Hozzávalók (1 adag)
Morzsa:
- 100 g liszt
- 50 g vaj
- 50 g porcukor
Frangipane:
- 110 g hideg vaj
- 110 g cukor
- 1 rúd vanília
- fél citrom héja
- 110 g mandulaliszt
- 1 ek finomliszt
- 3 kisebb tojás
PLUSZ
- a körtés változathoz gyömbér és kardamom
- a céklás változathoz borókabogyó
A körtés változathoz:
- 5-6 szem érett körte
- 3-4 szem szilva
- 3-4 ek barnacukor
- 5 dkg vaj
- fél citrom leve
A cékláshoz:
- 14-15 szem apró, zsenge cékla (ha csak nagy céklát találunk, negyedelhetjük)
- 5 dkg vaj
- 3-4 ek barnacukor
- 2 ek balzsamecet
Elkészítés
Elsőként a gyümölcsöket, illetve zöldségeket készítjük elő.
Az apró céklákat meghámozzuk, és egy olyan serpenyőben kezdjük el lepirítani a vajon, amit a sütőbe is be tudunk tenni. A céklákat megszórjuk a cukorral, és meglocsoljuk a balzsamecettel is. Amikor a szirup már szépen forr, akkor alufóliával letakarjuk a serpenyőt, és betesszük a sütőbe. 210 fokon 30 percig sütjük a céklákat.
Ha körtés változatot készítünk, akkor a körtéket meghámozzuk, és hosszában feldaraboljuk. A szilvákat kimagozzuk, felezzük. Ezeket is vajon kezdjük el pirítani. Úgy helyezzük el a gyümölcsöket, hogy a domború felük legyen alul, így mutatnak majd szépen a végén. A gyümölcsöket is megszórjuk a barnacukorral, meglocsoljuk egy kis citromlével. Ha a szirup már egységes körülöttük, akkor lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk, hogy az egész kihűljön. A céklákat is kihűtjük, miután megsültek.
Közben a morzsát is elkészítjük. Durván összedolgozzuk a porcukrot, a vajat és a lisztet. Figyeljünk, hogy ne olvadjon meg a vaj. Ezután egy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe szórjuk a morzsát, és 190 fokon 5-10 percig sütjük. Vigyázzunk, hogy maradjon szép világos!
A frangipane-hoz a hideg vajat krémesre keverjük a cukorral. Közben ízesítjük vaníliával és citromhéjjal. Ezután hozzáadjuk egyenként a 3 kisebb tojást. Ha nagyobb tojásaink vannak, akkor 2 is elegendő. Ha teljesen egységes a masszánk, akkor jöhet bele a mandulaliszt és a finomliszt.
Végül összeállítjuk a süteményünket.
A frangipane-t ízesítjük gyömbérrel és kardamommal, ha körtés változatot készítünk, illetve mozsárban áttört borókabogyóval, ha a céklás verziót választjuk.
Ezután egyenletesen rásimítjuk a karamellizált gyümölcsre vagy zöldségre. A végén pedig megszórjuk a morzsával. 180 fokon kb. 35 percig sütjük.
Ha elkészült, 10 percet pihentetjük. Ezután óvatosan egy hőálló, lapos edényt vagy deszkát helyezünk a serpenyő tetejére, és egy ügyes mozdulattal átfordítjuk a süteményt.
Ajánljuk még: