Mákos derelye

Gasztro

Mákos derelye

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 30 dkg félfogós liszt (15 dkg finomliszt és 15 dkg rétesliszt)
  • 1 kk só
  • 1 tojás
  • kb. 1,5 dl langyos víz
  • szilvalekvár

A tálaláshoz:

Tovább olvasok
  • 15 dkg mák
  • 8 dkg cukor
  • 5 dkg vaj

Elkészítés:

A lisztet a tojással, a sóval és a langyos vízzel összegyúrjuk. Akkor jó az állaga, ha nem túl lágy, és szép hólyagos. Miután jól kidolgoztuk, szobahőmérsékleten 1-2 órát pihentetjük. Fontos, hogy kellően megpihenjen a tészta, mert különben nagyon nehezen tudjuk majd kinyújtani.

A mákot a cukorral együtt púderesre daráljuk. Két kanál mákot egy kanál cukorral daráljunk meg, amíg el nem fogy a mákunk, így lesz tökéletes az arány.

Ha a tésztánk pihent, egy alaposan meglisztezett deszkán elkezdjük kinyújtani. Ha már kellőképpen vékony (1-2 mm) a tésztánk, gondolatban megfelezzük, majd sűrű szilvalekvárból halmokat rakunk az egyik felére. Ne rakjuk a halmokat túl közel egymáshoz, hogy szépen meg tudjuk formázni a derelyéket. Ha végeztünk a lekvárral, akkor a tészta másik felét óvatosan ráhajtjuk a halmokra. A lekvárhalmok körül az ujjunkkal jól összenyomkodjuk a tésztarétegeket, majd egy éles késsel vagy derelyeszaggatóval négyzetekre daraboljuk a tésztát. A széleket ekkor még egyszer alaposan lenyomkodjuk, hogy főzés közben a lekvár nehogy kifolyjon. Egy nagy lábosban sózott vizet forralunk, ebben főzzük ki egyszerre a derelyéket. Ha feljönnek a víz tetejére, még várunk néhány percet, aztán kiszedjük őket egy tálra, és rögtön megszórjuk cukros darált mákkal. Közben a vajat is megolvasztjuk, és gazdagon meglocsoljuk a derelyéket.

Mindenféle más receptünket tematikusan válogatva itt találjátok.

 

 
 
 

 

Ajánljuk még:

Zöldre van a torta festve – de nem mindegy, hogy mivel!

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Mint ínségétel, a paraszti konyhák régebben ismerték, de újabban a trendi éttermek is felismerték a csalánt, mint a reformkonyha egyik pompás alapanyagát. Aki megszereti, rá fog jönni, hogy a csalánban még ennél is több van! Mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk akár sós- vagy édes süteménybe is.

 

Már követem az oldalt

X