Egészség

„Egy dolog hiányzott: az egészségem” – szinte minden szuperdiétát kipróbáltam, de miért?

Új év, új élet, új tervek, új fogadalmak. Ilyenkor sokan a bakancslista mellett a fogyókúrára is gondos terveket dolgoznak ki, hiszen a mérleg és a centiméter ilyenkor többet mutat a kelleténél. Elő hát a csodamódszerekkel, ki mire vágyik: keto, paleo, 90 napos, tojásdiéta, kávédiéta, szűztea-diéta, testkontroll, súlykontroll, szétválasztós, kalóriaszámlálós... egyszóval irány a gyors és látványos csodadiéták világa. De vajon van igazán hosszú távú, sikeres, egészséges fogyókúra? Ismerőseink körében kutakodtunk.  

Emlékszem, 13 voltam, amikor először tudatosult bennem, hogy itt-ott testemet borító felesleges zsírpárnácskák annyira zavarnak, hogy szeretnék valamit tenni az eltüntetésükért. Nagymamám talált nekem egy szuper kúrát, ebben sok-sok tojás szerepelt. Ma már tudom, hogy ez volt az úgynevezett Level-diéta, ami narancs, kétszersült és rengeteg tojás fogyasztását írja elő. Heteken át tartottam, és fantasztikus eredményt értünk el. A nyolcadikat már szuper testtel kezdtem. Arról sokáig bölcsen hallgattam, hogy ezt követően, valahányszor tojásételbe botlottam, kirázott a hideg.

És ettől kezdve nem volt megállás. Időről időre belevágtam egy-egy „szuper” kúrába. Néha úgy érzem, olyan diéta még nem volt, amit ne próbáltam volna. Az egyik legborzasztóbb a fogyókúrás tea iszogatása volt, az elképesztően szörnyű íze miatt, de ezzel vetekedett a káposztaleves kúra, amitől néhány nap után konkrétan hányingerem lett. 

Ismerek hát sok szörnyű és kevésbé szörnyű diétát, ezek közül válogattam most, hogy személyes tapasztalatokkal kiegészítve mutassuk be az elméleteket:
 
A 30 napos program

A 30 napos diéta lényege, hogy ez idő alatt teljesen száműzzük a cukrot, fehér lisztet, gabonát, tejtermékeket, hüvelyeseket, alkoholt, szulfitokat, és kizárólag egészséges ételeket eszünk, például sovány húst, halat, zöldséget, gyümölcsöt és olajos magvakat. Azt mondják, ez egyúttal méregtelenít szépít, kihajtja a felesleges vizet a testünkből. Oké, és aztán mi lesz? Erről már nem szól a fáma: a lemondás után ugyanis, akármilyen ügyesek voltunk 30 napig, ha visszaengedjük életünkbe a tiltólistás ételeket, hosszú távú sikerre nemigen számíthatunk... 
 
A zóna-diéta

A zóna-diéta állítólag jó hatással van a testünkre: csökkenti a gyulladást, optimalizálja a vércukorszintet ez a fajta táplálkozás, amiben gyakorlatilag a 30 napos diétában fogyasztott fehér húsok, halak, zöldségek, gyümölcsök és olajos magvak mellé felsorakoznak az egészséges zsiradékok, gabonák és a keményítő. Ezek megfelelő arányban való fogyasztása ennek a kúrának a lényege. Vannak, akik szerint kevésbé hatékony, mint a 30 napos, ugyanakkor kevésbé szigorú és könnyebben tartható hosszútávon, ám a diéta befejezése után a yoyo-effektus itt is működésbe léphet. 
 
