Hozzávalók:
A gombóchoz:
- 10 dkg köles + 3 dl víz
- 10 dkg kukoricadara + 3,5 dl víz
- só
- 1 citrom leve és héja
- vaníliás cukor ízlés szerint
- 10 dkg kókuszreszelék
Az öntethez:
- egy pohár vegán joghurt vagy görög joghurt
- bogyós gyümölcsök vegyesen
Elkészítés:
A kölest alaposan megmossuk és egy éjszakára beáztatjuk. Másnap, de legalább 4-5 órával később feltesszük főni 3 dl vízben. Amikor felforr a víz, hozzáadunk 10 dkg kukoricadarát, és még 3,5 dl vizet. Egy csipet sóval ízesítjük, és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük a keveréket. A kukorica és a köles is édesedni fog a főzés során, és az állaga is hasonlít majd a túrógombócéhoz.
Amikor a keverék besűrűsödött, lezárjuk alatta a tüzet. A citromlével, a lereszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral ízesítjük, majd lefedjük, és hagyjuk hűlni. Eközben a massza még sűrűsödni fog.
Közben elkészítjük a (vegán) joghurtos öntetet. A joghurtot összekeverjük a bogyós gyümölccsel és leturmixoljuk.
Ha kihűlt a köleses masszánk, vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, majd kókuszreszelékbe forgatjuk őket.
Az öntetet egy mély tálba öntjük, rászedjük a gombócokat és friss gyümölcsökkel díszítjük.
Tipp: bármilyen friss gyümölccsel, de akár lekvárral is készíthetjük az öntetet.
Ezt a receptet Borbás Marcsi így készítette el:
Ha hasonló receptekre vágytok, csekkoljátok gluténmenetes receptjeink gyűjteményét vagy a vegán receptek sorát!