Mákos ferentő

Gasztro

Mákos ferentő

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 35 dkg finomliszt
  • 15 dkg rétesliszt
  • 1 kk só
  • 2,5 dkg élesztő
  • kb. 3 dl langyos víz
  • 1 biocitrom héja

Az öntéshez:

  • 5 dl forró, cukros tej

A tetejére:

  • cukros, darált mák
  • méz

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Az élesztőt egy deciliter langyos vízben egy kanál cukorral felfuttatjuk. A liszteket elkeverjük, hozzáadjuk a sót, majd a felfutott élesztővel elkezdjük dagasztani. Annyi vizet adunk még hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Ízesíthetjük reszelt citromhéjjal is.

Alaposan kidolgozzuk a tésztát, és ha már szép sima a felülete, és megjelentek rajta az első levegőbuborékok, akkor lefedjük, és langyos helyen hagyjuk kelni.

Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, majd téglalap alakúra nyújtjuk. Nyolc darab hosszú csíkot vágunk belőle és ezek egyik oldalát bevagdossuk. Ezután, ha kisebb ferentőket szeretnénk, akkor a csíkokat elfelezzük. Mindegyik darabot feltekerjük. Kétféleképpen formázhatjuk. Vagy úgy tekerjük fel őket, mintha kakaós csigát készítenénk, vagy vízszintesen körbe kanyarítjuk, mintha egy virágot formáznánk.  Ha elkészültünk, sütőpapírral bélelt tepsibe állítjuk a ferentőket, és 170 fokon, légkeveréssel, kb. 30-35 percig sütjük.

A kisült tekercseket forró, vaníliás, cukros tejbe mártjuk, és cukros mákba hempergetjük, majd mézet csurgatunk rájuk.

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.