Mákos ferentő

Gasztro

Mákos ferentő

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 35 dkg finomliszt
  • 15 dkg rétesliszt
  • 1 kk só
  • 2,5 dkg élesztő
  • kb. 3 dl langyos víz
  • 1 biocitrom héja

Az öntéshez:

  • 5 dl forró, cukros tej

A tetejére:

  • cukros, darált mák
  • méz

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Az élesztőt egy deciliter langyos vízben egy kanál cukorral felfuttatjuk. A liszteket elkeverjük, hozzáadjuk a sót, majd a felfutott élesztővel elkezdjük dagasztani. Annyi vizet adunk még hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Ízesíthetjük reszelt citromhéjjal is.

Alaposan kidolgozzuk a tésztát, és ha már szép sima a felülete, és megjelentek rajta az első levegőbuborékok, akkor lefedjük, és langyos helyen hagyjuk kelni.

Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, majd téglalap alakúra nyújtjuk. Nyolc darab hosszú csíkot vágunk belőle és ezek egyik oldalát bevagdossuk. Ezután, ha kisebb ferentőket szeretnénk, akkor a csíkokat elfelezzük. Mindegyik darabot feltekerjük. Kétféleképpen formázhatjuk. Vagy úgy tekerjük fel őket, mintha kakaós csigát készítenénk, vagy vízszintesen körbe kanyarítjuk, mintha egy virágot formáznánk.  Ha elkészültünk, sütőpapírral bélelt tepsibe állítjuk a ferentőket, és 170 fokon, légkeveréssel, kb. 30-35 percig sütjük.

A kisült tekercseket forró, vaníliás, cukros tejbe mártjuk, és cukros mákba hempergetjük, majd mézet csurgatunk rájuk.

Ajánljuk még:

Sárgadinnye zöldfűszerekkel, sárga szirmokkal

Menta, citromfű, bazsalikom, körömvirág, levendula – a nyár izgalmas fűszerei. A közös bennük, hogy a sárgadinnyével különösen finoman ötvözhetjük őket! Ráadásul mind hűsítenek is, úgyhogy a forró napokon az édes sárgadinnyéket hol egyikkel, hol másikkal bolondíthatjuk meg. A sárgadinnyét sosem lehet megunni így! Mutatós, ha a dinnye húsát karalábévájóval vájjuk ki, de ha nincs kedvünk bíbelődni a kis dinnyegolyók formázásával, akkor jöhet a kés, legyenek egyszerűen kockák.