Egészség

Macskajaj-biztos évkezdés – trükkök és tippek másnaposság ellen

A „kutyaharapást szőrével”-metódust sosem próbáltam, a narancslét viszont szívesen ajánlom, bármennyi alkoholt is ittunk előző este. Szilveszterkor mindenki nagyon vidám szeretne lenni, még akkor is, ha karantén van! Tartsuk a mértéket, tudjunk nemet mondani és hidratáljunk – ha tudatosak maradunk, megelőzhetjük a kellemetlen macskajajt.

A spontán bulik híve vagyok, valószínűleg ezért sem rajongtam sosem különösebben a szilveszteri összejövetelekért. Tapasztalatom szerint a legtöbb előre megszervezett, megrendezett, alig várt házibuli amolyan semmilyen lesz. Kötelező, kötelezően jó hangulattal. S amikor ez a jó hangulat nem érkezik meg (pedig annyira, de annyira akarjuk), sokan igyekeznek az alkohol mennyiségének növelésével elérni azt.

Ne hagyjuk! Bármi történjék is, maradjunk tudatosak, mert másnap már hiába tudjuk pontosan, mikor kellett volna abbahagyni, időben tartsunk mértéket. Ahogy Shakespeare is megmondta: „a mértéken fölül minden pohár átkozott, s az ördög a tartalma”. És igaz ez az óév búcsúztatásának éjszakájára is.

Nem leszek álszent: olykor bizony megiszom egy-két pohár valamit. Nem rendszeresen, mondjuk egy-két havonta egyszer, amikor találkozom a barátnőmmel, vagy éppen az anyósom kínál meg egy kis házi pálinkával. És pontosan tudom, milyen az az érzés, amikor már egy korty bor is olyan jól tud esni, hogy a következő pillanatban tökéletes harmóniába kerülnek a dolgok, hirtelen az egész napos rohanás és gondok olyan távolinak tűnnek, mintha csak valami homályos álom lett volna az egész.

Egy-két fiatalkori botlás révén megtanultam nemet mondani, ha nem akarok inni, ha nincs hozzá kedvem, ha úgy érzem, elég volt.

Az évek alatt pedig megannyi bölcsességet hallottam arról, milyen megelőző lépések szükségesek, ha valaki nem szeretne berúgni, majd másnapos lenni. Vagy ha mégis bekövetkezett a baj, mi a legjobb gyógymód.

Természetesen a leghatékonyabb, ha egy korty alkoholt sem iszunk. De tegyük fel, hogy mégis bontanánk egy üveg bort, pezsgőt (pláne!) vagy

végre megengednénk magunknak, hogy belenyaljunk abba a tavalyi birsbe, amiről a múltkor a többiek ódákat zengtek.

Nem tűnik nagy mennyiségnek, de ha nem vagyunk hozzászokva, akár már az első kortyok is a fejünkbe szállhatnak. Ha azonban felkészülten koccintunk, olyan nagy baj nem történhet velünk.

Aludjuk ki magunkat

Az elegendő, pihentető alvás után ugyanis a szervezetünk az aznapi legjobb formáját hozhatja, ami nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy már az első pohár ital milyen hatással lesz majd ránk.

Ha fáradtak, elcsigázottak vagyunk, előfordulhat, hogy akár két korty után is kótyagosakká, enerváltakká válhatunk.

Reggelizzünk egészségesen, ebédeljünk rendesen

Ne tömjük degeszre a hasunkat, de mindenképp együnk annyit, hogy ne éhgyomorra igyunk alkoholt. Ha éhgyomorra fogyasztunk alkoholt, nincs, ami felszívja, így hamar a véráramba kerül, ami könnyen rosszulléthez vezethet. Ugyanakkor kerüljük az édes, cukros ételeket, helyette koncentráljunk az egészséges étkezésre, együnk például teljes kiőrlésű szénhidrátot, csirkét vagy avokádót. És igyunk előtte elég vizet is, nehogy a pohár borral vagy sörrel próbáljuk oltani a szomjunkat.

Az este folyamán is csipegethetünk egy kis sósat, de ne faljunk be egy tálca sajtosat,

mert attól is lelassulhatunk, enerválttá és álmossá válhatunk, ráadásul még a hasunk is megfájdulhat tőle.