A paleo étrend 

Az „ősemberdiéta” a feldolgozatlan, természetes élelmiszerek fogyasztásán alapul. Ebbe a csirke, marha, sertés, tenger gyümölcsei mellett a tojás tartozik, vagyis a szigorú paleo teljesen kizárja a tejtermékeket. Kókuszzsír, gyümölcsök, gyökérzöldségek még jöhetnek, gabonák már nem. Mellette szól, hogy kizárja a mesterséges élelmiszereket és az adalékokat is, ugyanakkor iszonyatos önfegyelem szükséges, hogy ne faljunk fel egy dundi fánkot vagy egy szelet ropogós héjú kenyeret. Higgyétek el, (ezt is) kipróbáltam. Jó volt, hogy nem tudtam magam „túlenni”, nem nehezítettek el a fogások, rendkívül energikus voltam. Néhány hétig szárnyaltam. Majd egyre többször és egyre hangosabban szólt a belső hang, amelyet végül nem tudtam elhallgattatni: ro-po-gós-hé-jú-ke-nyér. Na ott lett vége. 
 
A zsíros ketogén diéta

A ketogén diétában rengeteg zsírt, kevesebb húst és minimális szénhidrátot lehet enni. Ezzel a testet a ketózis állapotába hozza, amikor is a szénhidrátok helyett a zsírok lesznek az elsődleges energiaforrások. Előnye, hogy rövid idő alatt látványos eredményt hoz. Hátrányaként említik, hogy nagyon nehéz megszokni az alig-szénhidrátot. Ráadásul ha fogyunk is, a sok zsír fogyasztása a bőrnek nem biztos, hogy jót tesz, ahogyan a szervezet zsír-izomaránya is megváltozhat – magyarul elképzelhető, hogy a mérleg kevesebbet mutat, de a tükörképünkkel továbbra sem vagyunk elégedettek. 
 
Szakaszos böjt

A szakaszos böjtben 16 órán keresztül semmit nem eszünk (nem is iszunk kalóriát tartalmazó italt, vagyis csak vizet, üres kávét vagy teát fogyaszthatunk, és bár a fennmaradó 8 órában már lehet enni, akkor sem lehet nyakló nélkül zabálni. Ennek durvább változata a harcosok diétája, itt 20 óra éhezés után van négy óránk arra, hogy együnk. Egy másik továbbfejlesztett diéta a váltakozó napú böjt, ami során 24-24 órás váltásban eszünk-nem eszünk. Előnye, hogy gyorsan beindulhat a fogyás, hátránya, hogy leépülhet az izomzat, ha nem edzünk, fordítunk figyelmet a mozgásra is. A klasszikus, 8-16 órás változatot egy kolléganőm hónapok óta csinálja, és odavan érte. Azt mondja, az éhségérzethez alkalmazkodik a szervezet, és pár nap leforgása alatt átállt arra, hogy nem rögtön felkelés után reggelizik, csak néhány órával később, és este már nem eszik. Szerinte a diéta legnagyobb előnye, hogy a „láthatatlan kalóriákat” nem esszük meg, vagyis a pici nasikat, amik be-becsúsznak két étkezés között, vagy éppen vacsora után. A beszámolója után egészen kedve támad az embernek belekezdeni...
 
Testkontroll

Ennek a diétának az alapja, hogy délelőtt csak gyümölcsöt eszünk, napközben pedig olyan ételeket, amelyekben nem szerepel egyszerre a fehérje és a szénhidrát. A délelőtti méregtelenítésen és bizonyos ételcsoportok szétválasztásán alapuló diéta teljes mértékben kizárja a tejtermékeket, ugyanakkor karcsúsít és méregtelenít. Hátránya ugyanakkor, hogy nagyon kell figyelni az ételek párosítására, a klasszikus hús-krumpli, hús-rizs teljesen kizárt. A testkontrollért sokáig odavoltam, hiszen itt gyakorlatilag szinte mindent lehetett enni, csak nem mindig és nem mindennel. Isteni zöldséges tésztákat, gazdag húsos salátákat, gyümölcsöket ettem és nagyon jól éreztem magam. Ez egészen hosszú ideig tartott, azt hiszem, egy közös családi ünnep alkalmával törtem meg a diétát, aztán úgy maradtam. Egyszerűen nem tudtam ellenállni a rántotthús-krumplipüré kombónak, hiszen gyakorlatilag ezen nőttem fel. 

Vegán, vega, zöldségalapú
 
A nyúlánk, karcsú, sportos anyukáról, Karináról senki sem gondolná, hogy valaha is gondja lehetett a súlyával. Pedig volt idő, és sokszor beszélgettünk erről a témáról, így az ő étkezési szokásainak alakulását is végigkísérhettem, és tanultam is belőle. De álljon itt inkább az ő szavaival: „húsz-huszonegy éves koromban egy sérülés miatt abba kellett hagynom a versenysportot. Egészen addig nem volt gondom a súlyommal, kifejezetten vékony gyereknek számítottam, később az edzések miatt azt és annyit ettem, amit csak akartam. Ekkor viszont, mire kettőt pislogtam, felszaladt tíz kiló. Vegetáriánusként étkezem gyerekkorom óta, és elkövettem a tipikus hibát: a hiányzó tápanyagokat édességgel pótoltam. Egyre csak dagadtam, puffadtam, mind a kedvenceim, a kelt tészták. Mivel fogalmam sem volt a tudatos étrendről és a versenysporton túli testmozgásról, a legegyértelműbbnek tűnő eszközökhöz nyúltam. Éheztem (megmagyaráztam: böjtölök) és kampányszerűen bele-belekaptam a sportba, amiről azt hittem, akkor eredményes, ha belehalok egy-egy alkalomba. Így futottam kifulladásig, éhgyomorra, akár lázasan, betegen. Lefogytam, hisz’ a fiatal szervezet mindent kibír, és az eredmény legitimizálta a módszert.

Egy dolog hiányzott: az egészségem.

Sok évig komoly bőrproblémákkal küzdöttem, és eljutottam az IR-gyanúig. Az egészséges életmódhoz – furcsamód – a kozmetikusom és a kutyánk vezetett el. A kozmetikusommal tapasztalati úton jöttünk rá, a bőrproblémáim belső okát kutatva, hogy gluténérzékeny vagyok, és amióta a diétát tartom, nem falom a tésztákat, szép a bőröm, eltűnt a vércukorszint-ingadozás. Kiegyensúlyozott, növényi alapú most az étrendem.

És hogy jön ide a kutya? A korábbi kampányszerű, önsanyargató futás helyett néhány éve elkezdtük a canicross nevű kutyás futás sportot, ami mindkettőnk szenvedélyévé vált. És a kedvenc sporttársamat nem hagyhatom cserben… Számomra ő a legjobb motiváció, ha esik, ha fúj, mi futunk, rendszerességben kérlelhetetlenek vagyunk, a környéken pedig már látványosságok. Az élmények mellett olyan eredményeket is elértünk együtt, amit korábban elképzelni sem tudtam. A súlyom évtizede stabil. Most már az állóképességem, a rugalmasságom is. Jobban érzem magam a testemben így a negyven elején, mint húszéves koromban.”
 
Karina is jó bizonyíték arra, amit mind tudunk: a kiegyensúlyozott, megfontolt étkezés és az egészségünk megőrzéséért végzett mozgás megkerülhetetlen, akár fogyni szeretnénk, akár csinosak maradnánk. A cél mindig a hosszú táv: mert ha nehéz is, tovább érünk, ha nem csodadiéták ígéreteibe kapaszkodunk, „csak” napról napra lemondunk valami kicsi finomságról, és megmozdulunk. 

Ajánljuk még:

MÁJTISZTÍTÁS FELSŐFOKON: KAKTUSZFÜGE, KÁVÉ ÉS A TÖBBIEK
ÍGY ILLESZD A KRUMPLIT A DIÉTÁDBA
5 + 1 ÉRV, HOGY EGYÉL MA VALAMILYEN CSÍPŐS ÉTELT

 

Már követem az oldalt

X