A mák rövid története
Közép-Ázsiából származó növényünk, amely mára már az egész világot meghódította. Története egészen Kr. e. 4000-ig nyúlik vissza, a korabeli sumér rajzokon már felismerhetjük az őt ábrázoló motívumokat. Termékenységi rituálékat ábrázoló sumér faragványokon gyakran ábrázoltak mákgubót a királyok vagy gyógyítók kezében. Mivel ezeken a képeken a mákot mindig a boldogsággal együtt ábrázolják, a történészek arra következtetnek, hogy az ópiumot (a mák egy lehetséges felhasználási formáját) már akkor ismerték.
Kr. e. 1300 körül már egyiptomi felhasználása is igazolható, az öröm növényének tartották, és a korabeli feljegyzések fájdalomcsillapító szerként nevezték meg.
Fotó: 123RF
A mákot már Hippokratész is említi, ugyanis a régi görögök és rómaiak a mák magvait vízzel keverve itták, fájdalomcsillapító, nyugtató és bódító nedűként. A görög mitológia szerint a mák Adonisz, a csodálatos szépségű, halandó ifjú könnyeiből született, amikor az megsiratta elveszett szerelmét. Nagy Sándor hódításai egészen Indiáig repítették, majd az első századtól egyre gyakrabban gyógyítottak mákból készített készítményekkel hasmenéses és a vérhassal küszködő betegeket is. Az indiai ajurvédikus orvoslás a mák magvait afrodiziákumként és tonizáló szerként használta, a máktokot pedig köhögéscsillapító, hűsítő-, ingerlő összetevőként.
Pozitív drogtesztek, tiltott használat és egyéb legendák
A növény pontos hatóanyagait mindössze a 19. században ismerték meg, ezek közül a mai modern orvostudomány is többeket használ gyógyításra: a morfint fájdalomcsillapítóként, a kodeint köhögésre, a papaverint pedig görcsoldásra alkalmazzák. A városi legendákkal ellentétben idehaza nem számít tiltott növénynek, de tény, hogy a világ számos országában szigorú törvények szabályozzák termesztését és fogyasztását ópiumtartalma miatt.
Idehaza sem lehet a 0,4% morfintartalom feletti mákfajtákat étkezési mákként termeszteni és eladni, ezek csak ipari felhasználásra engedélyezettek.
Fotó: 123RF
Létezik még egy közvélekedés a mákfogyasztásról, miszerint utána ez drogfogyasztásként mutatkozik meg a teszteken. Ezt a Discovery Channel Állítólag... (Mythbusters) című műsorában is próbálták megcáfolni. Nevezetesen, hogy mák fogyasztása után pozitív lesz az ember drogtesztje. A stáb nagy meglepetésére a legenda mégsem csak legenda, ugyanis az elvégzett drogteszt pozitív lett az ópiátokra.
Mint ismeretes, a mákgubóból állítják elő az ópiumot, ami morfiumot és kodeint is tartalmaz.
A mákszemek is itt laknak, mielőtt feldolgozzák őket, tehát bár nagyon minimális mennyiségben, de tartalmazhat ópiumszármazékokat, bármilyen körültekintően is dolgozzák fel. A kísérlet szerint a mák 48 óráig kimutatható az érzékeny drogteszteken.
A mák gyógyszeripari feldolgozásának úttörője Kabay János magyar gyógyszerész volt, akinek módszereit ma is a világ számos országában sikerrel alkalmazzák, és aki „a morfingyártás magyarországi atyjaként” vált ismertté az egész világon gyógyszerészeti, vegyészeti és tudós körökben.
Fotó: 123RF
Kabay megmutatta az utat az ellenőrzött morfingyártáshoz az ópiumfázis elkerülésével, először zöld máknövényből (zöld eljárás) 1925-ben, majd tovább fejlesztette a technikát 1931-ben száraz mákszalmából (száraz eljárás). Ezzel az egész tudományos világot feltüzelő felfedezést tett két alkalommal is, bebizonyítva azt, amiben senki nem hitt: a morfin változatlan összetételben megvan az érett mákban is.
