Egészség

Illatos habfürdő vagy frissítő zuhany – melyik esik jobban, és vajon melyik az egészségesebb?

Oldja a stresszt, ellazít és kikapcsol. Általában ezekre hivatkoznak azok, akik szeretik áztatni magukat a fürdőkádban. A tusolás-pártiak többek között a felfrissülés miatt teszik le a voksukat a zuhanyzás mellett. Kinek van igaza? A végén kiderült, hogy valószínűleg nem nekem…

Azt mondják, nincs jobb dolog egy habos, forró fürdőnél egy hosszú és fárasztó nap végén. Nos, fel tudnék sorolni több sokkal jobb dolgot, én ugyanis nem szeretek fürdeni. Tudom, sokan esküsznek rá, mint az egyik legjobb stresszoldó programra, nálam azonban nem túlzás, de épp az ellenkezőjét váltja ki. Egyszerűen nem tudom élvezni az illatos habürdőzést, pedig többször próbáltam már. Teleengedtem a kádat meleg vízzel. Az első két perc, amíg elmerültem a vastag habtakaró alá, tényleg jól esett. Aztán csak feküdtem ott, néztem a gyertya lángját, hallgattam, ahogy csobban a víz egy-egy mozdulatnál, és unatkoztam.

Idővel elkezdett összeesni a hab, a víz egyre hidegebb lett, én meg egyre türelmetlenebb és idegesebb, mert nem értettem, hogy mi ebben a jó?

Ráadásul amikor kiszállok a kádból, nem érzem magam annyira tisztának sem. És szinte ugyanez történik minden egyes alkalommal, amikor úgy döntök, hogy adok még egy esélyt a habfürdőnek. Mert a filmekben olyan jól néz ki, a képeken olyan hangulatos és szép… De úgy tűnik, nem nekem való.

Nyilván velem lehet a baj, mert az ismerőseim között sokan vitatkoztak már velem, amikor megemlítettem a fürdés iránt érzett ellenszenvemet. Még a párom is szeret a fürdőkádban ázni, olykor végignéz közben egy koncertet vagy egy interjút egy számára érdekes emberrel. Igen, próbáltam már így is, az aktuális sorozatom következő részét indítottam el, de annyira nem élveztem, hogy feladtam, megtörülköztem, és a kanapén folytattam az estét a sorozattal együtt.

Tusolni azonban egyszerűen imádok. Beállok a fülkébe, és élvezem, ahogy végigfolyik a hátamon a meleg víz. Aztán jön az illatos tusfürdő, amit alaposan lemosok a bőrömről, majd még egy kicsit folyatom magamra a meleg vizet, az arcomra, a hasamra, a vállamra, utoljára még a hátamra néhány másodpercig, és jöhet a puha törülköző. Néhány percig tart, de annál hosszabban élvezem a hatását.

Frissnek és tisztának érzem magam utána, az egyik legjobb dolog, amit csak csinálhatok egy hosszú és fárasztó nap végén.

Örök vita ez, jól tudom: melyik a jobb és az egészségesebb? Áztassuk magunkat a kádban, vagy válasszuk a gyors zuhanyt? Mindenkinek megvan a kedvence, és tény, hogy a fürdőre nincs lehetőség minden nap. Főleg, ha ellazulni, meg kikapcsolódni szeretnénk. Vagyis mondhatnám, hogy egy-null a tusolás javára, és milyen jó annak, aki egyébként is ezt választaná a forró fürdő helyett. Vagyis milyen jó nekem. De természetesen nem ilyen egyszerű ez sem. Sőt, számomra igencsak szomorú tanulsággal gazdagodtam a minap.

A habfürdő előnye például az, hogy segíthet ellazítani a fáradt izmokat. A stresszoldó hatását már említettem, állítólag a vérnyomásra is pozitív hatással lehet, segíthet stabilizálni azt, ahogyan a vércukorszintet is. Egyes kutatások szerint erősítheti a szervezetünk ellenállóképességét, az pedig kétségtelennek tűnik, hogy hozzájárulhat a jobb és pihentetőbb alváshoz. Ráadásul, ha kisgyerek is van a családban, a fürdőkád szerepe határozottan felértékelődik.

A tusolás ezzel szemben gyors, praktikus, és ha odafigyelünk, lényegesebben kevesebb vizet használunk közben, mintha teleengednénk a kádat (majd újra és újra meleg vizet engednénk bele, nehogy kihűljön). A vérkeringésre ugyancsak pozitív hatással lehet, a reggeli zuhanytól kifejezetten felpezsdülhet a vérünk.

Mindkettő hátránya lehet, hogy (különösen a forró) víz, az áztatás hatására a bőr elvesztheti természetes, olajos védőrétegét és kiszáradhat. De hasonlóan károsíthatja ez a hajat is, ami akár hajhulláshoz is vezethet. A száraz bőr és haj ellen persze használhatunk hidratáló krémet, pakolást. Csakhogy több cikket is találni arról, hogy nem egészséges, ha minden nap zuhanyzunk, mert sokszor nem is vagyunk olyan koszosak, hogy ez indokolt legyen, ráadául lehetnek a bőrünkön például olyan hasznos baktériumok, amiket nem kellene eltávolítani onnan. (De ez a mindennapos fürdés esetében is igaz!)

A fenitek alapján kénytelen voltam tehát belátni, hogy a fürdés nyert. Vagyis érdemes lehet beiktatni alkalmanként egy-egy illatos habfürdőt egy fárasztó nap végén a zuhanyzások közé. Hát legyen, egyszer talán majd újra kísérletezem vele. De a napi tusolásból akkor sem engedek!

Ajánljuk még:

VAJÁKOS TECHNIKÁK: ÍGY KÉSZÜLNEK A FŐZETEK, MACERÁTUMOK, TINKTÚRÁK ÉS A TÖBBIEK

5 TIPP A VEGYSZERMENTES TISZTASÁGHOZ: ÍGY HASZNÁLD AZ ECETET, A SÓT ÉS A SZÓDABIKARBÓNÁT KREATÍVAN!

SZÉPSÉGKISOKOS: AZ ÉRZÉKENY BŐR LEGJOBB BARÁTJÁRÓL

 

 

Már követem az oldalt

X