Egészség

Kesudió, szója, mandula: vegán sajtot készíthetsz mindenből (is)! Receptes kedvcsinálónk

A növényi sajtok világát akkor is érdemes felfedezni, ha azt konkrét egészségügyi probléma nem indokolja.

Évekkel ezelőtt sokan csak egy újabb trendi, ideig-óráig jelenlévő diétaként tekintettek a veganizmusra, de az azóta eltelt idő megcáfolta ezt: a növényi alapú étrend továbbra is hatalmas népszerűségnek örvend. A magtejek remek alternatívát nyújtanak a tehéntejre, a növényi alapú sajtok pedig az 1980-as piaci megjelenés óta egyre több formában és ízben hódítanak. A parmezántól egészen a lágy sajtokig mindenre találunk már növényi alternatívát.

A gyakori fogyasztók és az ételkritikusok szerint egy megfelelően összeállított növényi sajt egészen megtévesztő lehet: a laikusok meg sem tudnák különböztetni a valódi, tejből készített változattól. A vegán sajtkészítmények kevesebb zsírt, fehérjét és kalciumot tartalmaznak, mint a tejből készültek, ám a kalóriatartalmuk is alacsonyabb. De ne felejtsük el, hogy a boltban kapható növényi sajtok is feldolgozott élelmiszerek, ezért fogyasztásuk csak mértékkel ajánlott!

Nagyok a különbségek

Általánosságban elmondható, hogy a vegán sajtok gyakran szójából készülnek. A növényi eredetű fehérjeforráshoz olajokat, ízesítőket, fűszereket és egyéb összetevőket adnak, ezzel próbálják utánozni a hagyományos sajtok textúráját és ízét. A szójaalapú sajtoknál fontos tudnunk, hogy néhány termék kazeint, azaz tejfehérjét is tartalmaz, mert ezzel próbálják elérni az eredetihez leginkább hasonlító tulajdonságokat, például a sajt olvadását. Ha valaki vegán diétát követ, akkor érdemes mindig ellenőriznie, hogy milyen készítményt vásárol, ha viszont valaki a laktózintolerancia miatt keres alternatívát, ez a fajta szójasajt jó választás lehet.

A kókusztej, kókusztejszín és a kókuszolaj szintén kedvelt alapanyaga a vegán sajtoknak. Ezekkel a hozzávalókkal krémes, lágy textúrát lehet elérni, de szükség van hozzá valamilyen sűrítőanyagra is, ami a legtöbbször agar-agar, kukorica-, tápióka- vagy burgonyakeményítő. Mivel a kókusznak jellegzetes íze van, gyakorta adnak a termékekhez valamilyen természetes ízfokozót (sót, citromlevet vagy fokhagymaport).

Magsajtok közül legnépszerűbbek a makadámdió-, a kesudió-, a mandula-, a pekándió-, a fenyő-, a napraforgó- és a tökmagsajtok. Az ezekből előállított vegán alapanyag nagy előnye, hogy azok is bátran fogyaszthatják, akik érzékenyek a szójára.

Otthon is elkészíthető

A legtöbb tejmentes változat odahaza is elkészíthető, és hihetetlenül változatos ételek alkothatók a növényi sajtokkal ismerkedve. Kesudióból, élesztőből és zöldséglevesből például remek vegán parmezán készíthető, de érdemes kipróbálni a tejmentes cukkinisajtot is, amihez nem kell más, mint egy kevés cukkini, kókusztejszín és kókuszzsír, útifűmaghéj, almaecet és egy csipetnyi citromlé.

Hamis trappista elkészítéséhez őröljünk porrá 150 gramm magot (például 75 gramm kesudió és 75 gramm mandula), majd adjuk hozzá a következőket: egy evőkanál sörélesztőpehely, egy teáskanál tahini, fél citrom leve, egy apró gerezd fokhagyma, egy teáskanálnyi vöröshagyma, egy teáskanál só és fél teáskanálnyi kurkuma, fűszerpaprika illetve őrölt mustármag. Másfél csésze vízben melegítsük fel 3 teáskanálnyi agar-agart, majd adjuk a keverékhez, alaposan keverjük össze, öntsük formába, és tegyük hűtőbe. Hamar összeáll, a teljes hűlés után már szeletelhető is.

Szendvicsekbe nagyon finom a vegán mozzarella. Ehhez 100 gramm kesudiót tegyünk egy tálba, öntsünk rá annyi melegvizet, amennyi ellepi, és két órán át áztassuk! Egy másik tálba öntsünk 400 ml vizet és két evőkanál útifűmaghéjat, és körülbelül két órán át pihentessük ezt is, amíg zselés állagú nem lesz. Az idő leteltével szűrjük le a kesudiót, és a zselés maghéjjal illetve két evőkanál citromlével turmixoljuk össze. Ezt követően öntsük kis formákba és legalább egy órát pihentessük hűtőben!

Izgalmas alkotás a vegán Swiss cheese is. Hozzávalói: 1 és fél csésze víz, 5 evőkanál agarpehely vagy 1 és fél evőkanál agarpor, fél csésze apróra vágott nyers kesudió, amit legalább két órán át áztattunk, negyed csésze étkezési élesztő, 3 evőkanál citromlé, 2 evőkanál tahini, 2 teáskanál dijoni mustár, negyed teáskanál tengeri só, fél teáskanál fokhagymapor, 1 evőkanál szárított hagymapehely és negyed teáskanál őrölt kapor. A vízen és az agar-agaron kívül turmixoljuk össze az összes hozzávalót. Az agar-agart melegítsük fel a vízben, amíg teljesen fel nem oldódik, ezt követően adjuk az összeturmixolt hozzávalókhoz. A masszát alaposan keverjük el, tegyük formába, és hűtsük ki. Pár óra hűtőben lét után szeletelhető.

Ha pedig valami töményebben próbálkoznánk, jöhet a feta! Ehhez fél kilogramm szilárd tofut vágjunk kockákra, forraljuk fel vízben és csöpögtessük le. Másfél csésze vízbe tegyünk fél csésze világos miszót, három evőkanál fehérborecetet és két teáskanál tengeri sót. A tofukockákat tegyük ebbe a lébe, és hagyjuk kihűlni. Hűtőben 3-4 napig érleljük, és további két hétig fogyaszthatjuk.

További vegán recepteket is találsz nálunk, például egy vegán és gluténmentes „túrógombócot”, vagy akár egy jó salátát!

 

Már követem az oldalt

X