A morfint a mai napig világszerte az ő módszere alapján állítják elő mákszalmából.
Találmánya világszenzációnak számított, és olyan problémát oldott meg vele, amellyel jól felszerelt külföldi laborokban több száz évig hiába próbálkoztak.
Fotó: 123RF
A mák mint gyógynövény
A mák rosttartalmánál fogva nagy erővel támogatja az emésztést: két evőkanál mákban közel 3,5 gramm rost található. A rostok segítenek, hogy gördülékenyebb legyen az emésztésünk, segít megelőzni a székrekedést, emellett még a koleszterinszintet is csökkenti. A rostban gazdag étrend pedig csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét, amennyiben kellően hosszú távon alkalmazzuk.
Két evőkanálnyi mák elfogyasztása a napi kalcium- és vasszükséglet negyedét fedezi. A kálcium elsősorban a csontok egészsége miatt fontos, de elengedhetetlen a szív és az idegrendszer megfelelő működéséhez is. A réz erősíti a szöveteket és a csontokat, és sejtvédő funkciókkal is rendelkezik. A mákban foszfor és mangán is található, előbbi erősíti a csontszövetet, utóbbi elsősorban a kollagéntermeléshez szükséges, így nemcsak a csontoknak és az ízületeknek, hanem a bőrnek is kedvez.
A mák részt vesz a szervezet méregtelenítő folyamataiban, mivel tisztítja a beleket, és segít eltávolítani a bélfalakon található lerakódásokat.
Ebből a tulajdonságából kiindulva előszeretettel alkalmazzák fogyókúra esetén is, bő folyadék-utánpótlás mellett.
Fotó: 123RF
A mákhasználatnak hazánkban is hosszú története van, régen a nyugtalan, rosszul alvó gyerekeknek mákgubóból készült főzetet vagy a növény levelét adták, hogy megnyugvást hozzon számukra. A mák és a belőle hidegen préselt olaj egyre népszerűbb: a B1-, B5-, B6-, B7-vitaminokon kívül tartalmaz foszfort, káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, nátriumot és esszenciális aminosavakat is.
Egy teáskanál mákban 0,3 milligramm vas található, ami kifejezetten soknak számít. A vasnak fontos szerepe van abban, hogy a belélegzett oxigén mindenhová eljusson a testünkben, és abban is segít, hogy izmaink oxigént tudjanak raktározni.
A mák hatékonyan oltja a szomjat, csökkenti a lázat, a gyulladást, enyhíti a székrekedést és az alhas irritációját. A magjaiból kivont olaj hatékony a rákos daganatok kezelésében, linolénsavat tartalmaz, amellyel hatékonyan meggátolható a szív- és alhasi problémák kialakulása. Nagy mennyiségű zsírsavat tartalmaz, amelyek a szervezet mentális állapotának fenntartásához szükségesek, és gazdag omega-3 zsírsavakban is.
Fotó: 123RF
Bőrre gyakorolt hatása sem elhanyagolható: hatékonyan kezelhető vele az ekcéma, az égető érzés és a bőr viszketése. Enyhíti a bőrgyulladás okozta fájdalmat. A belőle készült krém jó hidratáló, mivel a bőr sima és puha lesz tőle. A mák – ahogy azt már említettük – nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat, valamint olyan ásványi anyagokat, mint a kalcium, cink és magnézium, amelyek hozzájárulnak az egészséges haj fenntartásához is. Serkentheti a hajnövekedést és enyhítheti a korpásodás okozta panaszokat is.
Íme kedvenc mákos finomságaink: klasszikus mákos guba, mákos derelye, mákos ködmönujj, mákos ferentő.
Nyitókép: 123RF
Ajánljuk még: