Egészség

Itt az ősz, már beteg a gyerek! – 12 szülői tennivaló a gyógyulásért

Egy hosszú, mókával és fagyizással töltött nyár után elérkezett a szeptember, a gyerekek elkezdték az óvodát és az iskolát. Majd’ kicsattantak az egészségtől – két napig. Bármennyire felvértezzük a kicsiket jó tanácsokkal és biztosítjuk nekik a vitamindús étrendet, az a betegség mégis azonnal megtalálta őket. Ez kivédhetetlen, szinte törvényszerű. Na de mégis mit tehetünk ellene?

Mint kisgyermekes szülő, minden év szeptemberében én is első sorból nézem végig az apróságaim lebetegedését. Hiába a sok gyümölcs, a sok C- és D-vitamin, amit minden nap adok nekik, a tökéletesen egészségesnek tűnő gyerekeim napokon belül folyó orral és csúnya köhögéssel jönnek haza. Kikúrálni őket viszont sokszor hetekbe telik. Bosszantó, tehetetlen érzés és persze sok feladat. A legtöbb, amit tehetünk az, hogy minden erőnkkel és különféle praktikákat bevetve segítünk, ahogy tudunk.

Hiába a napi tíz kézmosás, az óvodában a bacik és vírusok örömmel terjednek. Az óvodás és kisiskolás gyerekeknek általában párban, kézen fogva kell kivonulni a mosdóba, udvarra, így ha valakiben lappang a betegség, jó eséllyel tovább is adja. Ha kézfogás nincs is, az udvaron közösen használt homokozóeszközöket és kismotorokat, bicikliket is adják egymásnak, tüsszentéskor viszont nem elég gyorsak, hogy kezüket, karjukat a szájuk elé tegyék, és így tovább. Óvodásoktól nem várhatjuk el, hogy betartsanak minden olyan szabályt, amelyekre a nagyobbak és a felnőttek képesek. 

De van, amire érdemes megtanítani őket, felhívni a figyelmüket:

1. KÉZMOSÁS
 
Az alapos kézmosás elsajátítása nagyon fontos. Sok kicsi éppen csak odatartja a kezeit a csap alá, szappant nem is használ, majd megy a törölközőhöz. Mi, szülők, nagyszülők gyakoroljunk otthon a gyerekekkel! Játékosan, vidáman tálalva nagy örömüket fogják lelni benne.

2. JÓFÉLE ORRFÚJÁS
 
A zsebkendőbe való orrfújás is egy trükkös dolog. Nem olyan könnyű, mint amilyennek látszik. Néha még négy-öt évesen sem megy önállóan. Az én hároméves fiam is legtöbbször szájjal imitálja az orrfújás hangját, miközben nyomom az orrához a zsepit. Ez is gyakorlás kérdése. 

3. KULTURÁLT KÖHÖGÉS
 
Köhögésnél, tüsszentésnél jobb, ha a kézfejüket vagy a könyökhajlatukat teszik az arcuk elé. Szóval, nincs más mód: szóljunk minden egyes alkalommal! Előbb-utóbb menni fog!

4. ÖNVIZSGÁLAT
 
Ha még nem olyan beteg a gyerek, hogy otthon maradjon, de már fennáll a gyanúja egy esetleges megbetegedésnek, érdemes szólni az óvodában dolgozóknak, tanítóknak, ne kérjék a picit, hogy fogja meg a párja kezét, elég ha csak mellé áll. Ehhez azonban az kell, hogy mi magunk felmérjük, beteg a kicsi. Ehhez segít, ha ő maga meg tudja fogalmazni, hogy valami nem az igazi... ennyi menni fog neki, ha segítünk, ha figyelünk, ha megtanítjuk a megfelelő szókincsre. És persze így is lesz, hogy a semmiből csap be a ménykű, és rohanhatunk az oviba a lázas gyerekért...
 
Ezeknél többet igazán nem várhatunk el egy kisgyerektől, viszont ha csak ennyi „óvintézkedést” betart, máris csökkentette a fertőzés esélyét.

