Hozzávalók:
- 30 dkg félfogós liszt (15 dkg finomliszt és 15 dkg rétesliszt)
- 1 kk só
- 1 tojás
- kb. 1,5 dl langyos víz
- szilvalekvár
A tálaláshoz:
- 15 dkg mák
- 8 dkg cukor
- 5 dkg vaj
Elkészítés:
A lisztet a tojással, a sóval és a langyos vízzel összegyúrjuk. Akkor jó az állaga, ha nem túl lágy, és szép hólyagos. Miután jól kidolgoztuk, szobahőmérsékleten 1-2 órát pihentetjük. Fontos, hogy kellően megpihenjen a tészta, mert különben nagyon nehezen tudjuk majd kinyújtani.
A mákot a cukorral együtt púderesre daráljuk. Két kanál mákot egy kanál cukorral daráljunk meg, amíg el nem fogy a mákunk, így lesz tökéletes az arány.
Ha a tésztánk pihent, egy alaposan meglisztezett deszkán elkezdjük kinyújtani. Ha már kellőképpen vékony (1-2 mm) a tésztánk, gondolatban megfelezzük, majd sűrű szilvalekvárból halmokat rakunk az egyik felére. Ne rakjuk a halmokat túl közel egymáshoz, hogy szépen meg tudjuk formázni a derelyéket. Ha végeztünk a lekvárral, akkor a tészta másik felét óvatosan ráhajtjuk a halmokra. A lekvárhalmok körül az ujjunkkal jól összenyomkodjuk a tésztarétegeket, majd egy éles késsel vagy derelyeszaggatóval négyzetekre daraboljuk a tésztát. A széleket ekkor még egyszer alaposan lenyomkodjuk, hogy főzés közben a lekvár nehogy kifolyjon. Egy nagy lábosban sózott vizet forralunk, ebben főzzük ki egyszerre a derelyéket. Ha feljönnek a víz tetejére, még várunk néhány percet, aztán kiszedjük őket egy tálra, és rögtön megszórjuk cukros darált mákkal. Közben a vajat is megolvasztjuk, és gazdagon meglocsoljuk a derelyéket.
Mindenféle más receptünket tematikusan válogatva itt találjátok.
Ajánljuk még: