Egészség

Gyulladáscsökkentő ételek: pár alapanyag, ami távol tarthat az orvostól

Az, amit eszünk, befolyásolja egészségi állapotunkat. Egyes élelmiszerektől egyszerűen jobban érezzük magunkat, míg másoktól a közérzetünk is romlik. A gyulladáscsökkentő ételeknek pedig nemcsak betegségek idején, de azoknak megelőzése céljából mindenkor érdemes az asztalunkon helyet adni.

Amikor gyerekkoromban bármilyen betegség miatt otthon kellett maradnom, jellemzően ugyanazt a diétás étrendet kellett követnem. A zsíros, cukros ételek helyett legfeljebb pirítóst és kekszet ehettem, meg főtt krumplit, zöldségeket és sovány húsokat. De a tej és a kakaó is tiltólistára került, csak vizet és citromos teát ihattam, abból azonban bármennyit. A narancslé mennyisége véges volt, nassolni gyümölcsöket, általában almát vagy narancsot kaptam (nyáron sosem voltam beteg). Ezt javasolta az orvos, anya követte utasításait, én pedig igyekeztem minél hamarabb meggyógyulni. Idővel kiderült számomra is, hogy ebben a gyógyszerek mellett az étrendnek is igen fontos szerepe lehetett.

Az orvosok rég jól tudják, hogy a szervezetünkben előforduló különféle gyulladások csökkentésének egyik legjobb módja a gyulladáscsökkentő diéta betartásában rejlik. Ezt azonban nemcsak betegségek idején, hanem a hétköznapokban is érdemes észben tartani, mert bármikor kialakulhatnak kisebb-nagyobb gyulladások a szervezetünkben. Ezek rendszerint megszűnnek, ám olykor egy-egy ilyen gyulladás huzamosabb ideig fennállhat, és észrevétlenül valamilyen betegség alakulhat ki általa. Többek között az ízületi gyulladások, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a rák, a cukorbetegség és a depresszió is összefüggésbe hozható a krónikus gyulladással.

Egyes tudományos kutatások szerint a szervezetünkben kialakuló krónikus, alacsony fokú gyulladás is csendes gyilkossá válhat, mivel hozzájárulhat többek között a szív- és érrendszeri megbetegedések, a daganatos megbetegedések és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához.

Gyulladást csökkentő és gyulladást fokozó ételek

Ahogy gyulladáscsökkentő, úgy gyulladást fokozó ételek is vannak – nem hiába javasolnak az orvosok a betegeknek diétás étrendet a gyors felépülés reményében. Ilyen gyulladást (f)okozó élelmiszerek például

  • a finomított szénhidrátok, mint például a fehér kenyér és a péksütemények;
  • a sült krumpli és más, zsírban/olajban sült ételek;
  • (zsíros) tejtermékek;
  • cukrozott (üdítő)italok;
  • cukros édességek;
  • a vörös húsok és a feldolgozott húskészítmények;
  • zsírok (vaj, margarin).

Vagyis jellemzően azok, amik közül a legtöbb máskor is inkább a tiltólistára kerül, ha egészséges(ebb) vagy fogyókúrás étrendről van szó. Egyes kutatások ugyanakkor arra engednek következtetni, hogy a túlsúly vagy elhízás és a gyulladás között kapcsolat van, de nemcsak akkor fokozzák a felsorolt ételek a gyulladás tüneteit, ha túlsúlyosak vagyunk, hanem annak megléte nélkül is.

Ezek után nézzük, hogy mely ételek azok, amelyeket érdemes beiktatni, ha gyulladáscsökkentő étrendet követnénk. Ilyen például

  • a paradicsom;
  • az olívaolaj;
  • a zöld leveles zöldségek (mint a spenót, a kelkáposzta vagy a saláta);
  • a mandula;
  • az omega-3 zsírsavakban gazdag halak, mint a lazac, a tonhal vagy a szardínia;
  • a gyümölcsök, mint az eper, áfonya, alma, cseresznye és narancs;
  • gyógyteák.

Ezen gyulladáscsökkentő élelmiszerek fogyasztásának az egyik nagy előnye, hogy a gyulladás csökkentésével a krónikus betegségek kialakulásának a kockázatát is csökkenthetjük. Ebben különösen nagy szerepe van a zöldségeknek és gyümölcsöknek a magas antioxidáns-tartalmuk miatt. Vagyis

az olyan sokszor emlegetett egészséges étrend (és egészséges életmód!) a gyulladásos tünetekkel is felveszi a harcot.

Főleg, ha arra törekszünk, hogy a tányérunkon kevésbé feldolgozott ételek sorakozzanak a sovány húsok és egészséges olajok mellett.

Az egészséges táplálkozás nemcsak a krónikus betegségek kockázatának csökkentéséhez, hanem a hangulatunk és az általános életminőségünk javításához is hozzájárulhat – vagyis nem tudunk olyan okot mondani, amiért ne lenne érdemes kipróbálni.

Az étrend pedig nem az egyetlen mód, hogy csökkentsük a szervezetünkben kialakult, krónikus gyulladást, illetve megelőzzük azt. Hasonlóan fontos és ajánlott a rendszeres testmozgás, viszont csak óvatosan! A túlzásba vitt edzéssel  fokozhatjuk a szervezetünkben kialakuló gyulladás esélyét! Emellett az optimális testsúly megtartása, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, a dohányzás kerülése, az alkoholfogyasztás minimumra való lecsökkentése (vagy akár elhagyása), és a stressz minimalizálása életünkben ugyancsak fontos az egészségünk érdekében.

Ajánljuk még:

Mint emberek a sót... – ami nélkül nincs ízes élet

„Úgy szeretlek Édesapám, mint emberek a sót!” – mondja a mesebeli királyleány, és valljuk be, a furcsa megfogalmazás ellenére – királyi édesapjához hasonlóan – igazat kell neki adnunk. Elsőre talán azt hihetnénk, hogy a só csak egy a gyakrabban használt konyhai ételízesítők közül, azonban ha jól végiggondoljuk, életünk szinte minden területén találkozhatunk vele. Változatos felhasználási lehetőségeihez hasonlóan történelme is izgalmas: volt már fizetőeszköz, rendeztek vele adósságot, ráadásul az egyik legjobb minőségű kősót Európában éppen a Kárpát-hazában bányásszák.

 

Már követem az oldalt

X