És nálunk vannak „csodaszerek” és készülékek, amik minden ősszel jó szolgálatot tesznek. Ezek nélkül nem kezdünk neki a szeptembernek, mert jó eséllyel már az első héten szükség lesz egyikre-másikra. Szerezzetek be szerintem:

1. KÖPTETŐ SZIRUPOT

Sokfélét találunk a patikákban, drogériákban. Más az ízük, más a hatóanyaguk, de mindegyik azt segíti elő, hogy a hörgőkben letapadt váladék minél hamarabb felszakadjon. Egy szülő füleinek szinte zene, ha a hetekig tartó száraz köhögés végre átvált a recsegős, váladék-felszakadós köhögéssé.
 
2. TENGERVIZES ORRSPRAY-T

Sok kicsi hadakozik ellene, pedig nem fáj és nem csíp. Nálunk is időbe telt, míg elfogadták, de már szeretik. Persze, amennyire szeretni lehet a kellemetlen érzést, hogy egy erősebb vízsugárral belespriccelnek az orrukba. Mindenesetre a hasznát érzik, szeretik. 

3. KÁMFOROS INHALÁLÓ STIFTET

Nagyon olcsó és hihetetlenül hatékony. Enyhe mentolos, kámforos illata pillanatokon belül kifejti a jótékony hatását. Nálunk mindenkinek van sajátja, mindhárom gyerekem bátran, előszeretettel használja orrdugulás esetén.
 
4. INHALÁTORT

Amikor megbetegszem, egy fazék kamillateával gőzölök törölközővel a fejemen. Ám ez a módszer nem volna biztonságos egy kisgyereknek, ezért néztünk alternatíva után. Az inhalátorkészülék pedig nagyon bevált! Patikákban kapható sós vizet kell tölteni egy tartályba, amely összeköttetésben van egy puha gumiból készült arcmaszkkal. A maszk a kicsik arcának méretéhez készült, állítólag kényelmes. A tartályba cseppenthetünk eukaliptusz- vagy teafaolajat is.
 
5. ORRSZÍVÓ PORSZÍVÓT

Ez a magyar találmány maga a csoda! Persze a kicsik általában nem ezen a véleményen vannak. A fiamat sokszor a combjaim között kellett tartanom,  hogy képes legyek kitisztítani az arcüregét. Biztos vagyok benne, hogy

sok szülő éli át nap mint nap ezt a birkózós küzdelmet, de egyszerűen muszáj.

Jó hír, hogy nálunk például az első használatok után jobb belátásra tért a gyerek, megérti, hogy fontos az arcát megszabadítani attól az óriási mennyiségű váladéktól, és már magától orrszívózik, a segítségem nélkül. Vannak más, orrszívó porszívóhoz hasonló elven működő készülékek is: van tölcsér alakú, gumipumpás változata és van olyan is, amit a szülő a saját szívó erejével tud működtetni. Újszülötteknél inkább ezeknek a használata javasolt.
 
6. KAKUKKFŰ- ÉS KAMILLATEÁT

Ezek a gyógyteák mézzel édesítve felbecsülhetetlen kincsek. Kifejezetten finomak, így a gyerekek is szívesen kortyolgatják, míg nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatásuk igen erős. Kakukkfűteával készíthetünk ülőfürdőt is a gyerekeknek. A lényeg, hogy jó meleg legyen a vizük, amibe beleöntjük a kakukkfűforrázatot és zárjuk be a fürdőszoba ajtaját, hogy minél jobban bent rekedjen a gőz, amit a beteg mélyen belélegezhet.
 
7. AKÁCMÉZET

Ez a mézfajta az egyik legsokoldalúbb és leghatásosabb, ha torokfájásról van szó. Azonnal mérsékli a fájdalmat, fertőtlenítő hatású és magas vitamintartalmának köszönhetően immunerősítő is.
 

8. GYÓGYNÖVÉNYES SZOPOGATÓCUKORKÁK ÉS NYALÓKÁKAT

Legyen már abban a szörnyű betegségben egy kis móka is! Már nemcsak gyógyszertárban, a legtöbb élelmiszerboltban is lehet vásárolni gyógynövénykivonatokból álló cukorkákat. Ezek nagyon ízletes, csökkentett cukortartalmú édességek, és a jótékony hatásuk vitathatatlan. Kapható cukormentes változatban is. A mi konyhánkban mindig van néhány dobozzal belőlük.
 
Mindenkinek nagyon sok türelmet és kitartást kívánok ehhez a csodás, ám néha kihívásokkal teli évszakhoz. Na és persze egészséget!

 

Már követem az oldalt

X