Egészség

Fehér ruha, citromfű és fokhagyma – ti hogyan védekeztek a szúnyogok ellen?

Bármit tegyek is ellene, ha a szabadban töltök egy nyári estét, szinte biztos, hogy legalább egy szúnyogcsípéssel több lesz rajtam a nap végére. Pedig sokmindent kipróbáltam már a megelőzésre. A kezelés terén is vannak gyenge pontjaim, de a hűsítő borogatás mindig enyhíti a szenvedéseimet.

A legszebb és legromantikusabb nyári élményeinket pillanatok alatt tönkretehetik a szúnyogok. Bárhol és bármikor felbukkanhatnak, de az esti órákban, szürkületkor, naplemente idején a legaktívabbak. Ahogy besötétedik, kissé lecsendesednek, de egy-egy példány még így is könnyen rátok találhat, akár a szabadban töltitek az estét a barátokkal, akár a hálószobában aludnátok ki magatokat egy fárasztó nap után.

A megelőzés természetesen ebben az esetben is praktikusabb, mint a kezelés.

Egy viszkető szúnyogcsípés meglehetősen kellemetlen, ami ráadásul bedagadhat, megduzzadhat, de könnyen el is kaparhatjátok,

ez pedig elfertőződéshez is vezethet. A lábamon jelenleg négy elkapart és három aktív csípés „díszeleg”. Az előbbire nem vagyok büszke, de az elmúlt években beszerzett szúnyogcsípéseket képtelen vagyok nem kaparni a lábszáramon. Ezért is igyekszem nagyobb hangsúlyt fektetni a megelőzésre, mintsem a viszketés miatt zsörtölődjek.

A legtöbben a bolti kenőcsökre és spray-kre esküsznek. Emlékszem a jó öreg narancssárga-fehér flakonra, lelkesen fújtuk vele a bőrünket, állandó társunk volt akár a Balatonnál, akár a Tisza-parton kirándultunk, strandoltunk. Mára többféle termékből lehet választani – kinek, melyik válik be. Viszont természetesebb módon is védekezhettek a kéretlen vérszívók ellen!

Azt mondják például, hogy érdemes könnyű, természetes anyagból készült, világos színű ruhát viselni, mert a szúnyogokat állítólag a sötét színek jobban vonzzák. Pontosan nem tudom visszaidézni az életemben kapott összes szúnyogcsípés esetét, de mintha nem számítana a póló vagy nadrág színe. A legjobb, ha mindenhol fedi a bőrötöket, mégis jól szellőzik. S ha ez valóban csökkenti az esélyét egy újabb kellemetlen érzésnek, egy próbát megér. Ahogyan a testszaggal is fontos foglalkozni, mert valójában ez az egyik fő oka, amiért az egyes embereket jobban szeretik a szúnyogok, másokat pedig kevésbé. Fontos figyelni például a szén-dioxid kibocsátás mérséklésére, a szapora légzés ugyanis szúnyogcsalogató lehet. Eddzetek inkább reggel, amikor még hűvös van. A sör és a cukros italok helyett válasszatok könnyed frissítőt, ahogyan a zsíros ételek fogyasztása miatt is csábítóbbak lehettek a szúnyogok számára, viszont úgy hírlik,

nem kedvelik a fokhagymát (ez amolyan „vámpíros dolog” lehet náluk).

Kerüljétek a parfümöket, az édes illatú dezodorokat, vagy hajápolókat. És az állapotos nők is jobban vonzzák ezeket a vérszívó rovarokat.

A környezetetek megváltoztatásával is sikeres lehet egy szúnyogmentes este terve a szabadban. Ha nem éppen egy tó mellett nyaraltok, szüntessetek meg mindenféle állóvizet a kertben. Beszerezhettek különféle füstölőket, vagy olyan lámpákat, amik elriasztják a szúnyogokat. De az egyes növényi olajok is a segítségetekre lehetnek, mint például a citrom és az eukaliptusz, valamint vannak olyan növények, amelyek távol tarthatják a szúnyogokat. Ilyen többek között a levendula (bár ez nálam nem vált be), a citromfű, a bazsalikom, a menta és a rozmaring. Nem szeretik a hűvös vagy hideg helyeket, és a ventilátor is kifejezetten hatásosnak tűnik az elhessegetésükben.

Persze akármilyen alapos és/vagy tudományos módon is védekeztek, tapasztalataim szerint a csípés szinte elkerülhetetlen, ha kint vagytok a szabadban. Mielőtt olyan féktelen kaparózásba esnétek, mint én az elmúlt hetekben, inkább készüljetek fel és kezeljétek azonnal a csípéseket. A természetesség hívei tehetnek rá ecetes borogatást vagy nedves sót, és a menta ebben az esetben is segíthet, de akár már egy egyszerű hideg vizes borogatás is enyhítheti a tüneteket.

Gyerekkoromban a gyógyszertári rázókeverék miatti fehér foltoktól volt tarka a lábam és a karom,

de a hűsítő hatású gélek is kiválóan csillapíthatják a viszketést (és a fájdalmat), vagy akár meg is szűntethetik a szenvedéseiteket. Szélsőségesebb esetekben állítólag egy kalciumtabletta is jól jöhet.

Fontos megjegyezni, hogy a gyerekeknél körültekintőbben kell eljárni, főleg két-három éves kor alatt! Nézzetek utána, hogy mi ajánlott és mi tilos az ő esetükben, de a legjobb, ha kikéritek az orvos vagy a védőnő véleményét! Egy szakember segítsége felnőtt korban is hasznos lehet, különösen egy-egy elkapart csípés, vagy allergiás reakció esetében. Ha szükséges, mindenképp keressetek fel egyet!

És ha otthon készítenétek egy jó szúnyogriasztót, ezt a praktikát javasoljuk: 

Ajánljuk még:

NEM CSAK A FOGYÁS MIATT: ÍGY ÉRDEMES FELPÖRGETNI AZ ANYAGCSERÉD

GYÓGYSZER, DESSZERT ÉS KOZMETIKUM EGYSZERRE – MINDENT A RIBIZLIRŐL

TERMÉSZETESEN SEGÍT A TERMÉSZET, HOGY JÓL ÉREZZEM MAGAM A BŐRÖMBEN

 

 

Már követem az oldalt

X