Indítsd újra a szervezeted: méregtelenítő gyógynövény-válogatásunk böjti időre

Egészség

Indítsd újra a szervezeted: méregtelenítő gyógynövény-válogatásunk böjti időre

Eljött az éves „újraindítás” ideje, a böjtben lehetőséget kapunk, hogy elengedjük, ami már nem használ nekünk – testben, lélekben egyaránt. Ebben pedig a gyógynövények segítségünkre lehetnek.

A húsvét előtti 40 nap a keresztény hagyományban a nagyböjt időszaka, amely jó alkalmat kínál az elcsendesülésre, befelé figyelésre, megújulásra. A téli hónapok szűkössége után a természet is újjászületik, tavasszal már minden rügy, virág, madárdal az életet hirdeti. Az élet megújításához azonban energiára van szükség, nem is kevésre!

A télen a talajban raktározott tápanyagokat, nedvességet a fák tavasszal újrainduló nedvkeringése a legutolsó levélkezdeményig eljuttatják, átmosva, újraélesztve közben a fák „érrendszerét” jelentő kapillárisokat, szállítónyalábokat. Az ilyesfajta éves újraindításra nekünk, embereknek is nagy szükségünk lenne, amire a népi hagyományrendben is mélyen gyökerező böjti időszak kiváló lehetőséget biztosít.

Fotó: Pixabay 

A böjt a tisztulás időszaka, amely jó esetben a test-lélek-szellem hármas teljességére kiterjed. A tisztulás új energiákat szabadít fel, melyet aztán saját magunk megújulására fordíthatunk. A szervezetünkben zajló folyamatok közül az egyik legenergiaigényesebb az emésztés, azaz a felvett táplálék feldolgozása, továbbítása. Könnyen belátható, hogy ha kevesebbet étkezünk, vagy akár néhánynapos teljes böjtöt fogadunk, akkor szervezetünk nagy mennyiségű energiát tud más területekre, így akár az öngyógyító folyamatok aktivizálására, vagy a szellemi frissesség növelésére átcsoportosítani. A mérsékelt, vagy az időszakosan akár teljesen megvont táplálkozás tehát már önmagában is javunkra válhat. Ha kíméletesebb böjttípust választanánk, érdemes felfigyelni azokra a gyógynövényekre, amelyek a tisztítókúrát még hatékonyabbá teheti.

Kezdjük rögtön a szinte mindenhol megtalálható csalánnal. A már most, kora tavasszal haragos zöld leveleit bontogató gyógynövény a tisztítókúrák egyik alapvető segítője, kiváló vértisztító, amely egyúttal a vér húgysavszintjét is csökkenti, így hatékonyan alkalmazható például köszvény ellen. A veseműködés serkentése révén kiváló homokhajtó, ezért vese- és hólyagkő képződésre hajlamos embereknek különösen javalott a fogyasztása.

Fotó: Unsplash 

A tisztítókúrák másik aduásza a diólevél, amelyet a népi gyógyászatban az emésztőrendszer karbantartására, féreghajtásra, vértisztításra javasolnak. A külsőleg bőrproblémák kezelésére is alkalmazható forrázatot legfeljebb hat héten keresztül szabad fogyasztani, utána minimum négy hét szünetet kell tartani.

Az emésztőrendszer tisztításának, rendbetételének, a bennünk élő élősködők kihajtásának egyik leghatékonyabb gyógynövénye a fehér üröm, amelyet teaként, vagy akár kapszulázva is fogyaszthatunk. A keserűanyagokban gazdag növényt a régi táltosok gyakorta használták. Szárítva füstölőkben is aromás illatot áraszt.

A helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód következtében a belek belső falára vastagon rakódhat le olyan salakanyag, amely nem csupán az élősködőknek jelenthet búvóhelyet, de a bélbolyhok hatékony működését is akadályozza. Alapesetben ennek kialakulását a rostban gazdag étrenddel megakadályozhatjuk, azonban biztosan nem árt, ha évente legalább egyszer agyaggal vagy egyéb ásványi anyagokkal ezt a letapadt salakréteget „leradírozzuk”. A gyógyszertárakban és drogériákban ma már számos belsőleges fogyasztásra szánt ásványi alapú készítmény kapható, melyek bő folyadékbevitel mellett szintén hasznos kiegészítői lehetnek a tél végi tisztítókúráknak.

Fotó: Pixabay

Mint az élet minden területén, úgy a böjt vonatkozásában is igaz az alapszabály: mindent csak mértékkel! A méregtelenítés lényege, hogy a szervezetünkben lerakódott méreganyagokat valamilyen módon felszabadítsuk, majd kijuttassuk. Egy drasztikus, túlzásba vitt tisztítókúra során olyan mennyiségben szabadulhatnak fel ezek a salakanyagok, hogy akár új problémákat – hasmenés, szédülés, vérnyomás-ingadozás – jelenthetnek.

Kiemelten fontos, hogy böjtöt csak egészséges ember vállaljon, tisztítókúrát várandós vagy szoptatós édesanyák semmi esetben ne végezzenek!

Ha jó böjti recepteket kerestek, ITT összegyűjtöttünk jónéhányat!

 

Már követem az oldalt

X