Sportoljunk előtte egy keveset

Ha van időnk, az italozás előtt elmehetünk edzeni. Segít levezetni a stresszt, s így később talán már nem érzünk olyan nagy késztetést arra, hogy alkoholba fojtsuk a bánatunkat vagy éppen a fáradtságunkat, idegességünket. Nagyon fontos azonban, hogy a sportolás és az ivás között nagyon sok folyadékkal hidratáljuk a szervezetünket. 

Igyunk lassan és mértékkel

Hozhatunk például olyan szabályt, hogy óránként egy italt fogyasztunk, így hagyunk időt arra, hogy a szervezetünk feldolgozza, és könnyebben tarthatjuk a mértéket. Részesítsük előnyben a minőségi italokat, emellett a hidratálásról sem szabad megfeledkezni: a legjobb a mentes víz, vagy alkoholtól függően a friss narancslé is (ez utóbbi a C-vitamin tartalma miatt is jó barátunk lehet).

Ne menjünk bele semmilyen ivós játékba, amik éppen arról szólnak, hogy gyorsan és nagyon berúgjon a társaság!

És ne keverjük az italokat, az „össze-vissza ivásnak” sosincs jó vége. Ha röviditallal kínálnak, érdemes észben tartani, hogy állítólag az átlátszó alkoholok (mint például a vodka vagy a gin) „tisztábbak”, mint a színezett társaik.

Ne gyújtsunk rá

Sokan, akik egyébként nem dohányoznak, egy-két pohár alkohol után mégis úgy érzik, elszívnának egy szál cigarettát. Azon túl, hogy ez a szokás káros az egészségre, ráadásul még fejfájáshoz és másnapossághoz is vezethet: lassul tőle a vérkeringés, szűkülnek az erek, nehezebben tisztul a szervezetünk, nem jut elegendő oxigén a sejtjeinkbe.

Mozogjuk ki magunkból

Amint úgy érezzük, mintha a fejünkbe szállt volna az alkohol, mozogjunk egy kicsit. Menjünk ki a friss levegőre, sétáljunk, táncoljunk, serkentsük fel a vérkeringésünket. És bármi történjék, ne feledkezzünk meg a hidratálásról, de ezt sem szabad túlzásba vinni! A túl sok víz sokkolhatja a szervezetünket, ráadásul emiatt éjszaka többször kelhetünk fel, hogy kimenjünk a mosdóba, ami meggátolhatja a folyamatos alvást és a regenerálódást.

Igyunk egy pohár vizet lefekvés előtt, és tartsunk az ágy mellett még egy pohárral, ha esetleg arra ébrednénk, hogy kiszáradt a szánk.

Ha mégis megtörténik a baj…

Mindenki másra esküszik. Egyesek tojásra és pirítósra, mások a meleg húslevesre, de van, aki a tejre és a kiflire. De mindenképp várjuk meg, hogy éhséget érezzünk, s aztán együnk valamit, amit megkívánunk. Nekem a pizza + kóla páros az egyik favoritom, de a banán, a sajtos melegszendvics, a zöldségleves és a bundás kenyér is tett már csodát másnap.

Sosem próbáltam ezt a „kutyaharapást szőrével”– dolgot, hatásosabbnak tűnik helyette a hidratálás, a mentes víz, nekem a narancslé is bevált (vagy a citromlé is jó lehet, ráadásul így magunkhoz veszünk egy kis extra C-vitamint). Aludjuk ki magunkat, hagyjuk, hogy a szervezetünk összeszedje magát. Tévézzünk, csipegessünk, regenerálódjunk. Ha van hozzá energiánk, sportolhatunk egy keveset, már egy nagy séta is jót tehet. Legyünk türelmesek, mert mint az óév, másnapra ez is elmúlik.

Nyitókép: Kristina Evstifeeva/Unsplash

Ajánljuk még: 

5 + 1 ÉRV, HOGY EGYÉL MA VALAMILYEN CSÍPŐS ÉTELT
AZZAL ÁRTHATSZ SOKAT A GYEREKNEK, AMIVEL SEGÍTENÉL: DOBD KI A BÉBIKOMPOT!

 

Már követem az oldalt

X