Fordított sütemény

Gasztro

Fordított sütemény

Fekete Gergő receptje

Hozzávalók (1 adag)

Morzsa:

  • 100 g liszt
  • 50 g vaj
  • 50 g porcukor

Frangipane:

  • 110 g hideg vaj
  • 110 g cukor
  • 1 rúd vanília
  • fél citrom héja
  • 110 g mandulaliszt
  • 1 ek finomliszt
  • 3 kisebb tojás

PLUSZ

  • a körtés változathoz gyömbér és kardamom
  • a céklás változathoz borókabogyó

A körtés változathoz:

  • 5-6 szem érett körte
  • 3-4 szem szilva
  • 3-4 ek barnacukor
  • 5 dkg vaj
  • fél citrom leve

A cékláshoz:

  • 14-15 szem apró, zsenge cékla (ha csak nagy céklát találunk, negyedelhetjük)
  • 5 dkg vaj
  • 3-4 ek barnacukor
  • 2 ek balzsamecet

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Elsőként a gyümölcsöket, illetve zöldségeket készítjük elő.

Az apró céklákat meghámozzuk, és egy olyan serpenyőben kezdjük el lepirítani a vajon, amit a sütőbe is be tudunk tenni. A céklákat megszórjuk a cukorral, és meglocsoljuk a balzsamecettel is. Amikor a szirup már szépen forr, akkor alufóliával letakarjuk a serpenyőt, és betesszük a sütőbe. 210 fokon 30 percig sütjük a céklákat.

Ha körtés változatot készítünk, akkor a körtéket meghámozzuk, és hosszában feldaraboljuk. A szilvákat kimagozzuk, felezzük. Ezeket is vajon kezdjük el pirítani. Úgy helyezzük el a gyümölcsöket, hogy a domború felük legyen alul, így mutatnak majd szépen a végén. A gyümölcsöket is megszórjuk a barnacukorral, meglocsoljuk egy kis citromlével. Ha a szirup már egységes körülöttük, akkor lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk, hogy az egész kihűljön. A céklákat is kihűtjük, miután megsültek.

Közben a morzsát is elkészítjük. Durván összedolgozzuk a porcukrot, a vajat és a lisztet. Figyeljünk, hogy ne olvadjon meg a vaj. Ezután egy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe szórjuk a morzsát, és 190 fokon 5-10 percig sütjük. Vigyázzunk, hogy maradjon szép világos!

A frangipane-hoz a hideg vajat krémesre keverjük a cukorral. Közben ízesítjük vaníliával és citromhéjjal. Ezután hozzáadjuk egyenként a 3 kisebb tojást. Ha nagyobb tojásaink vannak, akkor 2 is elegendő. Ha teljesen egységes a masszánk, akkor jöhet bele a mandulaliszt és a finomliszt.

Végül összeállítjuk a süteményünket.

A frangipane-t ízesítjük gyömbérrel és kardamommal, ha körtés változatot készítünk, illetve mozsárban áttört borókabogyóval, ha a céklás verziót választjuk.

Ezután egyenletesen rásimítjuk a karamellizált gyümölcsre vagy zöldségre. A végén pedig megszórjuk a morzsával. 180 fokon kb. 35 percig sütjük.

Ha elkészült, 10 percet pihentetjük. Ezután óvatosan egy hőálló, lapos edényt vagy deszkát helyezünk a serpenyő tetejére, és egy ügyes mozdulattal átfordítjuk a süteményt.

 

Ajánljuk még:

Vágott vagy mű? A kérdés nem is olyan egyszerű

Örök karácsonyi dilemma, hogy élő- vagy műfenyőt díszítsünk az ünnepre: nagyon megosztó téma. Mi azonban visszafogottságra és alaposabb átgondolásra invitálunk mindenkit, mert a kérdés egyrészt közel sem olyan egyszerű, mint gondolnánk, másrészt ebből fakadóan talán nem is olyan egyértelmű, melyik a helyes megoldás.