Egészség

Lehet-e műanyagmentesen fogat mosni, és egészséges-e?

A környezettudatos szájápolás jóval túlmutat a bambusz fogkeféken és fogporokon, ugyanis ennél több kell ahhoz, hogy kissé fenntarthatóbban ügyelj a mosolyodra.

Bármilyen lelkes környezetvédők vagyunk, vannak olyan szegmensei az életünknek, amelyeken csak hosszas vonakodás után változtatunk, ha változtatunk egyáltalán. Ennek oka legtöbbször az, hogy a zöld alternatívát túl kényelmetlennek érezzük vagy éppen nem tartjuk elég higiénikusnak – ilyen a durva fertőtlenítők elhagyása, a mosható betét használata vagy a környezetbarát fogápolás tesztelése. Arról nem is beszélve, hogy ki akarná kockáztatni, hogy tönkremenjenek a fogai. Magam is az aggodalmaskodók táborába tartozom, ezért őszintén bevallom, hogy hosszú távon nem sikerült még átállnom a teljesen műanyagmentes fogmosásra, noha vannak próbálkozásaim.

A legalapvetőbb kérdés nyilván az, hogy mivel mossunk egyáltalán fogat? Én nem javaslom, hogy elődeinkhez hasonlóan fadarabokat és lószőrt rágjunk a zero waste kedvéért, első körben inkább próbáljuk ki a műanyagmentes-fogkeféket. Ezek többnyire bambuszból készülnek, valamilyen növényi sörtével, de azok, akik berzenkednek az ennyire távolról érkező daraboktól, találhatnak a hazai webáruházakban vagy boltokban olyan változatot is, amelyek fenntartható európai erdőgazdálkodás fáiból lettek gyártva – igaz, kissé borsos áron kínálják ezeket a keféket.

A növényi sörtével készült fogkefék általában kisebb és puhább fejjel rendelkeznek, mint a műanyag sörtések, ami kezdetben szokatlan érzést okozhat. Nekem nagyon furcsa volt az első pár alkalom, nem is éreztem annyira hatékonynak a fogmosást, mint mikor műanyag sörtével tisztítottam a fogaimat.

Ilyen elhatározások mellé természetesen lebomló fogselyem is dukál, ami szintén létező dolog, noha nem egyszerű műanyag csomagolás nélkül beszerezni.

A kefehasználaton túl aztán felmerül, vajon milyen pasztával mossunk fogat a megfelelő higiénia érdekében? Ez viszonylag könnyű, manapság ugyanis számos olyan természetes, környezetbarát alapanyagokból készült krém megtalálható, amelyeket rendszerint fémtárolókban vásárolgatunk – sőt, van olyan gyártó is a magyar piacon, aki visszagyűjti és újratölti az általa forgalmazott fogkrémek üvegét. A tárolókba nyilván nem gusztusos beledugdosni a fogkeféket, általában faspatulával oldjuk meg a paszták fogkefére helyezését.

És milyen az íze ezeknek a természetes zöld fogkrémeknek? Nos, erre szokás azt mondani, hogy ízlésen nem lehet vitatkozni: van, amelyiket kellemes ízűnek találtam, és volt olyan, amit legszívesebben kiköptem volna.

A krémeken túl egyébként léteznek már csomagolásmentesen vagy papírtasakban kapható fogtabletták és fogporok is. A tablettákat magától értetődően szét kell rágni, majd a szájban némi vízzel felhabosítva használni, a porokat pedig rágás nélkül, de hasonló metódussal alkalmazni. A fogkrémhez szokott társadalmunknak ugyan nehéz elképzelni, mi a jó egy fogporban, de ezen zöld alternatívák egyre növekvő népszerűsége mutatja, hogy mégiscsak szerepe lehet majd a jövőben.

Ma, 2022-ban természetesen még nem tudhatjuk, vajon hosszú távon egészséges-e a fogaink szempontjából az újhullámos zöld módszereket alkalmazni. A fogorvosok véleménye ritkán független, és nem is szívesen nyilatkoznak olyan témában, amelyről még nem készült komolyabb kutatás, én személy szerint pozitív és negatív állásponttal is találkoztam már a téma kapcsán. Van, aki tudatos dentálhigiénikusként pártolja a természetes alternatívák használatát, és akadnak, akik nem tartják megfelelő hatékonyságúnak ezeket, abban azonban mind egyet értenek, hogy a megfelelő módszer fontosabb, mint maga az eszköz.

Ajánljuk még:

Aki gyógynövénytermesztő országgá tett minket: Bittera Gyula

Meghonosította a francia levendulát, létrehozta a világhírű tihanyi levendulást, de legfőképp felismerte, milyen értékek rejlenek a növényekben a gyógyászat számára. Rendkívüli ember volt, kivételes hittel és hatalmas küzdőszellemmel, aki nem félt szembe úszni az árral, és aki szorgalmának köszönhetően egy életre szóló örökséget adott az emberiségnek, több területen is.

 

Már követem az oldalt

X