Egészség

Körte az egészségért, 5 formában, hogy mindenki meglelje kedvencét

C-, K-, B-vitamin, magnézium, vas és kálium egyetlen forrásból, egy finom, jól megérett, zamatos körtéből – nem hangzik rosszul, ugye?

A körte visszatérő slágere az ősznek: minden évben sokak fedezik fel, milyen finom, sokrétűen felhasználható és egészséges gyümölcs is voltaképpen.  Segíthet feltölteni vitaminraktárainkat a tél előtt, ugyanis A-, B-, C-, E- és K-vitamint is tartalmaz, ahogyan ásványi anyagokban is gazdag. Antioxidáns hatású, felveszi a harcot a szabadgyökökkel, számos betegség ellen pedig védelmet nyújt a rendszeres fogyasztóknak.

Utóbbi főképpen magas rosttartalmának köszönhető, ugyanis a megfelelő mennyiségű rost fogyasztása segíti a szív munkáját, könnyíti az emésztést és a bélműködés számára is létfontosságú. Ugyanakkor a körte magas rosttartalma s alacsony glikémiás indexe, illetve cukortartalma miatt ajánlott cukorbetegséggel élőknek és veszélyeztetetteknek egyaránt: a vér glükózszintjét kordában tartja, ugyanis nem hirtelen emeli meg a vércukorszintet, ugyanakkor édes íze jól jöhet, mikor valamilyen desszertre vágyunk.

Fogyasztásakor érdemes a héját is megenni, mert a jótékony anyagok nagy része abban található! Az almához hasonlóan nyersen is érdemes fogyasztani, de egy-egy étel részeként, akár sülve-főve is érdekes, zamatos alapanyaga lehet étrendünknek. 

Ne feledjük azonban: nem mindegy, milyen körtét vásárolunk! Amíg lehet, igyekezzünk hazai termésből választani, és ahogyan a régiek tudták is, arra használjuk a gyümölcsöt, amire való! „A körték közül friss fogyasztásra alkalmas a búzával érő körte, vagy a különféle vajkörték. A Kárpát-medencébe feltehetően csak a XIX. században került be az ún. kieffer körte, amelynek nagy, lédús, jellegzetesen fűszeres ízű és illatú termése szinte minden vidéken beérik” – írja Pottyondy Ákos gyümölcsszakértő egy korábbi cikkében.

Előételnek vagy laza vacsorának kipróbálhatunk például egy körtés-zelleres salátát, amiből a télre készülve számos vitamint beszerezhetünk! 

Főételek, sültek mellé kiváló kísérő lehet ugyanakkor egy körtés chutney is, amit ha most elkészítünk, hónapok múltán is ehetünk még (hazai!) körtét!

Ha nem szeretnénk a fő étkezések során gyümölcsöt fogyasztani, akkor nassolnivalóként érdemes kipróbálni a körtét, például egy házilag elkészíthető kétszer aszalt mézes körtével garantáltan levehetjük még a leggyümölcsellenzőbb gyereket is a lábáról!

Ha pedig a klasszikus süteményeknél maradnánk, akkor is több út áll előttünk: kipróbálhatunk egy diétásabb körtés süteményt vagy egy igazi őszi nyalánkságot, a körtés fordított desszertet! Csalódni egyikben sem fogunk!

A cikk megjelenését a Gallmet.hu támogatta

Ajánljuk még:

Citromos túrókrémmel töltött tészta

Nagyanyám nem ismerte a raviolit. Fogalma sem volt, hogy a töltött laskát az olaszok így hívják. Csak szerette derelyevágóval felcakkozni a frissen gyúrt és nyújtott házi tésztát, közéje pedig legtöbbször tehéntúró, juhtúró vagy hagymára pirított szalonna került. Hússal ritkábban készítette, de kétségtelen, hogy ezt az egyszerű fogást ezerféleképpen variálhatjuk. Ezúttal egy citromos, túrókrémes változatot mutatunk.