Egészség

Gázos helyzet: a kellemetlen puffadás okai és ellenszerei

Az egyik legkellemetlenebb érzés a családi lakmározás alkalmával, amikor ott ülünk az ebédlőasztal mellett feszülő, felpuffadt hassal. Ráadásul akkor is lehet „gázos” a helyzet, ha nem ettük túl magunkat. Összegyűjtöttük a puffadás miatt kerülendő ételeket, no és persze olyat is kerestünk, amelyek segítségünkre lehetnek a bajban.

Hajlamos vagyok a puffadásra: bizonyos ételeket tudatosan kerülök, ha nem szeretnék feszülő hassal pislogni a megterített asztal mellett. Bár olykor ez sem segít, mert a finom ételek csábításának nehezen tudok ellenállni, s olykor többet teszek a tányéromra a kelleténél. Van segítség, bár mindig az a legjobb, ha megelőzzük a bajt.

Az evés miatti puffadás leggyakoribb okai:

  • a túl gyors étkezés: a jóllakottság érzése később éri el az agyat, mint amikor eszünk, körülbelül 20 perc kell hozzá. Ha gyorsan eszünk, több ételt juttatunk a szervezetünkbe, mint szükséges lenne az éhség csillapítására. Együnk lassabban, élvezzük az ételek ízét.
  • a túlevés: együnk kisebb adagokat, inkább szedjünk többször. Így ha már telítve érezzük magunkat, megelőzhetjük, hogy degeszre tömjük a hasunk.
  • a túl zsíros ételek: a zsír emésztése hosszabb időt vesz igénybe, mint a fehérje vagy a szénhdrát feldolgozása, ezért tovább terheli a gyomrunkat. Érdemes lecsökkenteni az ilyen ételek fogyasztásának mennyiségét.

Csökkentsük a gáztermelődést

Az átmeneti puffadás második leggyakoribb oka a belekben képződő gáz. Az emésztőrendszerben keletkező gázok körülbelül fele a lenyelt levegőből alakul ki. De a belekben lévő baktréiumok is rendre kiveszik a részüket a termelésben. Ha a gyomortól a belekig valahol fennakadás van, akkor felhalmozódik a gáz, ami meglehetősen kellemetlen puffadáshoz vezethet.

A gáz miatti puffadás leggyakoribb okai:

  • szívószálon keresztül iszunk;
  • rágógumizunk;
  • szénsavas italokat fogyasztunk;
  • kemény cukorkát szopogatunk.

Persze az is előfordulhat, hogy idegességünkben több levegőt nyelünk le. A megfelelő légzőgyakorlatok és némi izomlazítás segítségével csökkenthetjük a túlzott gázképződést és az emiatt kialakuló puffadást.

Kerülendő ételek listája

Vannak olyan ételek, amik mindenkinél okozhatnak kisebb-nagyobb puffadást, egyes élelmiszerek pedig csak az arra érzékenyebbeknél válthatnak ki kellemetlen tüneteket. A legismertebb ezek közül a bab és a lencse, amelyek nagyon egészségesek, viszont olyan nehezen emészthető vagy éppen emészthetetlen cukrokat (oligoszacharidokat) tartalmaznak. De „gázos” zöldség és gyümölcs még például

  • a kelbimbó;
  • a káposzta;
  • a karfiol;
  • a brokkoli;
  • a hagyma;
  • a sárgarépa;
  • az (aszalt) szilva;
  • a sárgabarack.

Ezenfelül gázokat okozhatnak az édesítőszerek: többek között a szorbit egy olyan mesterséges édesítőszer, ami nem emészthető. De a feldolgozott élelmiszerekhez hozzáadott természetes cukor, a fruktóz is nehezen emészthető sok ember számára. Szintén okozhatnak kellemetlenségeket a tejtermékek, főleg azok számára, akik laktózérzékenységgel küzdenek.

A teljes kiőrlésű gabonák számos egészségügyi előnnyel járnak, viszont magas rosttartalmuk miatt (amiért egyébként ajánlani szokták) érdemes csínján bánni velük, főleg, ha korábban nemigen képezték az étrendünk szerves részét. Az elfogyasztott rost hirtelen megnövekedése ugyanis puffadást, gázképződést, székrekedést okozhat. A táplálkozási szakértők ezért azt tanácsolják, hogy lassan, fokozatosan adjuk hozzá a teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket az étrendünkhöz, így lesz ideje a szervezetünknek alkalmazkodni hozzá. Fontos sok vizet is meginnunk a rostban gazdag ételek mellé, mert a rost felszívja a vizet, s így könnyebben áthaladhat az emésztőrendszeren.

Rendszeres puffadás esetén irány az orvos

Az átmeneti puffadás kellemetlen, de nincs miért különösebben aggódni. Probléma akkor lehet, ha rendszeresen felpuffadunk, vagy a puffadás nem akar elmúlni. Az ugyanis gyomor vagy más emésztőrendszeri megbetegedés jele lehet, esetleg valamely hasi szervünkkel van probléma.

Egyéb ötletek puffadás ellen

Azon túl, hogy elhagyjuk vagy csökkentjük az étrendünkből a nehezen emészthető ételeket, ha nem ódzkodunk tőle, beszerezhetünk olyan kapszulákat vagy tablettákat, amelyek segítenek lebontani a problémás keményítőket, zsírokat és cukrokat. S ha még mindig dohányzunk, annak abbahagyásával is csökkenthetjük a puffadás kialakulásának esélyét (a dohányzás ugyanis összefüggésbe hozhat a gyomorégéssel és egyéb emésztési problémákkal is).

Ezenfelül egyes ételek és italok segíthetnek abban, hogy valamelyest csökkentsük a puffadást. Jellemzően magas ásványi anyag-, antioxidáns- és vitamintartalma miatt ilyen például:

  • az avokádó;
  • az uborka;
  • a bogyós gyümölcsök, mint például az áfonya, az eper, vagy a szeder;
  • a zöld tea;
  • a joghurt (probiotikumtartalma miatt);
  • a zeller;
  • a gyömbér;
  • a banán;
  • a spárga;
  • a zabpehely;
  • az ananász;
  • a kurkuma;
  • a quinoa;
  • az alma;
  • a rebarbara;
  • a kivi;
  • a mentatea
  • és az édeskömény.

Persze embere válogatja, hogy ki mitől puffad és mitől érzi jobban magát. Mindenesetre jó tudni, hogy ha feszül a hasunk, és úgy érezzük, hogy felpuffadtunk a vasárnapi ebéd után, akkor egy csésze zöld tea elkortyolgatása vagy egy alma elrágcsálása még segíthet is. Ki kell próbálni.

Ajánljuk még:

A rumos fazék és más ütős befőttek – csak felnőtteknek!

Ha fellapozunk egy régi szakácskönyvet, likőrök garmadájának receptjei sorakoznak benne. Mellettük ott vannak az alkohollal való tartósítás fortélyai is: egyszerűek, elronthatatlanok, biztosra lehet menni, ám a kellő íz eléréséhez időre van szükség. Ám a türelem meg hozza gyümölcsét: a nyár ízei néhány hónap múlva isteni egységbe kovácsolódnak. Gondolhatunk akár az adventi időszakra, az ajándékozásra is, ha most épp gyümölcs bővében vagyunk.