Mákos derelye

Gasztro

Mákos derelye

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 30 dkg félfogós liszt (15 dkg finomliszt és 15 dkg rétesliszt)
  • 1 kk só
  • 1 tojás
  • kb. 1,5 dl langyos víz
  • szilvalekvár

A tálaláshoz:

Tovább olvasok
  • 15 dkg mák
  • 8 dkg cukor
  • 5 dkg vaj

Elkészítés:

A lisztet a tojással, a sóval és a langyos vízzel összegyúrjuk. Akkor jó az állaga, ha nem túl lágy, és szép hólyagos. Miután jól kidolgoztuk, szobahőmérsékleten 1-2 órát pihentetjük. Fontos, hogy kellően megpihenjen a tészta, mert különben nagyon nehezen tudjuk majd kinyújtani.

A mákot a cukorral együtt púderesre daráljuk. Két kanál mákot egy kanál cukorral daráljunk meg, amíg el nem fogy a mákunk, így lesz tökéletes az arány.

Ha a tésztánk pihent, egy alaposan meglisztezett deszkán elkezdjük kinyújtani. Ha már kellőképpen vékony (1-2 mm) a tésztánk, gondolatban megfelezzük, majd sűrű szilvalekvárból halmokat rakunk az egyik felére. Ne rakjuk a halmokat túl közel egymáshoz, hogy szépen meg tudjuk formázni a derelyéket. Ha végeztünk a lekvárral, akkor a tészta másik felét óvatosan ráhajtjuk a halmokra. A lekvárhalmok körül az ujjunkkal jól összenyomkodjuk a tésztarétegeket, majd egy éles késsel vagy derelyeszaggatóval négyzetekre daraboljuk a tésztát. A széleket ekkor még egyszer alaposan lenyomkodjuk, hogy főzés közben a lekvár nehogy kifolyjon. Egy nagy lábosban sózott vizet forralunk, ebben főzzük ki egyszerre a derelyéket. Ha feljönnek a víz tetejére, még várunk néhány percet, aztán kiszedjük őket egy tálra, és rögtön megszórjuk cukros darált mákkal. Közben a vajat is megolvasztjuk, és gazdagon meglocsoljuk a derelyéket.

Mindenféle más receptünket tematikusan válogatva itt találjátok.

 

 
 
 

 

Ajánljuk még:

Túrós desszertek: 12 könnyű finomság

Laza, puha finomságok készíthetőek ebből a sokoldalú hozzávalóból! Bármennyire tele vagyunk, egy kis túrós desszert mindig belénk fér, ha pedig csak édességre vágyunk, ez az egyik legkevésbé hizlaló alapanyag, amiből valamilyen sütemény készülhet. Mutatunk olyan receptet is, amivel el lehet indulni a legjobb háziasszony címért, de akkor is tudsz készíteni tortát, ha alig van hozzávaló otthon.

 

Már követem az oldalt

X