy, mint a homoktövismag-olaj 
  • búzacsíraolaj: regenerálandó és sérült bőrre; narancssárga színű, így karotinoidban és E-vitaminban is bővelkedik 
  • tökmagolaj (avagy a zöld arany), ami nem csak gasztronómiai szempontból számít valódi kuriózumnak. Rendkívül gazdag telítetlen és esszenciális zsírsavakban, sőt nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot, cinket, rezet, vasat, valamint D-, B- és E-vitamint is.

Időközönként nem árt külső-belső méregtelenítő kúrákat végezni és szaunába látogatni, hiszen a szervezetet így idő előtt megszabadítjuk a káros anyagoktól – még mielőtt saját magától kezdene  radikálisabb tisztulásba, például valamilyen betegség formájában.