Egészség

Körte az egészségért, 5 formában, hogy mindenki meglelje kedvencét

C-, K-, B-vitamin, magnézium, vas és kálium egyetlen forrásból, egy finom, jól megérett, zamatos körtéből – nem hangzik rosszul, ugye?

A körte visszatérő slágere az ősznek: minden évben sokak fedezik fel, milyen finom, sokrétűen felhasználható és egészséges gyümölcs is voltaképpen.  Segíthet feltölteni vitaminraktárainkat a tél előtt, ugyanis A-, B-, C-, E- és K-vitamint is tartalmaz, ahogyan ásványi anyagokban is gazdag. Antioxidáns hatású, felveszi a harcot a szabadgyökökkel, számos betegség ellen pedig védelmet nyújt a rendszeres fogyasztóknak.

Utóbbi főképpen magas rosttartalmának köszönhető, ugyanis a megfelelő mennyiségű rost fogyasztása segíti a szív munkáját, könnyíti az emésztést és a bélműködés számára is létfontosságú. Ugyanakkor a körte magas rosttartalma s alacsony glikémiás indexe, illetve cukortartalma miatt ajánlott cukorbetegséggel élőknek és veszélyeztetetteknek egyaránt: a vér glükózszintjét kordában tartja, ugyanis nem hirtelen emeli meg a vércukorszintet, ugyanakkor édes íze jól jöhet, mikor valamilyen desszertre vágyunk.

Fogyasztásakor érdemes a héját is megenni, mert a jótékony anyagok nagy része abban található! Az almához hasonlóan nyersen is érdemes fogyasztani, de egy-egy étel részeként, akár sülve-főve is érdekes, zamatos alapanyaga lehet étrendünknek. 

Ne feledjük azonban: nem mindegy, milyen körtét vásárolunk! Amíg lehet, igyekezzünk hazai termésből választani, és ahogyan a régiek tudták is, arra használjuk a gyümölcsöt, amire való! „A körték közül friss fogyasztásra alkalmas a búzával érő körte, vagy a különféle vajkörték. A Kárpát-medencébe feltehetően csak a XIX. században került be az ún. kieffer körte, amelynek nagy, lédús, jellegzetesen fűszeres ízű és illatú termése szinte minden vidéken beérik” – írja Pottyondy Ákos gyümölcsszakértő egy korábbi cikkében.

Előételnek vagy laza vacsorának kipróbálhatunk például egy körtés-zelleres salátát, amiből a télre készülve számos vitamint beszerezhetünk! 

Főételek, sültek mellé kiváló kísérő lehet ugyanakkor egy körtés chutney is, amit ha most elkészítünk, hónapok múltán is ehetünk még (hazai!) körtét!

Ha nem szeretnénk a fő étkezések során gyümölcsöt fogyasztani, akkor nassolnivalóként érdemes kipróbálni a körtét, például egy házilag elkészíthető kétszer aszalt mézes körtével garantáltan levehetjük még a leggyümölcsellenzőbb gyereket is a lábáról!

Ha pedig a klasszikus süteményeknél maradnánk, akkor is több út áll előttünk: kipróbálhatunk egy diétásabb körtés süteményt vagy egy igazi őszi nyalánkságot, a körtés fordított desszertet! Csalódni egyikben sem fogunk!

A cikk megjelenését a Gallmet.hu támogatta

 

Már követem az oldalt

X