Gasztro

Vegán ÉS gluténmentes „túrógombóc”

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A gombóchoz:

  • 10 dkg köles + 3 dl víz
  • 10 dkg kukoricadara + 3,5 dl víz
  • 1 citrom leve és héja
  • vaníliás cukor ízlés szerint
  • 10 dkg kókuszreszelék

Az öntethez:

  • egy pohár vegán joghurt vagy görög joghurt
  • bogyós gyümölcsök vegyesen

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A kölest alaposan megmossuk és egy éjszakára beáztatjuk. Másnap, de legalább 4-5 órával később feltesszük főni 3 dl vízben. Amikor felforr a víz, hozzáadunk 10 dkg kukoricadarát, és még 3,5 dl vizet. Egy csipet sóval ízesítjük, és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük a keveréket. A kukorica és a köles is édesedni fog a főzés során, és az állaga is hasonlít majd a túrógombócéhoz.

Amikor a keverék besűrűsödött, lezárjuk alatta a tüzet. A citromlével, a lereszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral ízesítjük, majd lefedjük, és hagyjuk hűlni. Eközben a massza még sűrűsödni fog.

Közben elkészítjük a (vegán) joghurtos öntetet. A joghurtot összekeverjük a bogyós gyümölccsel és leturmixoljuk.

Ha kihűlt a köleses masszánk, vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, majd kókuszreszelékbe forgatjuk őket.

Az öntetet egy mély tálba öntjük, rászedjük a gombócokat és friss gyümölcsökkel díszítjük.

Tipp: bármilyen friss gyümölccsel, de akár lekvárral is készíthetjük az öntetet.

Ezt a receptet Borbás Marcsi így készítette el:

Ha hasonló receptekre vágytok, csekkoljátok gluténmenetes receptjeink gyűjteményét vagy a vegán receptek sorát! 

Ajánljuk még:

Citromos túrókrémmel töltött tészta

Nagyanyám nem ismerte a raviolit. Fogalma sem volt, hogy a töltött laskát az olaszok így hívják. Csak szerette derelyevágóval felcakkozni a frissen gyúrt és nyújtott házi tésztát, közéje pedig legtöbbször tehéntúró, juhtúró vagy hagymára pirított szalonna került. Hússal ritkábban készítette, de kétségtelen, hogy ezt az egyszerű fogást ezerféleképpen variálhatjuk. Ezúttal egy citromos, túrókrémes változatot mutatunk.