Vegán ÉS gluténmentes „túrógombóc”

Gasztro

Vegán ÉS gluténmentes „túrógombóc”

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A gombóchoz:

  • 10 dkg köles + 3 dl víz
  • 10 dkg kukoricadara + 3,5 dl víz
  • 1 citrom leve és héja
  • vaníliás cukor ízlés szerint
  • 10 dkg kókuszreszelék

Az öntethez:

  • egy pohár vegán joghurt vagy görög joghurt
  • bogyós gyümölcsök vegyesen

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A kölest alaposan megmossuk és egy éjszakára beáztatjuk. Másnap, de legalább 4-5 órával később feltesszük főni 3 dl vízben. Amikor felforr a víz, hozzáadunk 10 dkg kukoricadarát, és még 3,5 dl vizet. Egy csipet sóval ízesítjük, és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük a keveréket. A kukorica és a köles is édesedni fog a főzés során, és az állaga is hasonlít majd a túrógombócéhoz.

Amikor a keverék besűrűsödött, lezárjuk alatta a tüzet. A citromlével, a lereszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral ízesítjük, majd lefedjük, és hagyjuk hűlni. Eközben a massza még sűrűsödni fog.

Közben elkészítjük a (vegán) joghurtos öntetet. A joghurtot összekeverjük a bogyós gyümölccsel és leturmixoljuk.

Ha kihűlt a köleses masszánk, vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, majd kókuszreszelékbe forgatjuk őket.

Az öntetet egy mély tálba öntjük, rászedjük a gombócokat és friss gyümölcsökkel díszítjük.

Tipp: bármilyen friss gyümölccsel, de akár lekvárral is készíthetjük az öntetet.

Ezt a receptet Borbás Marcsi így készítette el:

Ha hasonló receptekre vágytok, csekkoljátok gluténmenetes receptjeink gyűjteményét vagy a vegán receptek sorát! 

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.