Egészség

Két kis magocska, és húsz érv, hogy fogyaszd őket

Ha egyébként is eszel salátát, joghurtot, müzlit, saját sütésű kekszet vagy péksüteményt, akkor igazán érdemes figyelni, hogy legyen otthon két apró mag: olyan szuper alapanyagok, amikkel szinte láthatatlanul teheted egészségesebbé a fogásokat!

Régóta tudjuk: a csonthéjasok és mindenféle magok fogyasztása sokféle jótékony egészségügyi hatással jár, de mélyen a pénztárcánkba kell nyúlni, ha diót, mandulát, kesudiót, pekándiót, pisztáciát vagy egyéb különleges finomságot csemegéznénk. Vannak azonban olyan megfizethető, egészségünket támogató magok, amelyeket kedvező áron beszerezhetünk, ráadásul használatuk „hatékony”, mert egyszerre csak kis mennyiséget használunk el belőlük. A különböző ételek – legyenek saláták, reggeli zabpelyhek, joghurtok, turmixok, vagy akár egy jó egytálétel ebédre – nemcsak finomabbak lesznek tőlük, de tápanyagértéküket is megnövelhetjük egy-egy magkeverék hozzáadásával.

Nálam mostanában két magocska állandó minden körülmények között a menün:

A szezámmag

  1. Kitűnő fehérjeforrás, márpedig a legtöbben kevesebb fehérjét fogyasztunk, mint kellene
  2. Rosttartalma segíti az emésztést: bármilyen jellegű problémánk akad e téren, a megfelelő mennyiségű rostfogyasztás kulcstényező lehet a helyzet javításában 
  3. Telis-tele van hasznos ásványi anyagokkal, vitaminokkal: jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, foszfort, vasat, A-, B1-, B2- és E-vitamint.  
  4. Magnéziumtartalma segít megelőzni a légúti betegségeket, a cukorbetegséget, és még vérnyomáscsökkentő hatással is rendelkezik.
  5. A magvak közül a szezámmag tartalmazza a legtöbb filoszterolt is, ami a LDL (a „rossz koleszterin”) és a rákos sejtek képződését gátolja – ez utóbbit a benne lévő fitinsav is támogatja.
  6. A koleszterinszint csökkentését a lecitin és a szezamin is segíti, így magas koleszterinszintre sokszor ajánlják a fogyasztását.
  7. Cinktartalma is kimagasló, ami a kollagéntermelést segíti elő, és a ráncokat, pigmentációkat csökkenti.
  8. Antioxidánsai és a benne lévő szezamol szintúgy a bőr szépségéhez járulnak hozzá, csökkentik a gyulladást.
  9. Az ízületekre és a csontokra is jó hatással van réztartalma és a magas kálciumtartalom révén.
  10. Ráadásul finom, és relatív olcsó is.

A lenmag

A lenmagot leginkább emésztést szabályozó hatásáról ismerik, pedig ezeken kívül is számos módon támogatja egészségünket. A hatások érvényesüléséhez őrölt formában kell fogyasztani, őröletlenül csupán a beleket mozgatja meg, és az emésztőrendszerre fejti ki jótékony hatását. Mi magunk is megőrölhetjük, de készen is vásárolhatunk lenmagőrleményt. Mutatom, miért érdemes:

  1. Az emésztésre és az anyagcseregondok orvoslására magas rosttartalma miatt kiváló: a bélben megduzzad, a tágulási inger pedig fokozza a vastagbél perisztaltikus mozgását.
  2. Olyan esszenciális zsírsavat tartalmaz (alfa-linolénsav), amely a szervezetünk számára nélkülözhetetlen, ám más ételünkben alig található meg.Ezek az omega-3 zsírsavak rendkívül jó hatással vannak agyunkra és bőrünkre, támogatják a szív egészségét.
  3. A légzőszervi és emésztőszervi betegségek esetében a nyálkahártya sérüléseit gyógyíthatja.
  4. Vitaminban rendkívül gazdag: A-, B-, C-, D- és E-vitamint nyer a szervezetünk a fogyasztásával.
  5. Sokféle ásványi anyaghoz hozzájutunk általa: magnéziumot, foszfort és kalciumot jelentős mértékben tartalmaz, de vas, jód, cink, réz, mangán és króm is található a lenmagban.
  6. A lenmagban található nagyon fontos vegyület még a lignán, ami a fitoösztrogének közé tartozik, és igen áldásos hatású: gátolja az ösztrogénfüggő daganatok kialakulását, enyhíti a menstruációs és menopauzás panaszokat.
  7. A magas vérnyomást mérsékli, és segít megelőzni az érelmeszesedést azzal, hogy csökkenti a koleszterint, a véralvadást, egyensúlyba hozza a vérzsírokat, valamint mérsékeli a gyulladásokat.
  8. Diétázóknak és cukorbetegeknek is segítséget jelent, mivel a vércukorszintet is csökkenti, a sejtek inzulinérzékenységét pedig növeli.
  9. Bár a többi maghoz hasonlóan magas a zsírtartalma, a benne lévő olajokat rendkívül jól tudja hasznosítani a szervezetünk.
  10. Mivel íze nem túl intenzív, könnyedén hozzáadhatjuk akár sós akár édes ételekhez is, de sokan a házi kenyérbe sütik bele.

Terhesség és szoptatás alatt azonban a hormonális hatások miatt óvatosságból azonban inkább kerülni kell a fogyasztását.

Mindkét magocska nagyon széleskörű és jótékony hatásokkal rendelkezik, érdemes hát beépíteni az étrendünkben. Már egy-egy alkalmi fogyasztással is jót teszünk az egészségünkkel, de a legjobb persze az, ha rendszeresen használjuk akár a szezám-, akár a lenmagot. Salátára szórva, müzliben, joghurtban, kefirben, kekszbe, péksüteménybe, kenyérbe sütve ételeinket is izgalmasabbá tehetjük, és egészségünket is támogathatjuk a segítségükkel.

Ajánljuk még:

Áprilisban gyűjthető és feldolgozható gyógynövényeink

Közhely, de lassan tényleg ideje megbarátkoznunk az évszakok markáns karaktereinek eltűnésével. Az aligféle telet követően nyárszerű kikelet robbant ránk, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepére már bőven készen voltam a kis gyümölcsfák oltásával, és a kaszát is jó egy hónappal előbb kellett elővenni, mint korábban. Aggódni és morgolódni ugyanakkor nem sok értelme van, igyekezzünk tenni a dolgunk, a hosszútávú túlélés kulcsát ugyanis sokkal inkább az alkalmazkodóképesség megőrzése, mintsem a bitang erős beleállás jelenti… Ebben pedig a gyógynövények is segíthetnek, vegyünk sorra néhányat a mostanában gyűjthető kincsek közül!

 

Már követem az oldalt

X